Αρχική / Επικαιρότητα / GREcycle: Βρείτε με τρία κλικ πού μπορείτε να ανακυκλώσετε

GREcycle: Βρείτε με τρία κλικ πού μπορείτε να ανακυκλώσετε

Ένα βασικό εμπόδιο της ανακύκλωσης είναι ότι οι πολίτες δεν γνωρίζουν όλα τα ρεύματα ανακύκλωσης αποβλήτων καθώς και τα συγκεκριμένα σημεία τους. Ο ΕΟΑΝ δημιούργησε τη ψηφιακή εφαρμογή «GRE-CYCLE».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Διεθνούς Οργανισμού ISWA και επιστημονικό συνεργάτη του ΕΟΑΝ, Αντώνη Μαυρόπουλο, τον Νοέμβριο οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να εντοπίσουν περισσότερα από 200.000 σημεία ανακύκλωσης για όλες τις κατηγορίες αποβλήτων.

Η παρουσίαση της web εφαρμογής έλαβε χώρα στην 1η Διεθνή Έκθεση Ψηφιακής Τεχνολογίας και Καινοτομίας «BEYOND 4.0», που πραγματοποιήθηκε από τις 14 έως τις 16 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, στον εκθεσιακό χώρο της ΔΕΘ-HELEXPO. Την εκδήλωση παρακολούθησαν δήμαρχοι και εκπρόσωποι συλλογικών συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων.

Τα τρία βήματα της ψηφιακής Εφαρμογής GRE-CYCLE παρουσίασε ο κ. Μαυρόπουλος.

1o βήμα: Εισάγετε την τοποθεσία σας (Διεύθυνση ή ΤΚ)

2o βήμα: Επιλέξτε κατηγορία

3ο βήμα: Επιλέξτε απόσταση (1,2 ή 3 km)

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Γιώργος Βρεττάκος τόνισε ότι «στόχος του ΕΟΑΝ είναι εντός των επόμενων δύο ετών να έχουμε ένα ολοκληρωμένο πακέτο ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πολίτες, τους ΟΤΑ και τα εναλλακτικά συστήματα διαχείρισης ώστε να γίνει ο ΕΟΑΝ πιο αποτελεσματικός στη λειτουργία του, υποστηρικτικός στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, πιο διαδραστικός με τα συστήματα διαχείρισης και φιλικός προς τον πολίτη».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Νίκος Χιωτάκης επεσήμανε ότι το «GRE – CYCLE», είναι ένα σύγχρονο εργαλείο που στοχεύει να κάνει την ανακύκλωση πιο εύκολη και πιο αποτελεσματική.

Η ψηφιακή πλατφόρμα θα είναι σύντομα διαθέσιμη σε εφαρμογές android και ios για κινητά.

Τι ανακυκλώνουμε και πώς

Στα συστήματα ανταποδοτικής ανακύκλωσης τοποθετούμε τις συσκευασίες σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης.

Στους μπλε κάδους αδειάζουμε τις σακούλες ανακύκλωσης, δηλαδή πετάμε απορρίμματα χωρίς τη σακούλα ή με τη σακούλα ανοιχτή γιατί έτσι διευκολύνουμε τη διαλογή που ακολουθεί.

Φροντίζουμε όλες οι συσκευασίες που τοποθετούμε στην ανακύκλωση να είναι άδειες, χωρίς περιεχόμενο. Αλλά δεν τοποθετούμε οποιοδήποτε απόρριμμα ή απόβλητο. Τοποθετούμε μόνο:

  • Χαρτιά
  • Γυαλιά, αλλά όχι σπασμένα
  • Πλαστικά
  • Αλουμίνια
  • Λευκοσίδηρο

Δεν πετάμε ποτέ οργανικά ή άλλα απορρίμματα. Ένα λάθος αντικείμενο αχρηστεύει την ανακύκλωση ολόκληρου του κάδου!

Στους κάδους της ανακύκλωσης δεν πρέπει να βρεθούν σε καμία περίπτωση ενέσεις και ιατρικά απόβλητα (απαιτείται ιδιαίτερη μεταχείριση), μπαταρίες (υπάρχουν σε πολλά καταστήματα υποδοχές ανακύκλωσης μπαταριών), ηλεκτρικές συσκευές κάθε είδους, κλαδιά και κλαδέματα, οικοδομικά υλικά και χώμα.

Στους καφέ κάδους πετάμε μόνο βιοαποδομήσιμα ή αλλιώς οργανικά απορρίμματα, δηλαδή φλούδες, φρούτα και λαχανικά, φύλλα και γρασίδι, υπολείμματα τροφών, ωμά ή μαγειρεμένα τρόφιμα. Ποτέ όμως μέσα στη συσκευασία τους. Τα βάζουμε στον κάδο μέσα σε χάρτινες ή βιοδιασπώμενες σακούλες. Συμβάλλουμε έτσι και εμείς να γίνουν λίπασμα τα οργανικά μας απορρίμματα μέσω της διαδικασίας κομποστοποίησης.

Στους κώδωνες η καμπάνες ρίχνουμε μόνο γυαλί, χωρίς σακούλες.

Οι υπόλοιποι κάδοι είναι για όλα τα υπόλοιπα οικιακά απορρίμματα, μαζί με τις σακούλες τους δεμένες.

 

 

Check Also

Καθορίστηκε το πλαίσιο για να εκπονήσουν οι δήμοι Σχέδια Αστικής Προσβασιμότητας (ΣΑΠ)

Με Απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, που εκδόθηκε την 30η Νοεμβρίου, θεσπίστηκαν οι τεχνικές οδηγίες …