Αρχική / Έργα/Υποδομές / Εκσυγχρονίζεται πλήρως η Σήραγγα Κατερίνης

Εκσυγχρονίζεται πλήρως η Σήραγγα Κατερίνης

Αλλάζει εικόνα η Σήραγγα Κατερινής, η οποία θα συμμορφώνεται με τα τελευταία στάνταρ ασφαλείας, μιας και θα ενισχυθεί καθοριστικά η αντοχή της σε φωτιά.

Με τη σήραγγα Κατερίνης να έχει δοθεί στην κυκλοφορία από το 2004, έχει κριθεί απαραίτητη η πλήρης αναβάθμισής της και ήδη έχουν δρομολογηθεί οι εργασίες που θα ενισχύσουν το παρεχόμενο επίπεδο ασφαλείας προς τους οδηγούς και θα εναρμονίσουν τη σήραγγα με τις επιταγές της σύγχρονη ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ασφαλούς λειτουργίας.

Οι εργασίες, που θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 30 Μαρτίου, δρομολογήθηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο, που έχει αναλάβει και την ευθύνη επίβλεψης και χρηματοδότησης μέρους αυτών.

Ένα από τα σημαντικότερα υφιστάμενα προβλήματα της σήραγγας είναι η αντοχή της υποδομής σε φωτιές πολύ μεγάλου πυροθερμικού φορτίου, δεδομένης της κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων και οχημάτων μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων.

Η αναβάθμιση της σήραγγας θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην προστασία της τοπικής αστικής κυκλοφορίας πάνω από τη σήραγγα, δεδομένου ότι αυτή διέρχεται κάτω από τον αστικό ιστό.

Ακόμα, έχει γίνει σημαντικό βήμα και προς την κατεύθυνση της αειφορίας, μέσω της βελτιστοποίησης της κατανάλωσης ενέργειας μιας και ο νέος φωτισμός της θα είναι πλήρως τεχνολογίας LED.

siragga%20katerinis%202%20(1).jpg?itok=h

Οι εργασίες που θα υλοποιηθούν στη Σήραγγα Κατερινής

– Ενίσχυση της αντοχής της σήραγγας σε φωτιά με την εφαρμογή πυράντοχων πλακών κατά μήκος της οροφής της σήραγγας για προστασία από υψηλές θερμοκρασίες.
– Εργασίες για την ποιοτική αναβάθμιση και την εξυπηρέτηση του νέου σχεδιασμού των ΗΗΜ συστημάτων
– Πλήρης ανακατασκευή των καναλιών καλωδίων της σήραγγας.
– Μετακίνηση, αναβάθμιση και προστασία του δικτύου πυρόσβεσης.
– Νέοι ηλεκτρικοί πίνακες στη σήραγγα και στο κτίριο εξυπηρέτησης
– Εργασίες βαριάς συντήρησης και αναβάθμιση της λειτουργικότητας του συστήματος αερισμού Φωτισμός Εκκένωσης για την καθοδήγηση των χρηστών σε περίπτωση σημαντικού συμβάντος
– Πλήρης αποξήλωση και αντικατάσταση του υπάρχοντος συστήματος φωτισμού με νέο σύστημα βασισμένο αποκλειστικά σε φωτιστικά τεχνολογίας LED.
– Πλήρης αποξήλωση και αντικατάσταση του υπάρχοντος συστήματος CCTV με σκοπό την πλήρη κάλυψη της σήραγγας
– Αντικατάσταση του συστήματος αυτόματης ανίχνευσης συμβάντων για την άμεση ανίχνευση συμβάντος εντός της σήραγγας
– Αντικατάσταση της υφιστάμενης καλωδίωσης μεγαφωνικής εγκατάστασης εντός σήραγγας με πυράντοχα καλώδια
– Αναβάθμιση της Μονάδας Επεξεργασίας Ρύπων του συστήματος αποχέτευσης
– Αντικατάσταση του συστήματος Πληροφόρησης και Ελέγχου Κυκλοφορίας (ηλεκτρονική σήμανση)
– Αντικατάσταση του συστήματος Τηλεφώνων Έκτακτης Ανάγκης Σήραγγας
– Αντικατάσταση του οπτικού δίκτυο δεδομένων σήραγγας με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας
– Αντικατάσταση του υφιστάμενου Συστήματος Εποπτείας και Ελέγχου (SCADA)

– Εργασίες στο Τεχνικό Κτίριο σήραγγας και κατασκευή νέου Computer Room.

Σημειώνεται ότι σήμερα, Τρίτη και αύριο Τετάρτη 30 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί άσκηση ευρείας κλίμακας στη Σήραγγα κατά την οποία θα αποκλειστεί τμήμα του αυτοκινητόδρομου από τον Α/Κ Βόρειο Κατερίνης έως τον Α/Κ Νότιο Κατερίνης. Στόχος της άσκησης είναι ο βέλτιστος συντονισμός και η ετοιμότητα του προσωπικού όλων των Υπηρεσιών Έκτακτης Ανάγκης: Πυροσβεστική Υπηρεσία, Τροχαία Αυτοκινητόδρομων, ΕΚΑΒ.

Η Σήραγγα θα είναι έτοιμη να υποδεχθεί από το βράδυ της Τετάρτης 30 Μαρτίου τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με την αμφιδρόμηση της κυκλοφορίας στον κλάδο προς Αθήνα. Η πρώτη φάση της αμφιδρόμησης αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου 8 μήνες, ενόσω στον έτερο κλάδο της σήραγγας θα πραγματοποιούνται οι προγραμματισμένες εργασίες.

Καθόλη την διάρκεια των εργασιών θα υπάρχουν αυξημένα μέτρα προστασίας και άμεσης επέμβασης στη σήραγγα σε περίπτωση συμβάντος. Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν σε περίπου 16-18 μήνες, ενώ σε όλο αυτό το διάστημα αναμένεται να υπάρχουν πιθανές καθυστερήσεις στις μετακινήσεις.

Check Also

Τεχνικές προδιαγραφές για την καταγραφή/αναγνώριση οδικού δικτύου

Τις τεχνικές προδιαγραφές, τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για το πώς θα καταγραφεί το υπάρχον …