Monday , 21 / January / 2019
Home / Ενέργεια / ΑΠΕ: νέος τρόπος αποζημίωσης στη σκιά των capital controls

ΑΠΕ: νέος τρόπος αποζημίωσης στη σκιά των capital controls

Τον νέο τρόπο αποζημίωσης της ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας -με γνώμονα τις απαιτήσεις του Μνημονίου– επιχειρεί να προσδιορίσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπό το βάρος των capital controls που υπονομεύουν τις επενδύσεις και δυσχεραίνουν την προσπάθεια επίτευξης των εθνικών στόχων με ορίζοντα το 2020.

—Feed-in-Premium

Πάνω στο νέο σχέδιο αποζημίωσης των ΑΠΕ εργάζονται στελέχη του ΥΠΑΠΕΝ, χωρίς ωστόσο να έχει συσταθεί αρμόδια επιτροπή όπως έχει γίνει για τα υπόλοιπα ενεργειακά ζητήματα, στελέχη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και εμπειρογνώμονες της γερμανικής συμβουλευτικής GIZ.

Βάσει των υποχρεώσεων που απορρέουν από το τρίτο Μνημόνιο, ο νέος μηχανισμός θα πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί ως το τέλος του έτους και να είναι συμβατός με τις ευρωπαϊκές «Κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας (2014-2020)» που εξέδωσε η Κομισιόν.

—Οι νέοι τρόποι αποζημίωσης των ΑΠΕ

Όπως μεταδίδει το energypress, οι ευρωπαϊκές επιταγές προβλέπουν ενίσχυση των παραγωγών ΑΠΕ με τον μηχανισμό των σταθερών εγγυημένων τιμών (feed-in-tariffs, γνωστές και ως «ταρίφες») για μικρά συστήματα ως 500 Κιλοβάτ (για όσους δεν συμμετέχουν ως αυτοπαραγωγοί κάνοντας χρήση του ενεργειακού συμψηφισμού «net metering»).

Για τα συστήματα ΑΠΕ ισχύος άνω των 500 Κιλοβάτ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει το μοντέλο feed-in-premium (τιμή χονδρεμπορικής συν ένα «μπόνους» ανάλογα το μέγεθος και την τεχνολογία της επένδυσης, ώστε να είναι βιώσιμη).

Για αιολικά πάρκα άνω των έξι μεγαβάτ και για άλλες ΑΠΕ άνω του ενός μεγαβάτ προωθεί μειοδοτικούς διαγωνισμούς (πιλοτικά την περίοδο 2015-16 και σε πλήρη εφαρμογή από το 2017). Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, «οδηγούμαστε σε έναν συνδυασμό του συστήματος feed-in-premium και των διαγωνισμών για την προμήθεια ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές».

—Πώς θα αναζωπυρωθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον

Ζητούμενο για το υπουργείο είναι να αναζωπυρωθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον ώστε να ξαναπάρει μπρος ο εγχώριος κλάδος των ΑΠΕ.

Το 2015 ήταν μια κάκιστη χρονιά για τον κλάδο με μόλις 100 Μεγαβάτ στην αιολική ενέργεια, σχεδόν μηδενική ανάπτυξη στα φωτοβολταϊκά με επτά μόλις Μεγαβάτ και δύο Μεγαβάτ βιομάζας.

Μοναδική διέξοδος για να επαναθερμανθεί η «παγωμένη» αγορά των φωτοβολταϊκών είναι η ανάπτυξη του προγράμματος ενεργειακού συμψηφισμού με net metering.

Όμως, τόσο αυτό το πρόγραμμα όσο και οι αδειοδοτημένες επενδύσεις στα αιολικά έχουν υπονομευθεί από την απόφαση της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου να επιβάλλει τραπεζικούς περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, τα γνωστά μας capital controls, μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου.

—Οι επιπτώσεις από τα capital controls

Όσον αφορά στα net metering, εξαιτίας των capital controls πολλοί υποψήφιοι επενδυτές απέσυραν το ενδιαφέρον τους, ενώ και οι εταιρείες εμπορίας εξοπλισμού δεν μπορούν να εισάγουν φωτοβολταϊκά πλαίσια, μετρητές κ.ά.

Ο ΔΕΔΔΗΕ μετέθεσε την υποδοχή αιτήσεων για net metering από καταναλωτές του δικτύου μέσης τάσης σε μεταγενέστερο χρόνο και μόλις πριν λίγες μέρες έθεσε ως νέα ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας κατάθεσης αιτήσεων την 30η Οκτωβρίου 2015.

Στην αιολική ενέργεια δεκάδες αδειοδοτημένες επενδύσεις κινδυνεύουν να χάσουν τις άδειές τους καθώς οι προθεσμίες έναρξης κατασκευής των έργων και ολοκλήρωσης των επενδύσεων πλησιάζουν στη λήξη τους και χρήματα για την εισαγωγή του απαραίτητου εξοπλισμού δεν μπορούν να εκταμιευθούν.

Όπως μεταδίδει το euro2day, εξαιτίας των capital controls κινδυνεύουν να ακυρωθούν αιολικές επενδύσεις συνολικής ισχύος 1.000 Μεγαβάτ.

econews

Leave a Reply