Αρχική / Τεχνολογία / Ο Elon Musk ανακοίνωσε ότι η Tesla αναπτύσσει ανθρωπόμορφο ρομπότ

Ο Elon Musk ανακοίνωσε ότι η Tesla αναπτύσσει ανθρωπόμορφο ρομπότ

Στην εκδήλωση AI Day, ο Elon Musk μίλησε για πολλές νέες τεχνολογίες και καινοτομίες που αναπτύσσει αυτή τη περίοδο η Tesla με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ένα ανθρωπόμορφο ρομπότ.

To ρομπότ έχει ύψος περίπου 1,73 μ. και βάρος σχεδόν 57 κιλών και είναι κατασκευασμένο από ελαφριά υλικά ενώ διαθέτει εξελιγμένα χέρια στο ανθρώπινο επίπεδο. Υπάρχουν συνολικά 40 ηλεκτρομηχανικοί actuators (12 στα χέρια, 12 στους βραχίονες των χεριών, 2 στον λαιμό, 2 στον κορμό και 12 στα πόδια) που καθιστούν το ρομπότ της Tesla ένα από τα πιο προηγμένα ανθρωπόμορφα ρομπότ στον κόσμο. 

Στο εσωτερικό του Tesla Bot υπάρχει νέας γενιάς AI μέσω του υπολογιστή FSD (Full-Self Driving) της εταιρείας καθώς και μία σειρά από κάμερες σαν αυτές που χρησιμοποιεί το σύστημα Autopilot, καθιστώντας το Tesla Bot ένα από τα πιο προηγμένα στον κόσμο. Μάλιστα, για να μπορεί να κινηθεί στον κόσμο ή να πραγματοποιεί απλές εργασίες δεν θα είναι απαραίτητη η συνεχής τροφοδότηση του-λόγω του AI και των νευρωνικών δικτύων- με οδηγίες βήμα-προς-βήμα.

Bot 2.png

Το ρομπότ θεωρητικά θα μπορεί να πραγματοποιεί επικίνδυνες ή επαναλαμβανόμενες κινήσεις για τους ανθρώπους και θα μπορεί να ακολουθεί οδηγίες βεβαίως. Ο Elon Musk δήλωσε ότι στην Tesla ήθελαν να κατασκευάσουν ένα ρομπότ που θα μπορούσε να κινείται σε έναν κόσμο φτιαγμένο από ανθρώπους αλλά που θα ήταν αρκετά μικρό και αδύναμο ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να το ξεπεράσουν σε δύναμη ή ταχύτητα. Το ρομπότ θα μπορεί να κινηθεί με ταχύτητα έως και 8,05 χλμ./ώρα πάντως και το πρωτότυπο του αναμένεται να παρουσιαστεί μέσα στο 2022. Επίσης θα μπορεί να σηκώσει βάρος έως 20 κιλών περίπου.

Ο CEO της Tesla είπε για το ρομπότ: “… μπορεί ένα ρομπότ να βγει στον κόσμο… να του μιλήσεις, και να του πεις να σηκώσει ένα μπουλόνι και να το τοποθετήσει στο αυτοκίνητο… με αυτό το γαλλικό κλειδί… και θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο. Θα μπορούσε να του ζητηθεί επίσης να πάει σε ένα κατάστημα για να πάρει αυτά τα ψώνια. Οπότε… ναι, νομίζω ότι θα μπορεί να το κάνει αυτό».

Το ερώτημα παραμένει πάντως το κατά πόσο έστω και σε πρωτότυπη μορφή, το Tesla Bot θα διαθέτει όλες αυτές τις δυνατότητες που ανακοινώθηκαν, ή θα παραμείνει μία ακόμη υπόσχεση χωρίς πραγματικό αντίκρισμα, όπως άλλες ανακοινώσεις του Musk που δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμα (βλ. Πλήρως αυτόνομη οδήγηση).

 

 

 

Check Also

«Πανόπτης»: Έτοιμο σε ένα εξάμηνο το ελληνικό αντί-drone σύστημα που βλέπει τα πάντα

Με πιθανή χρήση σε πολλές εφαρμογές, στρατιωτικού και πολιτικού τύπου, αλλά και μια νίκη ήδη …