Αρχική / Επικαιρότητα / Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το έτος του 2021

Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το έτος του 2021

Από τις οχτώ το βράδυ της Τετάρτης άρχισε η ανάρτηση των ειδοποιητηρίων του ΕΝΦΙΑ στην ιστοσελίδα my aade.gr.  7,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, φυσικά και νομικά πρόσωπα, καλούνται να πληρώσουν περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε έξι δόσεις με την πρώτη και δεύτερη δόση να καταβάλλεται έως τα τέλη του Οκτωβρίου.

1,3 εκατομμύρια φορολογουμένοι θα λάβουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ  μειωμένο κατά 50% ή μηδενικό. Επίσης χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι είδαν το 2020 τα εισοδήματά τους να μειώνονται λόγω της πανδημικής κρίσης θα διαπιστώσουν ότι για φέτος θα  κληθούν πληρώσουν μισό φόρο για τα ακίνητά που έχουν στην κατοχή τους, καθώς πληρούν τα εισοδηματικά όρια που προβλέπονται για την εφαρμογή της έκπτωσης 50% στον ΕΝΦΙΑ.

Ποιοι απαλλάσσονται από τον φετινό ΕΝΦΙΑ

Επιπροσθέτως το Υπουργείο Οικονομικών καταθέτει στην βουλή νομοθετική ρύθμιση η οποία προβλέπει τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για  ακίνητα που αποδεδειγμένα καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές βλάβες στον σεισμό της 30ής Οκτωβρίου 2020 (περιοχές Σάμου, Ικαρίας και Χίου), και στον σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021 (περιοχές της Θεσσαλίας, και ειδικότερα Λάρισας και Τρικάλων). Η απαλλαγή χορηγείται τόσο για το κτίσμα  όσο και για το αναλογούν οικόπεδο και αφορά το έτος καταστροφής και τα επόμενα δύο έτη.

Για τη χορήγηση της απαλλαγής, οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση στη ΔΟΥ φορολογίας εισοδήματός τους, προσκομίζοντας το σχετικό αποδεικτικό έγγραφο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, από το οποίο προκύπτει η βλάβη του ακινήτου.

Check Also

GREcycle: Βρείτε με τρία κλικ πού μπορείτε να ανακυκλώσετε

Ένα βασικό εμπόδιο της ανακύκλωσης είναι ότι οι πολίτες δεν γνωρίζουν όλα τα ρεύματα ανακύκλωσης …