Αρχική / Έργα/Υποδομές / Αττική Οδός: Με αστική σήραγγα 3 χιλιομέτρων η επέκταση της Λεωφόρου Κύμης

Αττική Οδός: Με αστική σήραγγα 3 χιλιομέτρων η επέκταση της Λεωφόρου Κύμης

Οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού τους τελευταίους μήνες έχουν και πάλι μπει στην επικαιρότητα και αυτή τη φορά όλα δείχνουν ότι θα μπορέσουμε να δούμε να υλοποιούνται. Η πιο ώριμη από αυτές είναι η επέκταση της Λεωφόρου Κύμης μέχρι την Εθνική Οδό. Το πιο σπουδαίο νέο που βγαίνει από αυτή την σημαντική επέκταση είναι πως θα γίνει με μία “αστική” σήραγγα. Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, το συνολικό μήκος της επέκτασης της Λεωφόρου Κύμης θα είναι περίπου 4 χιλιόμετρα, τα περισσότερα από τα οποία αποτελούν μία αστική σήραγγα περίπου 3 χιλιομέτρων που θα διέρχεται κάτω από τα βόρεια προάστια της Αθήνας. Πιο συγκεκριμένα θα περνά κάτω από την Πεύκη και τη Λυκόβρυση.

Σύμφωνα με μελέτες που έχουν εκπονηθεί, το μοντέλο μετακινήσεων δείχνει ότι με χρονικό ορίζοντα το 2027 θα υπάρχουν οδικά σημεία συμφόρησης στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή της Αττικής, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων τμημάτων των δύο κύριων αυτοκινητοδρόμων της Λεωφόρου Κηφισού (A1 και Α8) και της Αττικής Οδού (A6). Μία σημαντική παρέμβαση είναι η επέκταση της Λεωφόρου Κύμης μέχρι τον Κηφισό που θα μετριάσει την κυκλοφοριακή συμφόρηση στην έξοδο με την Αττικής Οδό.

Σήμερα όπως πληροφορείται το ypodomes η ωρίμανση του έργου είναι σε τελικό στάδιο και απομένει η επικαιροποίηση του κτηματολογίου για τις απαραίτητες απαλλοτριώσεις (στο τμήμα εντός πόλης). Επίσης απομένει η εκπόνηση κάποιων τελικών μελετών που θα ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο το 2021. Η εκτίμηση είναι ότι μέσα στο 2021 (οι αισιόδοξες προβλέψεις μιλούν για καλοκαίρι του 2021)  το έργο θα μπορέσει να προκηρυχθεί.

Το κόστος του έχει υπολογισθεί σε περίπου 250 εκατ.ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ) και η χρηματοδότηση του θα επιδιωχθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι ένα από τα έργα που θεωρείται πως θα αποσπάσει με ευκολία την έγκριση της ΕΕ. Το έργο αναμένεται να αποτελέσει το μήλον της έριδος ανάμεσα στους μεγάλους τεχνικούς ομίλους της χώρας.

Η “ανάσταση” των επεκτάσεων της Αττικής Οδού

Η επέκτασης της Λ.Κύμης που εντάσσεται στις 3 επεκτάσεις της Αττικής Οδού, είναι ένα από τα έργα που το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέταξε στη λίστα των προς χρηματοδόσητη από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έργων που παρουσιάστηκε προχθές από την ελληνική κυβέρνηση.

Απόλυτος στόχος του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, είναι το έργο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2026 που είναι και το χρονικό σημείο που έχει τεθεί για τα έργα με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.  Τα έργα των επεκτάσεων της Αττικής Οδού είχε προαναγγείλει τον περασμένο Σεπτέμβριο ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής και έκτοτε έγιναν άλματα για την προώθηση προς υλοποίηση τους, με την επέκταση της Λεωφόρου Κύμης να προηγείται.

Πρίν από δύο μήνες ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, Θόδωρος Αμπαζόγλου μεσώ του Δημοτικού του Συμβουλίου ανέφερε πως επιπρόσθετα με το έργο επέκτασης της Λ.Κύμης, ο Δήμος θα διεκδικήσει και την υπογειοποίηση τμήματος της Λεωφόρου Κηφισίας, ένα έργο που κατά την άποψη του θα “ενώσει” το Μαρούσι που αυτή τη στιγμή χωρίζεται από την Λ. Κηφισίας και που θα βελτιώσει σημαντικά τον κυκλοφοριακό φόρτο στα Βόρεια Προάστια.

Στις επεκτάσεις της Αττικής Οδού έχει προκριθεί ακόμα μία αστική σήραγγα, που θα ενώνει Κατεχάκη και Λεωφόρο Βουλιαγμένης με παράλληλη αναβάθμιση της λεωφόρου μέχρι το Ελληνικό. Τέλος προβλέπεται και επέκταση μέχρι το λιμάνι της Ραφήνας και παράλληλα σχεδιάζεται και η επέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου στο δεύτερο μεγαλύτερο ακτοπλοϊκό λιμάνι της Αττικής.

Check Also

Ξεκινούν οι διαγωνισμοί για έξι σιδηροδρομικά έργα 3,8 δισ. ευρώ

Ενδιαφέρουσες συμμαχίες προκύπτουν στον κατασκευαστικό κλάδο, με αφορμή τη σημερινή υποβολή ενδιαφέροντος για τη διεκδίκηση …