Monday , 21 / January / 2019
Home / Ενέργεια / Αγροτικά φωτοβολταϊκά: τι λέει ο ΠΣΑΦ για πληρωμές, διακοψιμότητα, φορολόγηση

Αγροτικά φωτοβολταϊκά: τι λέει ο ΠΣΑΦ για πληρωμές, διακοψιμότητα, φορολόγηση

post thumbnail

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ), εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει τα Μέλη του για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών σε ότι αφορά στις πληρωμές των παραγωγών από τον ΛΑΓΗΕ, τη διακοψιμότητα και την φορολόγηση του εισοδήματος που προήλθε από φωτοβολταϊκά.
Αναλυτικότερα:

—Πληρωμές

Στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο ΛΑΓΗΕ με τους κ.κ. Γκαρή, Μπότση και Ζαρείφη, διαπιστώθηκε ότι είναι εφικτή η δρομολόγηση των πληρωμών με το κάτωθι χρονοδιάγραμμα:

– Στις 21/5/2015 θα εξοφληθούν τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, για την παραγωγή του μηνός Ιανουαρίου.

– Στις 11/6/2015 θα πληρωθούν τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, για την παραγωγή του μηνός Φεβρουαρίου.

—Φόρμα μη επιδότησης και φόρμα αγρότη

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΑΠΕΝ με τον Γ.Γ. κ. Αλεξόπουλο, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου έκανε δεκτό το αίτημα του Συνδέσμου να δοθεί το δικαίωμα στους αγρότες που δεν απέστειλαν τα δύο ηλεκτρονικά έγγραφα, να το πράξουν ετεροχρονισμένα, επαναφέροντας τη τιμολόγηση της παραγωγής στη τιμή όπως αυτή διαμορφώθηκε με το Ν. 4254/2014.

Αυτό θα γίνει, μετά από Τροποποιητική Διάταξη που θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή  τις επόμενες ημέρες και για την εξέλιξη της οποίας τα Μέλη του Συνδέσμου θα ενημερωθούν έγκαιρα και προσωπικά.

Ο ΠΣΑΦ συστήνει στα μέλη του, να μην εκδώσουν τα πιστωτικά τιμολόγια του έτους 2014 έως την έγκριση της παραπάνω Διάταξης.

—Μεταβατικό τέλος ασφάλειας εφοδιασμού (Διακοψιμότητα)

Σε άριστο κλίμα, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6/5/2015 σύσκεψη στο ΥΠΑΠΕΝ με τον Γ.Γ. Βιομηχανίας κ. Τόλιο Ιωάννη και υπηρεσιακούς παράγοντες Υπουργείων.

Ο Σύνδεσμος απορρίπτει έστω και ως σκέψη το να επιβαρυνθούν εκ νέου οι φωτοβολταϊκοί αγρότες με ένα πόσο που μπορεί να φτάσει τα 5.000 Ευρώ ετησίως “για να πληρώσουν το ρεύμα πέντε βιομηχάνων” όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Εάν και εφόσον το Υπουργείο επιθυμεί να στηρίξει την βιομηχανία, ο Σύνδεσμος αντιπρότεινε τις ακόλουθες λύσεις:

1. Αναπροσαρμογή της λειτουργίας των ΑΔΙ (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος) καθώς δουλεύουν ελάχιστες ώρες το χρόνο και αμείβονται ως ετήσια παραγόμενη ενέργεια.

2. Φορολόγηση των αδειών που πωλήθηκαν στη “μαύρη αγορά”, οι οποίες κάλυψαν το στόχο ΑΠΕ του 2020 εκτινάσσοντας το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ στον αέρα.

3. Net Metering: Οι αγρότες προβαίνουν στην αυτοκατανάλωση καθώς το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας (8,5 λεπτά/κιλοβατώρα) αγγίζει το 30% του συνολικού κόστους παραγωγής γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων καθιστώντας την εκμετάλλευση ασύμφορη. Ας κάνουν το ίδιο και οι βιομήχανοι οι οποίοι πληρώνουν 4 λεπτά/κιλοβατώρα.

—Φορολόγηση αγροτικού εισοδήματος

Τις προηγούμενες ημέρες, είδαν το φως της δημοσιότητας “ατεκμηρίωτες απόψεις”, που αφορούν στον προσδιορισμό του εισοδήματος από τα αγροτικά φωτοβολταϊκά.

Τα αγροτικά φωτοβολταϊκά θεσπίστηκαν με το Ν. 3851/2010 και επισφραγίστηκαν με τους Ν. 4203/2013, Ν. 4254/2014.

Παρά το γεγονός ότι με το Ν. 3874/2010  (Μητρώο Αγροτών) και N. 4316/2014- Άρθρο 116, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας Φ/Β σταθμών έως 100 kW αποτελεί σαφέστατα πηγή αγροτικού εισοδήματος (όπως ισχύει και για τα λοιπά αγροτικά προϊόντα) και φορολογείται με ενιαίο συντελεστή 13% (Ν. 4172/2013 – Άρθρο 29)  ως κέρδος από ατομική αγροτική επιχείρηση.

“Διαχρονικοί εχθροί του αγροτικού κόσμου με ατεκμηρίωτη στοιχειοθέτηση προσπάθησαν -ανεπιτυχώς- να δημιουργήσουν την εντύπωση της “ασάφειας” σχετικά με την φορολογική αντιμετώπιση του ως άνω εισοδήματος.

Ενημερώνουμε τα Μέλη μας, να προβούν στη σύνταξη της φορολογικής τους δήλωσης σε συνεργασία μεενήμερους και πεπειραμένους λογιστές. Στην περίπτωση που διαπιστώσουν κάποια  διαφορετική αντιμετώπιση στα εισοδήματά τους  από μεμονωμένους λογιστές, θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τη μεταξύ τους επαγγελματική σχέση.

Ο Σύνδεσμος δε θα επιτρέψει σε κανέναν ημιμαθή να εκμεταλλευτεί τον αγροτικό κόσμο” αναφέρει ο ΠΣΑΦ.

Leave a Reply