Monday , 21 / January / 2019
Home / Ενέργεια / Ηλεκτρικό ρεύμα: “παγώνει” η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ – Τι έλεγε η ΡΑΕ

Ηλεκτρικό ρεύμα: “παγώνει” η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ – Τι έλεγε η ΡΑΕ

post thumbnail

reuma-etmear-rae-121336Με τροπολογία-προσθήκη που έχει συντάξει το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και που πρόκειται να συμπεριληφθεί στο πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή, ακυρώνονται οι αυξήσεις του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ, πρώην Τέλος ΑΠΕ) που επέβαλε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για το 2015 και επιβαρύνουν τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά, αγρότες και παραγωγικές επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, στην παράγραφο 2 του άρθρου 143 του Ν.4001/2011 «Για τη λειτουργία Ενεργειακών Αγορών Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου, για έρευνα, παραγωγή και δίκτυα μεταφοράς υδρογονανθράκων και άλλες ρυθμίσεις» (Α 179) προστέθηκε εδάφιο που αναφέρει ότι «για το έτος 2015 οι μοναδιαίες χρεώσεις του Ειδικού Τέλους για τη μείωση εκπομπών αερίων ρύπων παραμένουν αμετάβλητες στο ύψος που έχουν καθοριστεί για το έτος 2014».

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση “με την προτεινόμενη ρύθμιση επιδιώκεται, λόγω των έκτακτων δυσμενών οικονομικών συνθηκών, η διατήρηση των μοναδιαίων χρεώσεων του ΕΤΜΕΑΡ στα επίπεδα που έχουν καθοριστεί για το έτος 2014. Η ρύθμιση κρίνεται αναγκαία προκειμένου να παρασχεθεί η δυνατότητα επανεκτίμησης και επαναπροσδιορισμού των εσόδων του Ειδικού Λογαριασμού του άρθρου 40 του ν. 2773/1999 για την εξυπηρέτηση των σκοπών που επιδιώκει, χωρίς την εν τω μεταξύ επιβάρυνση των καταναλωτών από τυχόν αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ”.

—Βολές κατά ΝΔ-Πασόκ

Η νέα ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας κάνει λόγο για “προκλητικές αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος για νοικοκυριά, αγρότες και παραγωγικές επιχειρήσεις” και θεωρεί ως προσχηματικές τις αιτιάσεις Νέας Δημοκρατίας και Πασόκ περί πλήγματος στην ανεξαρτησία της ΡΑΕ καθώς τα δύο αυτά κόμματα πρώτα έπληξαν αυτή την ανεξαρτησία.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο αναφέρει ότι τα δύο κόμματα δεν ήθελαν να χρεωθούν νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, έπειτα από εκείνες που αποφασίστηκαν μετά τις πρόσφατες Ευρωεκλογές, και έλαβαν την απόφαση μια μόλις ημέρα μετά την αναγγελία των εθνικών εκλογών κι ενώ διαφαινόταν η εύκολη επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ.

“Τα γεγονότα αυτά αποδεικνύουν προφανώς και το βαθμό της ανεξαρτησίας με την οποία χειρίστηκε το σοβαρό αυτό θέμα η ΡΑΕ και τους λόγους για τους οποίους παρέμεινε η επίμαχη απόφαση επί μήνες «κρυφή» και από τον ελληνικό λαό και από τη νέα κυβέρνηση” αναφέρει το υπουργείο.

—Τι έλεγε η ΡΑΕ

Τέλος σύμφωνα με το υπουργείο, τη χειραγώγηση των αποφάσεων της “ανεξάρτητης” Αρχής από την προηγούμενη κυβέρνηση αποδεικνύει η ανακοίνωση της ίδιας της ΡΑΕ στις 19 Ιουλίου 2014 όπου αναφέρεται ότι “η ΡΑΕ κατανοεί ότι η επιβάρυνση των καταναλωτών από τις αναπροσαρμογές του ΕΤΜΕΑΡ σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι αναπροσαρμογές του ΕΤΜΕΑΡ είναι αποτέλεσμα των προβλημάτων που εντοπίστηκαν στη διαδικασία ένταξης των διαφόρων τεχνολογιών ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα της χώρας, και κυρίως της ραγδαίας διείσδυσης στο σύστημα των φωτοβολταϊκών συστημάτων”.

“Η ΡΑΕ είχε επισημάνει τις επερχόμενες συνέπειες της απρογραμμάτιστης αυτής διείσδυσης, θεωρεί δε νομοτελειακά βέβαιο ότι, εάν δεν ληφθούν επειγόντως πρόσθετα δραστικά μέτρα, θα απαιτηθούν και νέες αυξήσεις του ΕΤΜΕΑΡ στο άμεσο μέλλον. Αποτελεί γι’ αυτό αναγκαιότητα, υπό τις παρούσες δυσμενείς συνθήκες, να ανακοπεί και να αναστραφεί η μετακύλιση του βάρους του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού, στο φορολογούμενο πολίτη και καταναλωτή. Η εξεύρεση αξιόπιστων και αποδοτικών εναλλακτικών λύσεων αποτελεί άμεση υποχρέωση και προτεραιότητα όλων των εμπλεκόμενων μερών (Πολιτεία, παραγωγοί, κ.λπ.)”.

Τα μέτρα αυτά ουδέποτε αναζητήθηκαν από ΝΔ και Πασόκ, σχολιάζει το ΥΠΑΠΕΝ.

econews

Leave a Reply