Αρχική / Ασφαλιστικά-Φορολογικά / Σε δύσκολη κατάσταση η αγορά από ασφαλιστικά χρέη και διακανονισμούς – κατασχέσεις

Σε δύσκολη κατάσταση η αγορά από ασφαλιστικά χρέη και διακανονισμούς – κατασχέσεις

Κατά 1,9-2 δισ. ευρώ αυξήθηκαν τα χρέη στα Ταμεία, ενώ επιπλέον  332 εκατ. ευρώ εισπράχθηκαν από διακανονισμούς –κατασχέσεις.

Αυτή είναι συνοπτικά η δραματική κατάσταση την οποία βιώνει η αγορά σε σχέση με τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της απέναντι στο ασφαλιστικό σύστημα, όπως αποκαλύπτει η β΄ τριμηνιαία έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Πιο συγκεκριμένα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των εργοδοτών, των αυταπασχολούμενων και των αγροτών ανήλθαν  στο  τέλος του β’ τριμήνου του 2018 σε 33,8 δισ. ευρώ έναντι 31,8 δις. ευρώ που ήταν στο α’ τριμήνου του 2017.  Μ΄ άλλα λόγια, αυξήθηκαν κατά 5,6 % μέσα σε μόλις τρεις μήνες.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση του ΚΕΑΟ, από τα 1,9 -2 δισ. ευρώ επιπλέον χρέη στα Ταμεία, τα 1,179 δισ. ευρώ προέρχονται από  αύξηση στις κύριες οφειλές, ενώ τα 810 εκατ. ευρώ αποτελούν αύξηση στα πρόσθετα τέλη. Συνολικά η αύξηση των οφειλών εξηγείται από τους εξής λόγους: 

–  Νέες εντάξεις οφειλετών, οι οποίοι εντάσσονται για πρώτη φορά στο Κ.Ε.Α.Ο. με το σύνολο των οφειλών τους για όλα τα έτη. Μέσα στο β’ τρίμηνο του 2018 εντάχθηκαν στο Κ.Ε.Α.Ο. 204.635 νέοι οφειλέτες με συνολικές οφειλές ύψους 1,061 δισ. ευρώ. Από αυτούς εντάχθηκαν μαζικά 52.490 οφειλέτες που διατηρούσαν ενεργή ρύθμιση στους Φορείς με ποσό οφειλής 513 εκατ. ευρώ.

– Διαβίβαση νέων οφειλών και αύξηση των πρόσθετων τελών για τους οφειλέτες που είναι ήδη ενταγμένοι στο Κ.Ε.Α.Ο.

Την ίδια ακριβώς περίοδο τα έσοδα από ρυθμίσεις  έφτασαν τα 332 εκατ. ευρώ έναντι 300 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο. Έτσι σημειώθηκε αύξηση κατά 32 εκατ. ευρώ ή 9,6% στις τριμηνιαίες εισπράξεις από ληξιπρόθεσμες οφειλές στα Ταμεία.

Αν, μάλιστα, η τάση αυτή στις εισπράξεις από ρυθμίσεις συνεχισθεί μέχρι τέλος του έτους, τότε θα ξεπερασθεί ο ετήσιος στόχος των 1,2 δισ. ευρώ, τονίζουν στελέχη των Ταμείων στο Capital.gr. Σημειώνεται επίσης πως στα έσοδα από ρυθμίσεις συμπεριλαμβάνονται οι εισπράξεις από τις δόσεις των διακανονισμών (πχ πάγια ρύθμιση, ρύθμιση 100 δόσεων, ρύθμιση 120 δόσεων κλπ.), οι καταβολές ” έναντι οφειλών”, οι συμψηφισμοί χρεών με συντάξεις, αλλά και οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών. 

Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τα στοιχεία του ΚΕΑΟ, εντός του β΄ τριμήνου του 2018, εστάλησαν επιπλέον 13.779 ατομικές ειδοποιήσεις σε οφειλέτες με στόχο τη συμμόρφωση τους, δηλαδή την εφάπαξ ή τμηματική εξόφληση των χρεών τους στα Ταμεία.

Επίσης ελήφθησαν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για χρέη ύψους 1,136 δισ. ευρώ.

Στο τέλος του Ιουνίου 2018 οι ενεργές ρυθμίσεις είναι συνολικά 133.270 και το ρυθμισμένο ποσό 2,5 δισ. ευρώ. Αντίθετα, στο  τέλος του Μαρτίου 2018 οι ενεργές ρυθμίσεις ήταν συνολικά 78.111 και το ρυθμισμένο ποσό ανερχόταν σε 2,2 δισ.  ευρώ.

Check Also

Τέλος η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα – Αντικαθίσταται από το Ενιαίο Πιστοποιητικό Οικονομικής Ενημερότητας

Δυνατότητα έκδοσης Πιστοποιητικού Οικονομικής Ενημερότητας, με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν σήμερα για τη φορολογική και …