Αρχική / Ασφαλιστικά-Φορολογικά / Πόσο κερδίζουν 40.000 μηχανικοί από την κατάργηση της Ειδικής Προσαύξησης

Πόσο κερδίζουν 40.000 μηχανικοί από την κατάργηση της Ειδικής Προσαύξησης

Διαγραφή των αναδρομικών οφειλών τους μετά την κατάργηση του κλάδου Ειδικής Προσαύξησης με τον νόμο Κατρούγκαλου, προβλέπεται για 40.000 μηχανικούς.

 

Σύμφωνα με χθεσινή εγκύκλιο του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσου Πετρόπουλου, διευκρινίζεται πως αναδρομικά από 1/1/2016 «δεν συντρέχει πλέον λόγος είσπραξης των οφειλών για την Ειδική Προσαύξηση από την αναδρομική εφαρμογή των σχετικών ρυθμίσεων του νόμου 3986/2011».

 

Με τον τρόπο αυτό χιλιάδες νέοι μηχανικοί (ασφαλισμένοι μετά το 1993) κερδίζουν περίπου 1.000 ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ οι παλαιοί ασφαλισμένοι του πρ. ΤΣΜΕΔΕ περί τα 600 ευρώ.

 

Στον κλάδο Ειδικής Προσαύξησης η εισφορά ήταν 12% επί της ασφαλιστικής κατηγορίας και υποχρέωση ασφάλισης είχαν όσοι ασφαλίζονταν μόνο στο ΤΣΜΕΔΕ και όχι όσοι ήταν παραλλήλως ασφαλισμένοι σε ΤΣΜΕΔΕ και Δημόσιο, ή ΤΣΜΕΔΕ και ΔΕΚΟ.

 

 

Συγκεκριμένα, για τους παλαιούς (μέχρι 31/12/1992 ασφαλισμένους) προβλέφθηκε πρόσθετη εισφορά 2% επί της πρώτης ασφαλιστικής κατηγορίας, ενώ για τους νέους η υποχρεωτική τους μετάταξη ανά 3ετία σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία, επί της οποίας 12% ήταν η Ειδική Προσαύξηση. Το πρ. ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ δεν εφάρμοσε την αύξηση, επειδή εκκρεμούσε ενώπιον του ΣτΕ αίτηση ακύρωσης της ρύθμισης από το ΤΕΕ.

 

Το 2015 εκδόθηκε η απόφαση, απορρίφθηκε η αίτηση ακύρωσης και τέθηκε ζήτημα αναδρομικής καταβολής των ποσών, εκ των οποίων η πρώτη δόση ήταν πληρωτέα με το Β΄ εξάμηνο του 2016 και κατέστη ληξιπρόθεσμη στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου.

 

Πώς γίνεται η διαγραφή στο ΤΣΜΕΔΕ

 

Με δεύτερη εγκύκλιο του κ. Πετρόπουλου ξεμπλοκάρουν περί τις 300 αιτήσεις συνταξιοδότησης μηχανικών και δίδεται η ευκαιρία σε άλλους να επανέλθουν στην εργασία και την ασφάλιση, καθώς διευκρινίζεται ότι η αναδρομική διαγραφή από το πρ. ΕΤΑΑ- ΤΣΜΕΔΕ ανατρέχει στην ημερομηνία διαγραφής από το ΤΕΕ, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας υποβολής δήλωσης στη Νομαρχία.

 

Με τον τρόπο αυτό πολλοί μηχανικοί που έχουν λάβει αναδρομική διαγραφή από το ΤΕΕ, όμως το πρώην ΤΣΜΕΔΕ δεν προχωρά στη διαγραφή τους από αυτή την ημερομηνία, αλλά από την ημερομηνία παύσης στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας, παύουν να είναι σε εκκρεμότητα.

 

Πηγή: http://www.insider.gr/hristika/asfalistika/79801/poso-kerdizoyn-40000-mihanikoi-apo-tin-katargisi-tis-eidikis-prosayxisis

Check Also

Τέλος η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα – Αντικαθίσταται από το Ενιαίο Πιστοποιητικό Οικονομικής Ενημερότητας

Δυνατότητα έκδοσης Πιστοποιητικού Οικονομικής Ενημερότητας, με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν σήμερα για τη φορολογική και …