Αρχική / Έργα/Υποδομές / Διόδια: Ξεκινά η χιλιομετρική χρέωση- Πώς λειτουργεί το σύστημα

Διόδια: Ξεκινά η χιλιομετρική χρέωση- Πώς λειτουργεί το σύστημα

Μετά τη διαλειτουργικότητα των διοδίων- που επιτρέπει τη διέλευση με ενιαίο e-pass- προχωρά και η χιλιομετρική χρέωση.  

Από την 1η Ιανουαρίου θα τεθεί σε ισχύ το σύστημα Hybrid της Ολυμπίας Οδού (Υβριδικό Σύστημα Χιλιομετρικής Χρέωσης), με το οποίο η χρέωση γίνεται με βάση την απόσταση που διανύουν οι οδηγοί. Απευθύνεται στους κατόχους πομποδέκτη της Ολυμπίας Οδού και λειτουργεί αποκλειστικά με τη χρήση αυτού. Οι οδηγοί που πληρώνουν με μετρητά ή κάρτα, συνεχίζουν να χρεώνονται με το υφιστάμενο σύστημα.  

Το εξοπλισμένο με πομποδέκτη όχημα διέρχεται από τον μετωπικό σταθμό, πληρώνει όλο το αντίτιμο της ζώνης χρέωσης και στην περίπτωση που βγει από τον αυτοκινητόδρομο πριν από το τέλος της συγκεκριμένης ζώνης, επιστρέφεται και πιστώνεται αυτόματα στον πομποδέκτη του το ποσό που αντιστοιχεί στην απόσταση που δεν διένυσε.    

Το υβριδικό σύστημα χρησιμοποιεί αισθητήρες, κάμερες και συστήματα ενδοεπικοινωνίας εγκατεστημένα στους κόμβους εισόδου και εξόδου του αυτοκινητόδρομου. Για τη λειτουργία του συστήματος εγκαταστάθηκε τεχνολογικός εξοπλισμός (αισθητήρες, κάμερες και κεραίες τεχνολογίας DSRC) σε 13 ανισόπεδους κόμβους της Ολυμπίας Οδού: Νέας Περάμου, Πάχης, Αγ. Θεοδώρων, Λουτρακίου, Επιδαύρου, Ζευγολατιού, Κιάτου, Δερβενίου, Ακράτας, Καλαβρύτων, Σελιανίτικων, Δρεπάνου και Μεγάρων.  

Ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε το νέο σύστημα. Κάθισε στη θέση του οδηγού σε αυτοκίνητο- στο οποίο τοποθετήθηκε πομποδέκτης στην Ελευσίνα- με συνοδηγό το γενικό γραμματέα Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη. Στην έξοδο της Νέας Περάμου, δεν υπάρχει μπάρα και δεν χρειάστηκε να σταματήσουν, αλλά άκουσαν απλώς τον ήχο αναγνώρισης του πομποδέκτη από το σύστημα Hybrid.  

Στα κεντρικά γραφεία του αυτοκινητόδρομου, που επισκέφθηκαν στη συνέχεια, ενημερώθηκαν ότι όταν το όχημα πέρασε από τα διόδια της Ελευσίνας, χρεώθηκε στο λογαριασμό του το ποσό που αντιστοιχεί στο τμήμα Ελευσίνα- Κινέτα (2,10 ευρώ) και όταν βγήκε από την έξοδο της Ν. Περάμου, το σύστημα αναγνώρισε, υπολόγισε και πίστωσε πίσω στο λογαριασμό το ποσό που αντιστοιχεί στο τμήμα Ν. Πέραμος- Κινέτα (1,40 ευρώ). Έτσι, ο λογαριασμός χρεώθηκε μόνο το ποσό της διαδρομής που πραγματοποίησε το όχημα (0,70 ευρώ).  

Στις δηλώσεις του, ο γ.γ. Υποδομών ανέφερε ότι γίνονται συζητήσεις προκειμένου το επόμενο διάστημα να είναι εφικτή η ενσωμάτωση του συστήματος χιλιομετρικής χρέωσης για τα διόδια σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους της χώρας. 

Check Also

Τεχνικές προδιαγραφές για την καταγραφή/αναγνώριση οδικού δικτύου

Τις τεχνικές προδιαγραφές, τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για το πώς θα καταγραφεί το υπάρχον …