Monday , 21 / January / 2019
Home / Ενέργεια / IEA: οι προκλήσεις από ορυκτά και πυρηνική ενέργεια – Ο ρόλος των ΑΠΕ

IEA: οι προκλήσεις από ορυκτά και πυρηνική ενέργεια – Ο ρόλος των ΑΠΕ

post thumbnail

Η παγκόσμια ζήτηση για ενέργεια θα αυξηθεί δραματικά τα επόμενα 20 χρόνια, ωστόσο οι αναταραχές σε ορισμένες βασικές χώρες παραγωγής ορυκτών καυσίμων και οι δυσκολίες στη χάραξη ορθής ενεργειακής πολιτικής ίσως σημαίνει ότι οι οικονομίες δεν θα καταφέρουν να την καλύψουν με επαρκή προσφορά ούτε θα πετύχουν τους κλιματικούς στόχους προειδοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

Στην ετήσια έκθεση World Energy Outlook, ο οργανισμός προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας θα εκτοξευθεί κατά 37% ως το 2040.

—Πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Όσον αφορά στο πετρέλαιο γίνεται ειδική μνεία στη σχιστολιθική παραγωγή στις ΗΠΑ, η οποία έχει συμβάλλει στην κατακόρυφη πτώση των παγκόσμιων τιμών κατά 25% από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα.

Ωστόσο, η παραγωγή αργού πετρελαίου από σχιστολιθικά κοιτάσματα στις ΗΠΑ θα συνεχίσει να αυξάνεται ως τις αρχές της δεκαετίας του 2020 προτού αρχίσει σταδιακά να φθίνει. Η αποκατάσταση των επιπέδων παραγωγής με κοιτάσματα εκτός Βορείου Αμερικής αναμένεται να είναι δύσκολη και ακριβή υπόθεση. Μάλιστα, θα πρέπει να γίνει είτε σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές όπως η Αρκτική είτε σε “ταραγμένες” γωνιές του πλανήτη όπως η Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με τον IEA  απαιτούνται επενδύσεις της τάξης των 900 δισ. δολαρίων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο μέχρι το 2030 για να καλυφθεί η ζήτηση.

Μιλώντας για φυσικό αέριο η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί κατά 50% ως το 2040. Το ερώτημα παραμένει εάν τα έργα εντάσεως κεφαλαίου μπορούν να εξασφαλίσουν την προμήθεια φυσικού αερίου στους καταναλωτές σε ελκυστικές τιμές επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα ικανοποιητικές αποδόσεις.

Η παραγωγή άνθρακα αναμένεται να περιοριστεί από την αντιρρυπαντική νομοθεσία, την ίδια ώρα που οι βρώμικες πηγές ενέργειας εξασφαλίζουν επιδοτήσεις 550 δισ. δολαρίων ετησίως, τετραπλάσιες από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

—Απομάκρυνση από τα πυρηνικά;

Μια σημαντική πρόκληση για την παγκόσμια ενεργειακή επάρκεια θέτει το γεγονός ότι τα επόμενα 25 χρόνια θα παροπλιστούν 200 από τους 434 πυρηνικούς αντιδραστήρες που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο.

Ο IEA εκφράζει τον προβληματισμό του τόσο για το κόστος της αποξήλωσης των αντιδραστήρων όσο και για την ανεπάρκεια των υπαρχουσών τεχνικών λύσεων ασφαλούς επεξεργασίας των ραδιενεργών αποβλήτων.

Μόνο στην Ευρώπη η απόσυρση των αντιδραστήρων αποτιμάται σε 100 δισ. δολάρια, ενώ το 2040 το 25% από τους 705 τόνους πυρηνικών αποβλήτων που παράγονται παγκοσμίως από το 1971 θα αποθηκευτούν στην ΕΕ.

Στο ίδιο διάστημα η πυρηνική ισχύς παρότι θα αυξηθεί κατά 60% θα συνεισφέρει από μία έως δώδεκα ποσοστιαίες μονάδες στην παγκόσμια ηλεκτροπαραγωγή.

—Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Η ετήσια έκθεση του ΙΕΑ για την παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου προβλέπει επίσης θετικές προοπτικές για τις ΑΠΕ, καθώς ως το 2040 περίπου το 50% της αύξησης στην παραγωγή ηλεκτρισμού θα οφείλεται σε αυτές. Μάλιστα, προβλέπει ότι θα εκτοπίσει τον άνθρακα από την πρώτη θέση ανάμεσα στις πηγές ηλεκτρισμού.

Η αιολική ενέργεια θα έχει το μεγαλύτερο μερίδιο αύξησης στις ΑΠΕ, με τα υδροηλεκτρικά και τα ηλιακά να ακολουθούν. Ωστόσο, καθώς το μερίδιο των αιολικών και των φωτοβολταϊκών στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα θα τετραπλασιαστεί, με συνέπεια η ενσωμάτωσή τους στο σύστημα να αποτελεί όλο και μεγαλύτερη πρόκληση σε τεχνικό επίπεδο και σε επίπεδο αγοράς

Σύμφωνα με ξεχωριστή έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), η ηλιακή ενέργεια, δηλαδή φωτοβολταϊκά και συγκεντρωτικά ηλιοθερμικά συστήματα (CSP), θα μπορούσε να αποτελέσει τη μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως ως το 2050.

Σύμφωνα με τον IEA, τα φωτοβολταϊκά θα μπορούσαν να καλύψουν το 16% των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών, ενώ η συγκεντρωτική ηλιακή ενέργεια (CSP) έχει προοπτικές να καλύψει το 11%.

Ο Οργανισμός υποστηρίζει ότι μοναδικός τρόπος ώστε η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας να διατηρηθεί ως το 2040 κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή  είναι να επενδυθούν επιπλέον 300 δισ. δολάρια στις ΑΠΕ και 1 τρισ. δολάρια στην εξοικονόμηση ενέργειας.

econews

Leave a Reply