Αρχική / Ασφαλιστικά-Φορολογικά / Τέλος επιτηδεύματος: Τα σχέδια προσωρινής μείωσης από το ΥΠΟΙΚ

Τέλος επιτηδεύματος: Τα σχέδια προσωρινής μείωσης από το ΥΠΟΙΚ

Κλιμακωτή μείωση ή κατάργηση του τέλους, μόνο για φέτος, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, ανάλογα με την πτώση τζίρου – Πότε «κλειδώνουν» τα μέτρα

Σε μείωση του τέλους επιτηδεύματος για τα εισοδήματα του 2020 σχεδιάζει να προχωρήσει το Υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο φορολογικών παρεμβάσεων που δρομολογεί – αλλαγή υπολογισμού τεκμηρίων, μείωση προκαταβολής φόρου κ.λπ.

Ετσι, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει -μόνο για την τρέχουσα χρονιά- την κλιμακωτή μείωση έως και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία. Πρακτικά, δηλαδή, εξετάζεται το ενδεχόμενο ανάλογα με την πτώση τζίρου που έχει υποστεί μία επιχείρηση ή ένας επαγγελματίας, να περιορίζεται ή να καταργείται το τέλος επιτηδεύματος που καλείται να καταβάλει.

Υπενθυμίζουμε πως η υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος ισχύει ανεξαρτήτως εάν οι υπόχρεοι είχαν κέρδη ή ζημιές κατά το 2020.

Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα που εξετάζονται προς ανακούφιση των πληγέντων θα είναι εντός των δημοσιονομικών αντοχών της χώρας, ενώ οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν τον ερχόμενο Απρίλιο, οπότε και ελπίζεται να υπάρχει καλύτερη εικόνα για την πορεία της πανδημίας.

Πώς διαμορφώνεται το τέλος επιτηδεύματος

Το τέλος επιτηδεύματος ανέρχεται σε:

-800 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.
-1.000 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.
 
Ειδική πρόβλεψη υπάρχει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες που σήμερα καταβάλλουν

650 ευρώ ετησίως για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
600 ευρώ ετησίως για κάθε υποκατάστημα.

Ειδικά για τους εργαζόμενους με «μπλοκάκια», δηλαδή τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημά τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι τρία φυσικά ή και νομικά πρόσωπα ή το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο, τα ποσά του τέλους επιτηδεύματος ανέρχονται σε:

-400 ευρώ ετησίως, εφόσον η έδρα βρίσκεται σε τουριστικό τόπο ή σε πόλεις-χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους
-500 ευρώ ετησίως, εφόσον η έδρα βρίσκεται σε πόλη με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.

Check Also

Πως διαμορφώνονται οι εισφορές ΕΦΚΑ για ελεύθερους επαγγελματίες και μισθωτούς για το 2022

Τα δεδομένα που διαμορφώνονται στις ασφαλιστικές εισφορές στον ιδιωτικό τομέα επιχειρούν να καταγράψουν «ΤΑ ΝΕΑ», φωτίζοντας πτυχές …