Monday , 21 / January / 2019
Home / Ενέργεια / Ελλάδα και Κύπρος (μαζί με Ισραήλ) εγγυητές της ενεργειακής ασφάλειας στην ΕΕ

Ελλάδα και Κύπρος (μαζί με Ισραήλ) εγγυητές της ενεργειακής ασφάλειας στην ΕΕ

post thumbnail

Τον γεωπολιτικό τους ρόλο στη Μεσόγειο ώστε να ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια όλης της Ευρώπης οφείλουν να αναδείξουν η Ελλάδα και η Κύπρος δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, ύστερα από τη συνάντησή του με τον Κύπριο ομόλογό του, Γιώργο Λακκοτρύπη.

Όπως επισήμανε ο Έλληνας υπουργός, η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης αποτελεί κορυφαίο θέμα, το οποίο απασχολεί και θα απασχολεί την οικονομία και τα συμβούλια κορυφής των κρατών- μελών της ΕΕ.

«Διεκδικούμε να μας αντιμετωπίζουν οι εταίροι μας στην ΕΕ ως δύο χώρες που προσφέρουν για πρώτη φορά μία νέα πηγή ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο και μία νέα δίοδο μεταφοράς αυτού του πολύτιμου ενεργειακού αγαθού» τόνισε ο κ. Μανιάτης.

Ο κ. Μανιάτης χαρακτήρισε τις δύο χώρες ως «θεματοφύλακα» της ασφάλειας, της συνεργασίας, της ανάπτυξης και της ειρήνης, σε μία ευρύτερα ταραγμένη περιοχή. Όπως σημείωσε, ο διάδρομος που ενώνει τα κοιτάσματα Ισραήλ- Κύπρου μέσω Κρήτης και ηπειρωτικής Ελλάδας με την υπόλοιπη Ευρώπη μπορεί να αποτελέσει μαζί με τη μονάδα του LNG μία νέα πηγή τροφοδοσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης, ο κ. Μανιάτης υπογράμμισε ότι προωθούνται ο αγωγός TAP (Αδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου) που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία στην υπόλοιπη Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας, και η υλοποίηση του κεντρικού διαδρόμου ενός κάθετου άξονα βορρά- νότου που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Βόρεια Ελλάδα μέσω Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας στις ευρωπαϊκές αγορές. Έτσι, σύμφωνα με τον υπουργό, η ευρωπαϊκή βιομηχανία θα έχει φθηνή ενεργειακή ύλη, θα είναι ανταγωνιστική στις εξαγωγές της και θα δοθεί φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου συμφώνησαν στο Κάιρο να προχωρήσουν με τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να οριοθετηθούν οι Οικονομικές Ζώνες στις περιοχές, όπου δεν έχουν οριοθετηθεί. Αυτό, πρόσθεσε, αποτελεί μία πολύ θετική εξέλιξη και ασφαλώς οι τρεις κυβερνήσεις από κοινού θα αποφασίσουν για την κατάλληλη στιγμή και την κατάλληλη μεθόδευση, προκειμένου να υλοποιήσουν αυτό για το οποίο έχουν δεσμευθεί οι ηγέτες των τριών κρατών.

Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι ενημέρωσε τον κ. Μανιάτη για τις τελευταίες εξελίξεις στα ενεργειακά θέματα της Κύπρου σχετικά με τις γεωτρήσεις και για τις προσπάθειες για εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, που έχουν ήδη ανακαλυφθεί. Ακόμη, συζήτησαν για τις επαφές των υπουργείων των δύο χωρών αναφορικά με την ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας και της Κύπρου, ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως μία νέα πηγή ενεργειακής τροφοδοσίας, αλλά και ως καινούργια διαδρομή.

Όπως σημείωσε ο Κύπριος υπουργός, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών επιβεβαιώθηκε η βούληση για ανάληψη κοινών δράσεων και αποφασίστηκαν τα επόμενα βήματα, σχετικά με την προώθηση των έργων κοινού ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συγκεκριμένα για τον αγωγό Ισραήλ- Κύπρου- Ελλάδας και την αποθήκευση υγροποιημένου φυσικού αερίου. Προς αυτή την κατεύθυνση, πρόσθεσε, θα γίνουν επαφές στις αρχές Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες.

—Στο παιχνίδι και το Ισραήλ

Σημειώνεται ότι το Ισραήλ ζήτησε επισήμως από την ΕΕ να ενταχθεί στα μεγάλα έργα υποδομών ενέργειας η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου που να ενώνει τα κοιτάσματα του Ισραήλ με την Κύπρο και από εκεί με την Ελλάδα και την Ιταλία.Η επίσημη παρουσίαση του project θα γίνει στις Βρυξέλλες σε τρεις εβδομάδες. Την πρόταση ωστόσο παρουσίασε στους ευρωπαίους υπουργούς των μεσογειακών κρατών-μελών την προηγούμενη εβδομάδα στη Ρωμη ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Σιλβάν Σαλόμ.]

Βασικό επιχείρημα του Ισραήλ για να πείσει τους Ευρωπαίους να συμβάλλουν στην επένδυση δισεκατομμυρίων Ευρώ είναι η απεξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο.

econews

Leave a Reply