Αρχική / Έργα/Υποδομές / Η “ακτινογραφία” των νέων κατασκευών το 2020 – 2021

Η “ακτινογραφία” των νέων κατασκευών το 2020 – 2021

Η μείωση των δαπανών για εμπορικά ακίνητα που ξεκίνησε την περασμένη άνοιξη είναι πιθανόν να συνεχιστεί έως το 2021, σύμφωνα με έκθεση για τις προοπτικές του κατασκευαστικού κλάδου από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής.

Μεταξύ όλων των κατηγοριών των εμπορικών ακινήτων (γραφεία, εμπορικά καταστήματα και ξενοδοχεία) εκτός των κατοικιών αναμένεται να είναι πιο μεγάλο το «πλήγμα» με τις δαπάνες να μειώνονται σχεδόν κατά 12% το 2020 και 8% το 2021. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ινστιτούτου, καλύτερα φαίνεται να είναι τα πράγματα για τον τομέα των βιομηχανικών ακινήτων (αποθήκες, logistics) όπου προβλέπεται να καταγράψει μείωση δαπανών 5% για εφέτος και 3% για το επόμενο έτος.

Παράλληλα, μια άλλη κατηγορία ακινήτων, τα «θεσμικά» που περιλαμβάνουν κτίρια υγειονομικής περίθαλψης και εκπαίδευσης αναμένεται να παρουσιάσουν πιο συγκρατημένες μειώσεις δαπανών εφέτος σχεδόν 5% και μόλις 2% το 2021. Αιτία για τα παραπάνω, όπως αναφέρει η έκθεση, είναι φυσικά η πανδημία του Covid-19 που καθιστά δύσκολες τις προβλέψεις στον κλάδο των κατασκευών όπου εκτιμάται ότι τα έργα μπορεί να προχωρήσουν αλλά με μεγαλύτερη διάρκεια μέχρι την ολοκλήρωσή τους.

Ο «αγώνας» του retail

Ένας από τους κλάδους του real estate που αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα ακόμη και πριν την «έλευση» του κορονοϊού είναι το λιανικό εμπόριο όπου τα φυσικά καταστήματα είχαν πληγεί ιδιαίτερα από την αύξηση των ηλεκτρονικών αγορών τα τελευταία χρόνια. «Οι δαπάνες στο retail αναμένεται να συνεχίσουν να είναι αδύναμες παίρνοντας την σκυτάλη από το 2019» αναφέρει η πρόβλεψη του Ινστιτούτου παρουσιάζοντας μείωση 8% το 2020 και 7% το 2021.

Ανταγωνισμός και Airbnb πλήττουν την φιλοξενία

Ενας άλλος κλάδος του real estate που δέχεται ισχυρά «χτυπήματα» είναι αυτός της φιλοξενίας. Ο περιορισμός των προσωπικών αλλά και επαγγελματικών ταξιδιών καθώς και η σχεδόν μηδενική δραστηριότητα εμπορικών εκθέσεων αποτελεί ένα ακόμη «βαρίδι» στην ήδη επιβαρημένη κατάσταση των ξενοδοχείων. Όπως λέει η έκθεση, «την ώρα που ο ανταγωνισμός από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης έχει ήδη περιορίσει την ανάγκη για αναπτύξεις νέων ξενοδοχείων η πανδημία ήρθε να επιβαρύνει κι άλλο την κατάσταση αυτή». Η κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων αναμένεται να είναι η πιο αδύναμη σε όλους τους τομείς των εμπορικών ακινήτων (πλην κατοικιών) με πτώση άνω του 20% για εφέτος και σχεδόν 17% για το 2021.

Αλλαγές στους γραφειακούς χώρους

Εξαιτίας της πανδημίας και υγιείς τομείς όπως τα γραφεία θα καταγράψουν μείωση δαπανών, σύμφωνα με το Ινστιτούτο. Η τηλεργασία απ’ ότι φαίνεται ήρθε για να… μείνει καθώς αποτελεί ελκυστική επιλογή, όπως δείχνουν οι έρευνες, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους εργοδότες. Τα δεδομένα αυτά αλλάζουν και τις νέες αναπτύξεις οι οποίες είναι πιο τεχνολογικά προηγμένες αλλά και με μικρότερους χώρους εξαιτίας της μείωσης του προσωπικού που θα εργάζεται στα γραφεία μιας εταιρείας. Η πρόβλεψη για τις δαπάνες του κλάδου των γραφείων είναι η μείωση κατά 11% εφέτος και 8% για το 2021.

Κερδισμένη η υγειονομική περίθαλψη

Η έκθεση του Ινστιτούτου, τέλος, αναφέρει ότι ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης είναι ίσως ένας από τους λίγους που θα αποφύγουν την ύφεση. Η πανδημία του κορονοϊού «υπογράμμισε» την έλλειψη ακινήτων υγειονομικού χαρακτήρα και ως εκ τούτου οι δαπάνες για νέες αναπτύξεις θα αυξηθούν πάνω από 2% για το 2020 και άλλα 3% για το επόμενο έτος.

Check Also

Τεχνικές προδιαγραφές για την καταγραφή/αναγνώριση οδικού δικτύου

Τις τεχνικές προδιαγραφές, τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για το πώς θα καταγραφεί το υπάρχον …