Monday , 21 / January / 2019
Home / Ενέργεια / Φωτοβολταϊκά: οι πολύ υψηλές αποδόσεις στην Ελλάδα και το παράδοξο

Φωτοβολταϊκά: οι πολύ υψηλές αποδόσεις στην Ελλάδα και το παράδοξο

post thumbnail

Παρότι οι εγκαταστάσεις νέας ισχύος στα φωτοβολταϊκά έχουν κυριολεκτικά παγώσει στη χώρα μας, η Ελλάδα παραμένει μια πάρα πολύ ελκυστική αγορά.

Όπως αναφέρεται σε χθεσινό αφιέρωμα της έγκριτης ιστοσελίδας pv-magazine στην Ελλάδα το 2014 δεν έχουν εγκατασταθεί πάνω από 5,5 Μεγαβάτ φωτοβολταϊκής ισχύος την ώρα που το 2013 εγκαταστάθηκαν πάνω από ένα Γιγαβάτ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ, στους πρώτους οκτώ μήνες του 2014 εγκαταστάθηκαν μόλις τέσσερα Μεγαβάτ σε  φωτοβολταϊκά πάρκα και ένα Μεγαβάτ σε στέγες, ενώ ακόμα μισό Μεγαβάτ προστέθηκε το Σεπτέμβριο, χωρίς να περιλαμβάνονται τα συστήματα στα μη διασυνδεδεμένα νησιά.

Σταχυολογώντας τις αιτίες για το πάγωμα της ελληνικής αγοράς, το δημοσίευμα στέκεται στην αναστολή έκδοσης νέων αδειών που αποφασίστηκε τον Αύγουστο του 2012, στην οικονομική κρίση που επέδρασε ανασχετικά στη χρηματοδότηση νέων έργων, αλλά και στη ρυθμιστική αβεβαιότητα και την αστάθεια της ελληνικής οικονομίας που μόλις (υποτίθεται) επιδεικνύει τα πρώτα δειλά σημάδια ανάκαμψης.

—Το παράδοξο

Το PV Magazine τονίζει επισημαίνει ότι η ελληνική αγορά φωτοβολταϊκών χαρακτηρίζεται από ένα παράδοξο:  οι εγχώριες εγκαταστάσεις εξακολουθούν να απολαμβάνουν έναν από τους καλύτερους δείκτες απόδοσης επενδεδυμένων κεφαλαίων (IRR) σε όλη την Ευρώπη, παρότι οι εταιρείες του χώρου δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι ήταν υποχρεωμένη να επιβάλει αναδρομικές μειώσεις στις ταρίφες, καθώς και έκτακτη εισφορά στα πλαίσια του New Deal, λόγω των παράλογα υψηλών αποδόσεων που απολάμβαναν τα φωτοβολταϊκά και ο οποίος έφτανε το εξωφρενικό (σε σύγκριση με όσα ισχύουν διεθνώς) 36%. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο δείκτης αυτός φτάνει το 12-13% με βάση τις κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Την ίδια αντίληψη φαίνεται ότι έχουν και οι παράγοντες της ελληνικής αγοράς. Ο πρόεδρος του ΣΠΕΦ, Στέλιος Λουμάκης, δήλωσε στο PV Magazine ότι οι ταρίφες πριν το new deal προσέφεραν IRR κοντά στο 20-25%, ενώ ο Στέλιος Ψωμάς, σύμβουλος πολιτικής του ΣΕΦ, τόνισε πως πλέον το IRR βρίσκεται στο 12-15%, αλλά «παραμένει υψηλότερο από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αν και θα πρέπει να λάβουμε υπόψη το υψηλό ρίσκο της χώρας».

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Μεταξάς, το δικηγορικό γραφείο του οποίου εκπροσωπεί μεγάλες εταιρείες του κλάδου των φωτοβολταϊκών που κινούνται νομικά κατά του new deal, παραδέχτηκε ότι οι αποδόσεις υπήρξαν πάρα πολύ υψηλές, αλλά ο τρόπος με τον οποίο περικόπηκαν ήταν πολύ άγαρμπος.

Σύμφωνα με το PV Magazine ότι οι δείκτες απόδοσης στην Ελλάδα βρίσκονται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με την Ισπανία (7,5%) και τη Βρετανία (5-8%).

—Τι έγινε αλλού

Η πηγή του κακού, σύμφωνα με το άρθρο, είναι ότι η κυβέρνηση προχώρησε στην πρόχειρη υιοθέτηση των μέτρων, όπως ακριβώς κάνει και με το σύνολο της ενεργειακής πολιτικής της χώρας μας.

Οι επενδυτές στην Ελλάδα αφέθηκαν στην τύχη τους, να αντιμετωπίσουν μόνοι τις περικοπές, ενώ οι τράπεζες και το κράτος συνέχισαν να συμπεριφέρονται σαν να μην είχε αλλάξει τίποτα. Στην Ιταλία, για παράδειγμα, η πρόσφατη νομοθεσία για τις μειώσεις στα φωτοβολταϊκά.παρέχει ταυτόχρονα και μια βοήθεια στις εταιρείες εκείνες που υποφέρουν από μειωμένα έσοδα ως αποτέλεσμα των ρυθμίσεων, όπως π.χ. ότι οι τράπεζες χρηματοδοτούν τη διαφορά ανάμεσα στη μειωμένη εγγυημένη τιμή και την αρχική.

Αντιθέτως, οι ελληνικές εταιρείες υποχρεούνται να συνεχίσουν να πληρώνουν υψηλά επιτόκια στις τράπεζες και να πληρώνουν το κράτος εγκαίρως, παρά το γεγονός ότι το Δημόσιο καθυστερεί τις δικές του πληρωμές.

Σχετικά με τις καθυστερήσεις, γίνεται λόγος για τις γνωστές πλέον αναρτήσεις του ΛΑΓΗΕ, ο οποίος στις 22/10 ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή για τις πληρωμές της παραγωγής του Ιουνίου, δηλαδή με τετράμηνη καθυστέρηση, η οποία θεωρείται και καλή αν την συγκρίνουμε με την κατάσταση παλαιότερα.

—Ξένες επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά

Το PV Magazine θεωρεί ότι στην Ελλάδα παρουσιάζεται πλέον μια πολύ καλή ευκαιρία για τους ξένους επενδυτές με βαθιές τσέπες:

«Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ελλάδας είναι ότι αρκετά νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος λόγω της κρίσης και της ανεργίας. Αυτό οδηγεί σε ένα τεράστιο κενό στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ, ο οποίος εν μέρει επιδοτείται από τους καταναλωτές. Η ΔΕΗ αναμένει ότι οι απλήρωτοι λογαριασμοί θα φτάσουν τα 2 δις. ευρώ στα τέλη του 2014.

Υπάρχει η ελπίδα ότι τα οικονομικά της Ελλάδας θα βελτιωθούν ελαφρώς και ότι η σταθερή δημοσιονομική εικόνα θα φέρει νέες επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα. Από τη στιγμή που το ενδεχόμενο χρεοκοπίας έχει απομακρυνθεί οριστικά, δεν θα πρέπει να προκαλέσει έκπληξη αν επιστρέψουν και πάλι οι ξένοι επενδυτές εξαγοράζοντας υφιστάμενα έργα.

Οι διεθνείς επενδυτές που διαθέτουν χρήματα θα μπορούν έτσι να αποκτήσουν πρόσβαση σε επενδυτικές αποδόσεις πολύ υψηλότερες  σε σύγκριση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

econews

Leave a Reply