Αρχική / Έργα/Υποδομές / Ανάπλαση Αθήνας: Προκηρύχθηκε ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το κέντρο της Αθήνας

Ανάπλαση Αθήνας: Προκηρύχθηκε ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το κέντρο της Αθήνας

Με Φορεά Υλοποίησης το Υπουργείο Υποδομών διά της Διεύθυνσης Κτιριακών Υποδομων δημοσιεύθηκε η προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών για την ανάπλαση του Κέντρου της Αθήνας.

Αφορά ιδέες για την ανάπλαση στο εμπορικό τριγωνο της Αθήνας και η ανάδειξη του μητροπολιτικού χαρακτήρα του Κέντρου σε χώρο πολιτισμού και αναψυχής, αλλά και ο τρόπος για να επιστρέψει στην καρδιά της πρωτεύουσας η κατοικία, το εμπόριο, η παραδοσιακή βιοτεχνία. Κύριος στόχος είναι ο σχεδιασμός παρεμβάσεων που θα οδηγήσουν στην ανάκτηση του δημόσιου χώρου, στην περιβαλλοντική του αναβάθμιση και στην διασύνδεση του Κέντρου με την ευρύτερη περιοχή.

Οι συμμετέχοντες καλούνται να επικεντρώσουν τις προτάσεις των παρεμβάσεων τους στις εξής γειτονιές:

1. Κεραμεικός-Τεχνόπολη-Ιερά Οδός

2. Πειραιώς – Κουμουνδούρου – Ψυρρή

3. Γεράνι – Πλατεία Θεάτρου- Αθηνάς

4. Κοραή – Κλαυθμώνος – Καρύτση – Άγιοι Θεόδωροι

5. Ερμού – Μητροπόλεως – Φιλελλήνων – Σύνταγμα

6. Δημαρχείο – Αθηνάς

7. Πλατεία Ομονοίας

8. Αγίου Κωνσταντίνου – Εθνικό Θέατρο

9. Αθηνάς-Ερμού-Μοναστηράκι

Καταληκτική προθεσμία υποβολής των προτάσεων του διαγωνισμού ορίζεται η 10η Ιουνίου 2019. Το χρηματικό ποσό των τριών πρώτων βραβείων είναι 128.800 ευρώ (57.960 ευρώ στο πρώτο, 42.504 ευρώ στο δεύτερο και 28.336 ευρώ στο τρίτο), ενώ με υπόδειξη της Κριτικής Επιτροπής μπορεί να δοθούν και τρεις έπαινοι αντί 5.000 ευρώ έκαστος.

Για να εξασφαλιστεί δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό, θα πρέπει ο διαγωνιζόμενος (ή ομάδα διαγωνιζομένων) να εγγραφεί ηλεκτρονικά στην ειδική ιστοσελίδα που έχει συσταθεί για τον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό (www.athensanaplasis-competition.gr), έως και τις 22 Φεβρουαρίου.

Check Also

Τεχνικές προδιαγραφές για την καταγραφή/αναγνώριση οδικού δικτύου

Τις τεχνικές προδιαγραφές, τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για το πώς θα καταγραφεί το υπάρχον …