Αρχική / Έργα/Υποδομές / Βασίλισσα των αυτοκινητόδρομων η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Η Εγνατία την εκτοξεύει στο 80% του εθνικού δικτύου

Βασίλισσα των αυτοκινητόδρομων η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Η Εγνατία την εκτοξεύει στο 80% του εθνικού δικτύου


Σε βασίλισσα των αυτοκινητόδρομων αναδεικνύεται η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μετά την διαφαινόμενη επικράτηση της στον διαγωνισμό-θρίλερ για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού. Στο σημερινό δίκτυο των περίπου 2.200 χιλιομέτρων αυτοκινητόδρομων με διόδια της χώρας, ο κορυφαίος ελληνικός όμιλος έχει το 100% στις παραχωρήσεις της Νέας Οδού και της Κεντρικής Οδού, ενώ συμμετέχει με 17% στην παραχώρηση της Ολυμπίας Οδού.

Η Νέα Οδός περιλαμβάνει το τμήμα Μεταμόρφωση Αττικής-Σκάρφεια Φθιώτιδας, το τμήμα Σχηματάρι-Χαλκίδα και την Ιόνια Οδό, δηλαδή το τμήμα Αντίρριο-Ιωάννινα. Συνολικά μιλάμε για περίπου 380 χιλιόμετρα. Η Κεντρική Οδός περιλαμβάνει τα τμήματα Σκάρφεια Φθιώτιδας-Ράχες Φθιώτιδας (δηλαδή τον Μαλιακό Κόλπο) και τον Ε65 δηλαδή το τμήμα Λαμία-Τρίκαλα-Κηπουρειό Γρεβενών, δηλαδή 238 χιλιόμετρα.

Αν προσθέσουμε τα σχεδόν 885 χιλιόμετρα της Εγνατίας Οδού (περιλαμβάνει τον κύριο άξονα των 660 χιλιομέτρων και τους 3 κάθετους Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι, Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή και Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας), τότε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ φτάνει να διαχειρίζεται περίπου  1503 χιλιόμετρα ως μοναδική ή leader παραχωρησιούχος, ενώ μαζί με την Ολυμπία σκαρφαλώνει στα 1740 χιλιόμετρα.

Συμμετοχή στο 80% των ελληνικών αυτοκινητοδρόμων

Ουσιαστικά η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα συμμετέχει στο 80% των ελληνικών αυτοκινητοδρόμων με διόδια δημιουργώντας μία πρωτοκαθεδρία στο γίγνεσθαι των οδικών αξόνων και των οδικών μεταφορών. Ακόμα και στην Εγνατία Οδό ο ελληνικός όμιλος έχει ποσοστό 75% και το υπόλοιπο 25% το έχει η γαλλική EGIS Projects. Επιπρόσθετα αναλαμβάνει αποκλειστικά το 100% των κατασκευών και της βαριάς συντήρησης.

Εφόσον ο διαγωνισμός ολοκληρωθεί χωρίς άλλες εμπλοκές, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα αναλάβει τα ηνία του οδικού συμπλέγματος της Εγνατίας Οδού για τα επόμενα 35 χρόνια. Η τάξη μεγέθους της προσφοράς της εταιρείας σύμφωνα με πληροφορίες έφτασε τα 1,5 δισ. ευρώ ενώ αναμένεται και η απόδοση βελτιωμένης προσφοράς σύμφωνα με τις επιταγές του ΤΑΙΠΕΔ> Αξίζει να σημειωθεί πως η Alpha Bank ως σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, είχε βγάλει αποτίμηση τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ μόνο για την παραχώρηση.

Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε ότι οι άλλες παραχωρήσεις έχουν ακόμα περίπου δύο δεκαετίες μπροστά τους, τότε γίνεται αντιληπτό ότι ο ελληνικός όμιλος δημιουργεί μια “αυτοκρατορία” η οποία της δίνει ένα στρατηγικό προβάδισμα στον τομέα των μεγάλων παραχωρήσεων.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει παρουσία στους διαγωνισμούς των παραχωρήσεων των λιμένων της Ηγουμενίτσας, της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας τα οποία όλα συνδέονται με την Εγνατία Οδό, ενώ θεωρείται δεδομένη και η κάθοδος για το λιμάνι του Ηρακλείου στην Κρήτη.

Ιδιαίτερα για την Κρήτη, έχει ήδη αναλάβει την κατασκευή και διαχείριση του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου ενώ συμμετέχει και στον διπλό διαγωνισμό για τον ΒΟΑΚ.

Ανεκτέλεστο 3 δισ. ευρώ  – 5 δισ. ευρώ σε επενδύσεις

Όλα αυτά σε μία εποχή στην οποία ο όμιλος εμφανίζεται ιδιαίτερα ισχυρός σε όλα τα επίπεδα έχοντας ανεκτέλεστο που αναμένεται να αγγίξει τα 3 δισ. ευρώ.

Πρόσφατα στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση του ομίλου, ο επικεφαλής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης είχε δηλώσει πως “υλοποιούμε αυτή την περίοδο ένα πρωτόγνωρο πρόγραμμα έργων κι επενδύσεων συνολικής αξίας άνω των 5 δις. ευρώ στην καθαρή ενέργεια και τις βιώσιμες υποδομές. Έργα κι επενδύσεις που θα δημιουργήσουν αθροιστικά περισσότερες από 20.000 θέσεις εργασίας την προσεχή πενταετία. Επιτρέψτε μου να πω ότι δεν πιστεύω ότι υπάρχει σε εξέλιξη ανάλογο πρόγραμμα έργων κι επενδύσεων από κάποιον άλλον Όμιλο στη χώρα”.

Σήμερα η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συμμετέχει σε πλήθος διαγωνισμών για παραχωρήσεις και ΣΔΙΤ για σημαντικές μεταφορικές, ενεργειακές, κτιριακές, περιβαλλοντικές και τηλεπικοινωνιακές υποδομές και διεκδικεί με αξιώσεις και τη νέα γενιά μεγάλων παραχωρήσεων που θα ακολουθήσουν στη χώρα.

Στην περίπτωση του καζίνο στο Ελληνικό (IRC) και την φημολογία για τη Mohegan, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει δηλώσει την βούληση της να αυξήσει την συμμετοχή της στο σχήμα του IRC και όπως είχε δηλώσει και ο κ.Περιστέρης, διεξάγονται συνομιλίες με τους συνεταίρους στο έργο αυτό.

Check Also

Τεχνικές προδιαγραφές για την καταγραφή/αναγνώριση οδικού δικτύου

Τις τεχνικές προδιαγραφές, τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για το πώς θα καταγραφεί το υπάρχον …