Monday , 21 / January / 2019
Home / Ενέργεια / Μικρή ΔΕΗ: τρεις τροπολογίες κι ένα δημοψήφισμα

Μικρή ΔΕΗ: τρεις τροπολογίες κι ένα δημοψήφισμα

Μικρή ΔΕΗ: τρεις τροπολογίες κι ένα δημοψήφισμα

post thumbnail

Σειρά τροπολογιών που αφορούν μεταξύ άλλων, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στη ΔΕΗ ΑΕ, κατατέθηκαν αργά το βράδυ της Τρίτης, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, για τη δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρίας ηλεκτρικής ενέργειας, της επονομαζόμενης και “μικρή ΔΕΗ”.

Την ίδια στιγμή ενδοκυβερνητικούς τριγμούς προκαλεί η πρόταση του Ευάγγελου Μεϊμαράκη για άμεση έναρξη στη Βουλή του διαλόγου για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων, αλλά και η θέση του περί δυνατότητας αθροίσματος

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις, η νέα εταιρία δεν θα μπορεί να απολύσει για πέντε χρόνια τους εργαζόμενους που θα προέρχονται από τη ΔΕΗ ΑΕ.

Ειδικότερα:

*Ορίζεται ότι η ΔΕΗ ΑΕ ευθύνεται και μετά την ολοκλήρωση της απόσχισης αλληλεγγύης και εις ολόκληρον με τη νέα εταιρία για τις υποχρεώσεις που αφορούν σύμβαση ή σχέση εργασίας, εφόσον αυτές ανάγονται σε χρόνο μέχρι την ολοκλήρωση της απόσχισης, μετά την οποία, η νέα εταιρία εξακολουθεί να δεσμεύεται έναντι των εργαζομένων από τους όρους εργασίας που ισχύουν κατά τον χρόνο ολοκλήρωσης της απόσχισης, ανεξαρτήτως της πηγής προέλευσης αυτών.

*Από την ολοκλήρωση επίσης της απόσχισης, μεταβιβάζεται στη νέα εταιρία το σύνολο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων της ΔΕΗ ΑΕ που αφορούν στην ασφάλιση των εργαζομένων.

*Από την απόσχιση δεν θίγονται οι υποχρεώσεις του Δημοσίου και των ασφαλιστικών φορέων, όπως ισχύουν, για την ασφαλιστική κάλυψη και προστασία των ασφαλισμένων της ΔΕΗ ΑΕ, εξακολουθούν δε να ισχύουν υπέρ των εργαζομένων αυτής, των οποίων η σύμβαση ή σχέση εργασίας, περιέχεται στον κλάδο που μεταβιβάζεται στη νέα εταιρία.

*Η νέα εταιρία δεν μπορεί να προβεί σε απολύσεις εργατικού δυναμικού που προέρχεται από τη ΔΕΗ ΑΕ εξ αιτίας της απόσχισης, για χρονικό περιθώριο πέντε ετών από την ολοκλήρωση αυτής.

μεταφορά των εργαζομένων του κλάδου γίνεται κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης γενικής ή ειδικής ρύθμισης νόμου, κανονισμού, διαιτητικής απόφασης, συλλογικής ή ατομικής σύμβασης εργασίας, και εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά, εφαρμόζονται οι διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας (π.δ. 178/2012), ως προς την απόσχιση του κλάδου και τη μεταφορά του εργαζόμενου.

Επίσης, ρυθμίζονται θέματα υποκατάστασης στις έννομες σχέσεις της ΔΕΗ ΑΕ από την ολοκλήρωση της απόσχισης.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι η νέα εταιρία υποκαθίσταται στο σύνολο των υποχρεώσεων της ΔΕΗ σχετικά με:

*Την κάλυψη των προκηρυσσόμενων θέσεων εργασίας όλων των κατηγοριών και ειδικοτήτων των Λιγνιτωρυχείων και των Σταθμών Παραγωγής που μεταφέρονται στη νέα εταιρία.

*Τη λειτουργία των Υδροηλεκτρικών Σταθμών (ΥΗΣ), όσον αφορά σε οικολογικές παροχές της ΔΕΗ ΑΕ, στην προστασία και διαχείριση των υδάτων κλπ.

*Τις υποχρεώσεις της ΔΕΗ ΑΕ έναντι των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων, δήμων και περιφερειών, στις οποίες είναι εγκατεστημένες ή πρόκειται να εγκατασταθούν μονάδες ηλεκτρικής παραγωγής ή τα ορυχεία που περιγράφονται στον κλάδο, συμπεριλαμβανομένων και των πάσης φύσεως νομικών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ΔΕΗ ΑΕ έναντι των κατοίκων αυτών, ιδίως με αφορμή την απαλλοτρίωση εκτάσεων γης και τη μετεγκατάσταση οικισμών.

Ορίζεται ρητά ότι το τίμημα που θα επιτευχθεί μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση από την ΔΕΗ ΑΕ των μετοχών εκδόσεως της εταιρίας, των οποίων είναι δικαιούχος, θα είναι τουλάχιστον ίσο με τη λογιστική αξία των εισφερομένων στοιχείων του κλάδου, όπως αυτή προσδιορίζεται με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα στον πρώτο ισολογισμό της εταιρίας.

—Περί δημοψηφίσματος

Ο πρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε νέα συζήτηση που είχε με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες επανέλαβε ότι το θέμα του δημοψηφίσματος πρέπει να κλείσει άμεσα, ώστε να μη σέρνεται μέχρι τον Οκτώβριο.

Ξεκαθάρισε ότι είναι η προσωπική του θέση, που την εκφράζει και ως Πρόεδρος της Βουλής, καθώς, όπως είπε, θα λειτουργήσει θεσμικά. «Εγώ δεν κάνω τερτίπια. Σαν Βαγγέλης λέω ότι δεν θέλω εκκρεμότητες. Πρέπει να κλείσουν όλες», είπε χαρακτηριστικά.

Η άποψη αυτή, που εκφράστηκε αρχικά χθες από τον κ. Μεϊμαράκη, αιφνιδίασε το Μαξίμου, καθώς -σύμφωνα με πληροφορίες- δεν είχε προηγηθεί συνεννόησή του με τον Πρωθυπουργό.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Βουλής εμφανίστηκε ανοιχτός στο ενδεχόμενο σύγκλησης της Ολομέλειας της Βουλής -ακόμη και αυτό το Σαββατοκύριακο- αν οι προτάσεις που καταθέσουν τα κόμματα είναι ομοειδείς και συγκεντρώσουν αθροιστικά 120 υπογραφές.

Οι απόψεις περί δημοψηφίσματος που έχουν διατυπωθεί είναι βέβαιο ότι δεν αθροίζονται μεταξύ τους ξεκαθάρισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη στο ζήτημα της «μικρής ΔΕΗ» παίρνοντας αποστάσεις από τον πρόεδρο της Βουλής.
Όπως ανέφερε σε δήλωσή της η κ. Βούλτεψη «αυτές οι απόψεις περί δημοψηφίσματος που έχουν διατυπωθεί, είναι βέβαιο ότι δεν αθροίζονται μεταξύ τους. Οπότε κάθε περαιτέρω συζήτηση δεν έχει κανένα ουσιαστικό νόημα».

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για προσπάθεια του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος να αποφύγει την σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής προκειμένου να εξετάσει το ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ», υποστηρίζοντας πως αυτή η στάση «φανερώνει τον φόβο του για μια σε βάθος συζήτηση στη Βουλή, αλλά και μια προσπάθεια να προσπεράσει τις μεγάλες αντιρρήσεις που εκφράζονται από βουλευτές ολόκληρου του πολιτικού φάσματος απέναντι στα σχέδιά της».

Σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρά τις επιμέρους διαφορές, η αντιπολίτευση εκκινεί από μια κοινή αφετηρία και καταλήγει σε ένα κοινό «διά ταύτα». Πάνω από 120 βουλευτές, προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, εναντιώνονται στη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ» και στην ιδιωτικοποίηση της και ζητούν το αυτονόητο, να διεξαχθεί δημοψήφισμα έτσι ώστε να αποφασίσει ο ελληνικός για αυτό το κορυφαίο ζήτημα.

Καταλήγοντας τονίζει πως «η κοινή λογική, η στοιχειώδης δημοκρατική ευαισθησία αλλά και η μέχρι τώρα κοινοβουλευτική πρακτική (συνθήκη της Λισσαβώνας) επιβάλει την άμεση σύγκλιση της ολομέλειας της Βουλής».
«Αν η κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη στα επιχειρήματά της για τη δημιουργία της “μικρής ΔΕΗ”, ας τα θέσει στην κρίση του λαού. Επιτέλους, ας καταλάβει πως δεν μπορεί να παίζει με τη δημόσια περιουσία ερήμην του ελληνικού λαού».

Ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ υποστήριξε με τη σειρά του ότι για ένα «τόσο μεγάλο και κρίσιμο εθνικό θέμα» η συγκυβέρνηση οφείλει να συγκαλέσει την Ολομέλεια της Βουλής – την οποία τύποις υπογράφει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας – για να συζητηθούν οι προτάσεις.

«Ειδάλλως», συμπλήρωσε, «θα αποδείξει για μια ακόμη φορά ότι τρέμει να κοιτάξει στα μάτια την ετυμηγορία του ελληνικού λαού».

Από τη ΔΗΜΑΡ, που θα καταθέσει δική της πρόταση για δημοψήφισμα, ο Σπύρος Λυκούδης εξέφρασε την άποψη πως το δημοψήφισμα που ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει άμεση σχέση με τη ΔΕΗ, αλλά είναι μια «πολιτική επιδίωξη σε μια Βουλή με ηττημένα κόμματα και πάρα πολλούς ανεξάρτητους που αναζητούν τη δική τους μελλοντική πορεία να διαμορφώσει μπλοκ μελλοντικών συμμαχιών»

Eco_Editor

Leave a Reply