Αρχική / Επικαιρότητα / Δορυφορικές εικόνες του Meteosat-11 από την καταιγίδα στην Εύβοια – 300 χιλ. βροχής στην Στενή Ευβοίας

Δορυφορικές εικόνες του Meteosat-11 από την καταιγίδα στην Εύβοια – 300 χιλ. βροχής στην Στενή Ευβοίας

Εικόνες της καταιγίδας που έπληξε την Κεντρική Εύβοια τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή κατέγραψε ο Ευρωπαϊκός μετεωρολογικός δορυφόρος Meteosat-11.  

Όπως προκύπτει από αυτές, μετά από επεξεργασία με εξειδικευμένους αλγορίθμους από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, τα ύψη των νεφών ξεπέρασαν τα 12 χιλιόμετρα, ενώ οι κορυφές τους είχαν θερμοκρασίες κάτω από -45 βαθμών Κελσίου. 

Στις εικόνες φαίνονται οι νεφικοί σχηματισμοί των κυττάρων της καταιγίδας στις 03:40 και 06:55 τοπική ώρα.

Σε αυτές φαίνονται χρωματισμένες οι κορυφές τους οι οποίες λόγω της πολύ μεγάλης ισχύος της καταιγίδας ξεπέρασαν το φυσικό φράγμα της τροπόπαυσης.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύστημα διατήρησε την ισχύ του για περισσότερες από 5 ώρες, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την πολύ μεγάλη διάρκεια των ισχυρών φαινομένων.

Evia_strorm_1.png.jpg

Evia_strorm_2.png.jpg

300 χιλιοστά βροχής σε 8 ώρες στη Στενή Ευβοίας  

Βροχές και καταιγίδες σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου προς Κυριακή 09/08 σε αρκετές περιοχές της χώρας.  

Τα φαινόμενα ήταν πολύ ισχυρά σε Φθιώτιδα, Βοιωτία και Εύβοια, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως στο σταθμό της Στενής Ευβοίας καταγράφηκαν 300 χιλιοστά βροχής σε μόλις 8 ώρες.  

Στον ακόλουθο χάρτη παρουσιάζεται η βροχή που κατέγραψαν οι μετεωρολογικοί σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr έως το πρωί της Κυριακής 09/08, πέμπτης και τελευταίας ημέρας της «Θάλειας».  

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από την αρχή των φαινομένων, αργά το βράδυ του Σαββάτου 08/08, έως το πρωί της Κυριακής 09/08, στη Σέττα Ευβοίας καταγράφηκαν 183 χιλιοστά, στην Αυλίδα 66 χιλιοστά και στο Θεολόγο Φθιώτιδας 83 χιλιοστά βροχής.

Evia_strorm_3.png.jpg

Αξιόλογη ήταν και η κεραυνική δραστηριότητα στους τρεις προαναφερθέντες νομούς, όπως φαίνεται και στο χάρτη που παρουσιάζει την ένταση της έως το πρωί της Κυριακή, σύμφωνα με το σύστημα «ΖΕΥΣ».  

Όπως προκύπτει από τον χάρτη, η εντονότερη κεραυνική δραστηριότητα (κόκκινα και πορτοκαλί τετράγωνα) εντοπίζεται στη ευρύτερη περιοχή Ψαχνών-Στενής-Νέας Αρτάκης Ευβοίας.

Evia_strorm_4.png.jpg

 

Check Also

ΥΠΕΝ: Παράταση έως τις 15 Ιουλίου για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή …