Αρχική / Έργα/Υποδομές / ΔΕΔΔΗΕ: Πως εξελίσσεται η υπογειοποίηση καλωδίων – Έρχονται νέες ψηφιακές υπηρεσίες & επενδύσεις 3 δισ.

ΔΕΔΔΗΕ: Πως εξελίσσεται η υπογειοποίηση καλωδίων – Έρχονται νέες ψηφιακές υπηρεσίες & επενδύσεις 3 δισ.

Τη μετάβαση σε μια νέα εποχή επιχειρεί ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ). Την προσπάθεια αυτή σηματοδοτεί και συμβολίζει η αλλαγή του λογότυπου και η νέα εταιρική ταυτότητα. Ταυτόχρονα ο Διαχειριστής προωθεί το κεντρικό σύνθημα «Ένα Δίκτυο Ενέργειας για όλους» ενώ την ίδια στιγμή τρέχει το πρότζεκ  για την υπογειοποίηση των καλωδίων και της αναβάθμισης του δικτύου.

Παράλληλα με τις δύο αλλαγές ο ΔΕΔΔΗΕ επιχειρεί και έναν μετασχηματισμό στο προφίλ του σχεδιάζοντας νέες επενδύσεις ύψους 3 δισ. ευρώ μέχρι το 2028 και εισάγοντας ψηφιακές υπηρεσίες, στο δρόμο που χάραξαν οι μεγάλες εταιρείες από όλους τους τομείς.

Επενδυτικό πλάνο

Το επενδυτικό σχέδιο του Διαχειριστή προβλέπει επενδύσεις ύψους 3 δισ. ευρώ μέχρι το 2028 . Οι επενδύσεις αυτές αναμένεται να αναβαθμίσουν το δίκτυο, να ψηφιοποιήσουν υπηρεσίες και να στηρίξουν την ενεργειακή μετάβαση επιταχύνοντας τη διείσδυση των ΑΠΕ. Σύμφωνα με τον κ. Αναστάσιο Μάνο, το 2021 οι συνδέσεις ΑΠΕ στο δίκτυο τριπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2019, σε 1.619 στο 11μηνο, από 609 το 2019 και 1.072 το 2020.

Άλλη μια σημαντική επένδυση που βρίσκεται στα σκαριά είναι αυτή που αφορά την υπογειοποίηση καλωδίων. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 250 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ η  υπογειοποίηση των καλωδίων εντός του 2022 αναμένεται να φτάσει σε  έκταση τα  1.000 χλμ., ενώ το 2023 η έκταση θα ανέλθει  σε 1.500 χλμ.

Με την υπογειοποίηση των καλωδίων στόχος  είναι η αποφυγή καταστροφών στο δίκτυο (καλώδια) από τα καιρικά φαινόμενα, (χιόνια – βροχές) που οδηγούν σε παρατεταμένη διακοπή ρεύματος.

Νέα ταυτότητα

Τη νέα εταιρική ταυτότητα του ΔΕΔΔΗΕ παρουσίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας κ. Τάσος Μάνος σε ειδική εκδήλωση, παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκας ανέφερε: «O ΔΕΔΔΗΕ αλλάζει εταιρική ταυτότητα και εισέρχεται με δυναμισμό στη νέα εποχή των ψηφιακών δικτύων, με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και ισχυρές περιβαλλοντικές προδιαγραφές. Το φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα της Εταιρίας θα συμβάλλει καθοριστικά στον εκσυγχρονισμό του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και στην επίτευξη των εθνικών στόχων για την αύξηση των ΑΠΕ και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Ο μετασχηματισμός του ΔΕΔΔΗΕ θα οδηγήσει σε αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους καταναλωτές και σε αποτελεσματικότερη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ κ. Νικόλαος Μπακατσέλος τόνισε: «Μετά από μια πολύ επιτυχημένη και δημιουργική διετή πορεία που επισφραγίστηκε από την εξαιρετικά επιτυχημένη ιδιωτικοποίηση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ, γυρίζουμε σελίδα.

WhatsApp-Image-2021-12-14-at-21.00.14.jp

Παρουσίαση νέας εταιρικής ταυτότητας / Πηγή ΔΕΔΔΗΕ

Ο νέος αναβαθμισμένος και σύγχρονος ΔΕΔΔΗΕ, αποκτά τη νέα εταιρική του ταυτότητα, που υπογραμμίζει αυτή την αλλαγή. Μια νέα ταυτότητα που ταιριάζει με το νέο σύγχρονο προφίλ της Εταιρίας, μια νέα ταυτότητα που θα τον συνοδεύσει σε όλη την πορεία του μετασχηματισμού του.

Με συγκεκριμένο αναπτυξιακό οδικό χάρτη και με την ενεργή και δυναμική συμμετοχή όλων των στελεχών του και όλων των εργαζομένων του, ο ΔΕΔΔΗΕ γυρίζει σελίδα, μετασχηματίζεται, εξελίσσεται και εκσυγχρονίζεται.

Αναγνωρίζοντας πλήρως το βαρυσήμαντο και πολυδιάστατο ρόλο του στην ενεργειακή αγορά, ο ΔΕΔΔΗΕ υιοθετεί πλέον ένα σύγχρονο επιχειρηματικό μοντέλο και με συντονισμένες ενέργειες και αποφασιστικότητα, αλλάζει σε καθημερινή βάση και προχωρά μπροστά προς το μέλλον».

WhatsApp-Image-2021-12-14-at-20.57.59.jp

Παρουσίαση νέας εταιρικής ταυτότητας / Πηγή ΔΕΔΔΗΕ

«Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής για τον ΔΕΔΔΗΕ και επισφραγίζει τη δέσμευσή μας για τον μετασχηματισμό της Εταιρίας μας σε μια σύγχρονη επιχείρηση που με γνώμονα τη βέλτιστη εξυπηρέτηση όλων των πολιτών ψηφιοποιείται και αναβαθμίζει το ελληνικό δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Με σεβασμό στην πολλών δεκαετιών ιστορία του ομίλου και στην σχεδόν δεκαετή πορεία του ΔΕΔΔΗΕ, η νέα εταιρική ταυτότητα σηματοδοτεί την αλλαγή, την εξέλιξη και τις νέες βάσεις που έχουμε θέσει την τελευταία διετία για τη δυναμική συμβολή μας στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας μας.

Ο ΔΕΔΔΗΕ διαδραματίζει κομβικό ρόλο σε αυτή τη μετάβαση και αποτελεί καταλύτη για τη μετεξέλιξη της ελληνικής αγοράς ενέργειας σε μια αγορά ενεργών καταναλωτών και νέων φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών, υλοποιώντας ταυτόχρονα με επιτυχία όλους τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου Στρατηγικής για την Ενέργεια και το Κλίμα. Ο ΔΕΔΔΗΕ περνά από την εποχή της στασιμότητας στην εποχή της ανάπτυξης και του εκσυγχρονισμού» υπογράμμισε ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Τ. Μάνος.

WhatsApp-Image-2021-12-14-at-20.59.39.jp

Παρουσίαση νέας εταιρικής ταυτότητας / Πηγή ΔΕΔΔΗΕ

Νέες Ψηφιακές Υπηρεσίες

Πολύ ψηλά στο σχεδιασμό του Διαχειριστή βρίσκεται η ψηφιοποίηση υπηρεσιών, με στόχο να απλοποιηθούν οι διαδικασίες προς όφελος τόσο για τους χρήστες όσο και για την εταιρεία.
Αναλυτικά οι ψηφιακές υπηρεσίες που εισάγονται:

– Το κομβικό σημείο εξυπηρέτησης των πολιτών, το www.deddie.gr απέκτησε ψηφιακό βοηθό, τον Κύρο, ο οποίος δέχεται τα ερωτήματα των επισκεπτών και τους καθοδηγεί προκειμένου να ικανοποιηθούν ταχύτερα τα αιτήματά τους.
-Όλοι οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν στο εξής και ηλεκτρονικά μέσα από το site τις αιτήσεις για συνδέσεις υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.
– Η εφαρμογή εξυπηρέτησης του site αναβαθμίζεται και δίνει πλέον τη δυνατότητα στους πολίτες να διεκπεραιώσουν ένα πολύ μεγάλο εύρος αιτημάτων τους, για παράδειγμα από αίτηση για έλεγχο μετρητή, μέχρι νέα σύνδεση και αίτημα χορήγησης νυχτερινού μετρητή.
-Για την αναγγελία βλάβης, πέρα από την εφαρμογή στο site, δημιουργήθηκε mobile app τόσο για iOS όσο και για Android, για να μπορεί ο πολίτης εύκολα και γρήγορα να ενημερώνει για τυχόν βλάβη και από το κινητό του τηλέφωνο.
-Το τηλεφωνικό κέντρο 11500 λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο τόσο για την αναγγελία βλαβών όσο και για κάθε αίτημα εξυπηρέτησης ή επικοινωνίας, ενώ σύντομα θα ανακοινωθεί νέα δωρεάν τηλεφωνική γραμμή κλήσεων από σταθερά και κινητά.
-Οι εργασίες πεδίου του τεχνικού προσωπικού ψηφιοποιούνται, όπως για παράδειγμα εργασίες για τις μετρήσεις καταναλώσεων, για έγκυρη και αξιόπιστη διεκπεραίωση αλλά και για αμεσότερη επικοινωνία με τους καταναλωτές.
-Για τη διαχείριση του στόλου των οχημάτων εφαρμόζεται η τηλεματική, για αμεσότερες επεμβάσεις στο Δίκτυο, διασφαλίζοντας βελτιωμένους χρόνους απόκρισης σε κάθε αναμενόμενο ή έκτακτο γεγονός.

Check Also

Τεχνικές προδιαγραφές για την καταγραφή/αναγνώριση οδικού δικτύου

Τις τεχνικές προδιαγραφές, τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για το πώς θα καταγραφεί το υπάρχον …