Monday , 21 / January / 2019
Home / Ενέργεια / Αιολική ενέργεια: φορολογήστε τον άνθρακα, ενισχύστε τις ΑΠΕ λένε 15 φορείς – SolutionWind

Αιολική ενέργεια: φορολογήστε τον άνθρακα, ενισχύστε τις ΑΠΕ λένε 15 φορείς – SolutionWind

post thumbnail

Τα κράτη μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να θέσουν σαφείς στόχους μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και να δεσμευτούν ότι θα απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα αυξάνοντας παράλληλα το ποσοστό διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα, αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση 15 ενώσεις αιολικής ενέργειας από όλο τον κόσμο.

Οι 15 ενώσεις αιολικής ενέργειας, μεταξύ των οποίων και ορισμένες από αναδυόμενους ρυπαντές, όπως η Βραζιλία, η Κίνα, η Νότια Αφρική και το Μεξικό  ένωσαν τη φωνή τους με όσους απευθύνουν έκκληση προς της παγκόσμιες κυβερνήσεις να φορολογήσουν τον άνθρακα και να εκπονήσουν εθνικά σχέδια προσέλκυσης επενδύσεων στον κλάδο των ΑΠΕ.

H διακήρυξη σηματοδοτεί την έναρξη της εκστρατείας «SolutionWind» στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το κλίμα που λαμβάνουν χώρα στη Λίμα του Περού (COP20), η οποία υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας (EWEA).

Σύμφωνα με τον Τζόελ Μέγκελααρς, σύμβουλο πολιτικών υποθέσεων της EWEA, «αν θέλουμε να απεξαρτηθούμε από τα ορυκτά καύσιμα και να εισέλθουμε σε μια νέα εποχή με ανανεώσιμη και αιολική ενέργεια, θα πρέπει κάθε χώρα να θέσει μια συγκεκριμένη επιβάρυνση για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να χαράξει σαφείς στρατηγικές που θα “κερδίσουν” τους επενδυτές μακροπρόθεσμα. Όπως έχει δείξει η Διακυβερνητική Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, όσο πιο γρήγορα ενεργήσουμε γι’ αυτή τη μετάβαση, τόσο φθηνότερη θα είναι».

Παράλληλα, ο Μέγκελααρς προσθέτει ότι, «πρέπει να ενθαρρύνουμε τις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου να υιοθετήσουν την αιολική ενέργεια ως λύση για τα προβλήματα ηλεκτρικής ενέργειας και να παρακάμψουν τις ρυπογόνες βιομηχανίες. Αυτό θα τονώσει την οικονομική ανάπτυξη σε απομακρυσμένες περιοχές και θα ανεβάσει το βιοτικό επίπεδο εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν ακόμη στο σκοτάδι».

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να μην έχει πρόσβαση σε πηγές ηλεκτρικής ενέργειας.

Στόχος της εκστρατείας  είναι να δείξει στις βιομηχανικές και αναπτυσσόμενες χώρες ότι η αιολική ενέργεια αποτελεί τη φθηνότερη τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής σε πολλές περιοχές του κόσμου.

Μάλιστα, σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Δανία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, η αιολική ενέργεια είναι η μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας (GWEC) για το 2014,  μέχρι το 2030 η αιολική ενέργεια θα είναι εις θέση να καλύψει το 17% ως 19% της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και να αποτρέψει την έκλυση σχεδόν 1 δισ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως στην ατμόσφαιρα.

Από την πλευρά του, ο Στηβ Σώγιερ, Διευθύνων Σύμβουλος του GWEC σχολιάζει ότι «η επέκταση της αιολικής ενέργειας, η ταχύτητα ανάπτυξης και η κατακόρυφη πτώση του κόστους του εξοπλισμού την καθιστούν ιδανική λύση για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, υπό την προϋπόθεση ότι θέλουμε να συγκρατήσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας κατά  δύο βαθμούς Κελσίου ή και λιγότερο σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή. Μάλιστα, ορισμένες αποφασισμένες χώρες δήλωσαν ότι μπορούμε να εκμηδενίσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ως τα μέσα του αιώνα. Με τη σωστή ηγεσία, θα μπορούσαμε να το κάνουμε και νωρίτερα».

Τέλος, η Σόνια Λιορέ, Γενική Γραμματέας της Γαλλικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας, δήλωσε ότι “έχουμε εμπλακεί ενεργά στην COP και είμαστε πεπεισμένοι ότι όλες οι χώρες και ιδίως οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο. Για το λόγο αυτό, ένα κοινό όραμα για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας σε όλες τις χώρες θα αναδείξει τον κλάδο μας ως λύση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής».

econews

Leave a Reply