Monday , 21 / January / 2019
Home / Ενέργεια / Πετρέλαιο θέρμανσης: ξεκίνησε η διάθεση – Οι τιμές, οι φόροι και το επίδομα

Πετρέλαιο θέρμανσης: ξεκίνησε η διάθεση – Οι τιμές, οι φόροι και το επίδομα

post thumbnail

Ξεκίνησε σήμερα 15 Οκτωβρίου η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Οι τιμές του καυσίμου είναι αισθητά μειωμένες σε σχέση με πέρυσι, λόγω της υποχώρησης των διεθνών τιμών του αργού, αλλά και χάρη στη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης κατά 30%.

Αναλυτικότερα,το πετρέλαιο θέρμανσης θα διατίθεται σήμερα στα μεγάλα αστικά κέντρα από 1,04 ευρώ το λίτρο, ενώ στις άλλες περιοχές της χώρας θα ανέρχεται έως και 1,13 ευρώ το λίτρο, ανάλογα τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες .

Η τιμή του καυσίμου θα είναι 0,80 ευρώ ανά λίτρο για τα νοικοκυριά που δικαιούται επίδομα θέρμανσης.

Σημειώνεται πως η λιανική τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης στο τέλος της προηγούμενης σεζόν τον Απρίλιο του 2014 ήταν στα 1,259 ευρώ ανά λίτρο.

—Τι λένε οι βενζινοπώλες

Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος επιβεβαίωσε ότι η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινήσει κανονικά από τα πρατήρια σε όλη τη χώρα, εκτίμησε ότι παρά τη μείωση της τιμής δεν πρόκειται να σημειωθεί σημαντική αύξηση της κατανάλωσης και επέμεινε στην πάγια θέση της για επαναφορά του ΕΦΚ στα επίπεδα του 2011, “ώστε να είναι το πετρέλαιο θέρμανσης προσιτό στον έλληνα καταναλωτή”.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΟΒΕ, μέσα σε τέσσερα χρόνια, από τον Απρίλιο του 2010 μέχρι τον Απρίλιο του 2014 η λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκε κατά 74,86%.

Η νέα τιμή (στις 14/10/2014) είναι αυξημένη σε σχέση με το 2010, κατά 44,44%, ωστόσο στην επιβάρυνση των καταναλωτών θα πρέπει να συνυπολογιστεί η συνολική αύξηση των φόρων και η πτώση των ονομαστικών εισοδημάτων, γεγονός καθιστά “απαγορευτική τη σημερινή τιμή” για πολλά νοικοκυριά.

“Το πλέον χαρακτηριστικό είναι οι μεγάλες αυξήσεις των φόρων” αναφέρει η ΟΒΕ. Συγκριμένα, “από τον Απρίλιο του 2010 μέχρι τον Απρίλιο του 2014, η αύξηση του ΕΦΚ ήταν της τάξης του 1.471,42%! Με τη μείωση του ΕΦΚ που ισχύει από 15/10/2014, ο ΕΦΚ είναι αυξημένος, σε σχέση με τον Απρίλιο του 2010, κατά 995,2%!” προσθέτει.

“Αντίστοιχα, ο συνολικός φόρος (ΕΦΚ & ΦΠΑ) στο διάστημα, από τον Απρίλιο του 2010 μέχρι τον Απρίλιο του 2014 είναι αυξημένος κατά 1.562,84%! Με τις νέες ρυθμίσεις, τον Οκτώβριο του 2014, ο συνολικός φόρος θα είναι αυξημένος, σε σχέση με το 2010, κατά 1.063,99%” καταλήγει.

—Τι γίνεται με το σύστημα εισροών-εκροών

Όπως αναφέρει η ΟΒΕ “το σύνολο των πρατηρίων Περιφέρειας Αττικής, Π.Ε. Θεσσαλονίκης και Π.Ε. Λάρισας, Αχαΐας, Ηρακλείου, Μαγνησίας και Ιωαννίνων έχει σε πλήρη λειτουργία τα συστήματα εισροών –εκροών. Στην υπόλοιπη Περιφέρεια τα συστήματα, για έναν αριθμό πρατηρίων, βρίσκονται σε διαδικασία ολοκλήρωσης στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Η μη ολοκλήρωση οφείλεται αποκλειστικά στην αδυναμία των εταιρειών εγκατάστασης να προμηθευτούν από το εξωτερικό ορισμένα τεχνικά μέρη με αποτέλεσμα να μη μπορεί να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση”.

—Ποιοι δικαιούνται επιδότηση

Δικαίωμα επιδόματος θέρμανσης έχουν:

Άγαμοι με εισόδημα έως 30.000 ευρώ και έγγαμοι με εισόδημα έως 40.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί ( 43.000 ευρώ για οικογένεια με ένα παιδί και 46.000 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά).

Οι άγαμοι χάνουν το επίδομα αν έχουν περιουσία άνω των 200.000 ευρώ, ενώ οι έγγαμοι αν το άθροισμα των ακινήτων τους ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.

Δεν δικαιούται επίδομα θέρμανσης όποιος έχει αυτοκίνητο με κινητήρα άνω των 3.000 κυβικών εκατοστών.

Στα 120 τετραγωνικά μέτρα ανέρχεται η μέγιστη επιφάνεια του ακινήτου για την οποία μπορεί να επιδοτηθεί κάποιος φορολογούμενος.

Η ποσότητα καυσίμων που μπορεί να επιδοτηθεί διαμορφώνεται ως εξής:

Στα 3.000 λίτρα για τους κατοίκους των νομών που ανήκουν στην Α’ ζώνη (Νομοί Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας).

Στα 1.800 λίτρα για τους κατοίκους των νομών που ανήκουν στη Β’ ζώνη (Νομοί Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου).

Στα 960 λίτρα για τους κατοίκους των νομών που ανήκουν στην Γ’ Ζώνη (Νομοί Αττικής −εκτός Κυθήρων και Σαρωνικού−, Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας).

Στα 600 λίτρα για τους κατοίκους των νομών που ανήκουν στην Δ’ Ζώνη (Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσων, Σάμου, Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Ιθάκης).

Οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης θα έχουν τη δυνατότητα να προεισπράξουν ένα σημαντικό μέρος της συγκεκριμένης παροχής. Θα έχουν δηλαδή το δικαίωμα να λάβουν το 1/4 του συνολικού ποσού επιδόματος που δικαιούνται πριν ξεκινήσουν να αγοράζουν πετρέλαιο για τη θέρμανσή τους.

econews

Leave a Reply