Αρχική / Επικαιρότητα / 1,9 εκ. αυθαίρετα κτίρια με έσοδα 4,5 δισ. ευρώ για το δημόσιο

1,9 εκ. αυθαίρετα κτίρια με έσοδα 4,5 δισ. ευρώ για το δημόσιο

Περίπου 1,9 εκατομμύρια κτίρια με διαφόρων ειδών αυθαιρεσίες έχουν αποκαλυφθεί κατά τις διάφορες “τακτοποιήσεις” των τελευταίων ετών, σύμφωνα με μια απόπειρα αριθμητικής αποτύπωσης αλλά και χαρτογράφησης των κτισμάτων με αυθαιρεσίες. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΝ και του ΤΕΕ έως σήμερα έχουν καταγραφεί περίπου 1,9 εκατομμύρια αυθαίρετα εκ των οποίων περίπου το 1,7 εκατ. έχουν ενταχθεί σε όλους τους νόμους ή μπορούν να ενταχθούν στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου 4495/2017. 

Τα έσοδα του Δημοσίου από την ολοκλήρωση της τακτοποίησης των αυθαιρέτων αναμένεται να φτάσουν τα 4,5 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, στα εννέα χρόνια ισχύος των σχετικών νόμων τα έως τώρα έσοδα από παράβολα και πρόστιμα ανέρχονται σε 2,5 δισεκατομμύρια, ενώ μέχρι το τέλος των αποπληρωμών συνολικά στα ταμεία του Δημοσίου εκτιμάται ότι θα εισρεύσουν ακόμα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Σημειώνεται ότι τα έσοδα από τα παράβολα της τακτοποίησης πηγαίνουν στον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ τα έσοδα από τα πρόστιμα αξιοποιούνται από το Πράσινο Ταμείο για έργα περιβαλλοντικού ισοζυγίου. 

Χωρίς οικοδομική άδεια το 1 στα 4 αυθαίρετα 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΤΕΕ το 25% των αυθαιρέτων που έχουν δηλωθεί δεν είχαν καθόλου οικοδομική άδεια. Στα εν λόγω κτίρια αντιστοιχεί το 28% των προστίμων και το υπόλοιπο 72% από κτίρια με αυθαιρεσίες που είχαν οικοδομική άδεια. Περίπου το 1 στα 3 αυθαίρετα (33,7%) είναι της κατηγορίας 4. 

Από το σύνολο των στοιχείων προκύπτει επίσης ότι 3 στις 10 δηλώσεις αφορούν ακίνητα εκτός σχεδίου και 7 στις 10 δηλώσεις ακίνητα εντός σχεδίου. Λόγω της πρόβλεψης του νόμου τα πρόστιμα σε εκτός σχεδίου είναι σημαντικά υψηλότερα οπότε στην κατανομή των προστίμων περίπου το μισό του συνολικού ύψους αφορά ακίνητα εκτός σχεδίου και το άλλο μισό των προστίμων αφορά ακίνητα εντός σχεδίου.

Οι αιτήσεις του Σεπτεμβρίου 

Ραγδαία αύξηση καταγράφηκε στις αιτήσεις του Σεπτεμβρίου, ο οποίος ήταν και ο τελευταίος μήνας για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, της Κατηγορίας 5 (κτίρια με πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες, χωρίς οικοδομική άδεια κ.ά.). 

Ειδικότερα τον προηγούμενο μήνα υποβλήθηκαν περισσότερες από 200.000 δηλώσεις, περιλαμβανομένων και των αντίστοιχων βεβαιώσεων. Μάλιστα, το πληροφοριακό σύστημα δηλώσεων αυθαιρέτων κατέγραψε τις τελευταίες ημέρες του Σεπτεμβρίου 2020 ιστορικό ρεκόρ νέων δηλώσεων, σταθερά πέριξ των 10.000 κάθε ημέρα, με κορύφωση την Παρασκευή 25/9/2020 με 12.500 δηλώσεις.

Η διαδικασία τακτοποίησης για τα αυθαίρετα των Κατηγοριών 1-4 συνεχίζεται μέχρι την 31 Μαρτίου 2026, με προσαυξημένα ποσά τακτοποίησης. Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συζητά την πρόταση του ΤΕΕ, ώστε κάποιες περιπτώσεις πραγματικά μικρών αυθαιρεσιών που έχουν υπαχθεί στην Κατηγορία 5 να μεταφερθούν στην Κατηγορία 4.

kostaskets@capital.gr 

Check Also

ΥΠΕΝ: Παράταση έως τις 15 Ιουλίου για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή …