Παρασκευή , 8 Νοεμβρίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Υπουργείο Τουρισμού: Παρουσίασε το νέο σήμα Glamping

Υπουργείο Τουρισμού: Παρουσίασε το νέο σήμα Glamping

Ανάμεσα στους πρωτοπόρους του νέου τουριστικού θεσμού, του Glamping, που έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος διεθνώς, είναι, σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού, η Ελλάδα.

Όπως σημειώνει, είναι από τις λίγες χώρες που νομοθέτησε άμεσα τον νέο θεσμό Glamping, ο οποίος δείχνει μια νέα τάση διαμονής στη φύση, με παροχές όμως που θυμίζουν αυτές ενός πεντάστερου ξενοδοχείου.

Με τον όρο Glamping νοείται η εμπειρία πολυτελούς διαμονής στη φύση, σε τουριστικά καταλύματα στην ύπαιθρο, που ανεγείρονται σε εκτός σχεδίου περιοχές και περιλαμβάνουν διαφοροποιημένους τύπους διαμονής σε δομές ήπια εναρμονισμένες στο φυσικό περιβάλλον, συνδυάζοντας υψηλή αισθητική και παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών. Με τη θέσπιση του σήματος Glamping, το ελληνικό τουριστικό προϊόν προσαρμόζεται με τον καλύτερο τρόπο στις νέες τάσεις της παγκόσμιας τουριστικής ζήτησης.

Με τον Nόμο 4688/2020 θεσπίστηκε για πρώτη φορά το σήμα Glamping, που θα έχει πενταετή διάρκεια και θα χορηγείται από το υπουργείο Τουρισμού σε τουριστικά καταλύματα (σε επιχειρήσεις ξενοδοχείων ή κάμπινγκ) που ανεγείρονται σε εκτός σχεδίου περιοχές και περιλαμβάνουν διαφοροποιημένους τύπους διαμονής. Τα καταλύματα αυτά πρέπει να είναι τουλάχιστον τριών αστέρων (3*).

Με τον νέο αυτό νόμο, το υπουργείο Τουρισμού προχώρησε σε τροποποίηση της απόφασης του 2015, που καθόριζε «τις τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των οργανωμένων τουριστικών κατασκηνώσεων», ώστε οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν τις λεπτομέρειες για την επένδυσή τους. 

Μερικά από τα ποιοτικά κριτήρια του Glamping είναι τα εξής:   

α) διαμονή σε άρτια και ποιοτικά εξοπλισμένα διαφόρων τύπων και μεγεθών κατασκηνωτικά μέσα ή ημιμόνιμες δομές υψηλής αισθητικής σε κελύφη ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, που δύνανται να συναρμολογούνται και να αποσυναρμολογούνται ή να μεταφέρονται, όπως ενδεικτικά θολωτές δομές (domes), γιούρτες (yurts), πασαλοκαλύβες,  

β) εναρμόνιση των κατασκηνωτικών μέσων και ημιμόνιμων δομών με το φυσικό περιβάλλον με τη μικρότερη δυνατή επέμβαση σε αυτό,   

γ) χρήση υλικών φιλικών προς το φυσικό περιβάλλον στο σύνολο της εγκατάστασης,   

δ) προώθηση δραστηριοτήτων θεματικού τουρισμού – ειδικών μορφών τουρισμού.   

Το υπουργείο Τουρισμού επισημαίνει πως για πρώτη φορά στην Ελλάδα ρυθμίζεται η μορφή του σήματος Glamping, καθώς κι ο τρόπος ελέγχου που θα γίνεται στα συγκεκριμένα καταλύματα, μέχρι την ανάπτυξη από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) του προτύπου λειτουργικών προδιαγραφών Glamping.

Check Also

ΥΠΕΝ: Παράταση έως τις 15 Ιουλίου για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή …