Αρχική / Έργα/Υποδομές / Η ΚΤΥΠ αναλαμβάνει την υλοποίηση των έργων-ΣΔΙΤ για 17 σχολεία στην Κεντρική Μακεδονία

Η ΚΤΥΠ αναλαμβάνει την υλοποίηση των έργων-ΣΔΙΤ για 17 σχολεία στην Κεντρική Μακεδονία

Αλλάζει η αναθέτουσα αρχή για τα έργα κατασκευής  17 νέων σχολείων-ΣΔΙΤ στην Κεντρική Μακεδονία. Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, με απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η συνέχιση της διαδικασίας υλοποίησης των έργων περνά στην “Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.” (ΚΤΥΠ). Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι η ίδια ΔΕΚΟ είχε αναλάβει και την κατασκευή των 24 σχολείων-ΣΔΙΤ στην Αττική που αποτελούν πρότυπα κατασκευής και λειτουργίας.

Όπως επισημαίνεται, έχει ήδη υποβληθεί από το υπουργείο ΥΠΟΜΕ  στη Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων και Σ.Δ.Ι.Τ.) Αίτηση/Πρόταση για την υπαγωγή του ως άνω έργου «Ανέγερση Σχολικών Μονάδων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» στις διατάξεις του ν. 3389/2005 «Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα» (Α’ 232) (ΕΓΣΔΙΤ Α.Π. 384/21-06-2019.


 
Αυτό σημαίνει πως πλέον η ΚΤΥΠ θα αναμένει από τη Γ.Γ. ΣΔΙΤ την έγκριση και το τελικό πράσινο φως από τη Διυπουργική για να προχωρήσει στη διενέργεια δύο διαγωνισμών με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Το κόστος του έργου ανέρχεται σε 153,61εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 123,61εκατ.ευρώ). Από αυτό,  το ποσό που θα δαπανηθεί για την ανέγερση των σχολικών συγκροτημάτων είναι 82,66εκατ.ευρώ. Η διάρκεια της σύμβασης έχει οριστεί σε 27 χρόνια, δύο εκ των οποίων θα είναι για την κατασκευή των σχολείων.

ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Σύμφωνα με την απόφαση υπάρχουν δύο διακριτά έργα ΣΔΙΤ.

Το πρώτο έργο αφορά στην κατασκευή 7 σχολικών μονάδες που είναι οι παρακάτω:

1. 1ο Λύκειο Πολίχνης
2. 5ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων
3. Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Καλαμαριάς
4. 3ο Γυμνάσιο Πυλαίας
5. 3ο Λύκειο Πυλαίας
6. 3ο Δημοτικό Σχολείο Πανοράματος
7. Μουσικό Γυμνάσιο Κατερίνης

Το δεύτερο έργο αφορά στην κατασκευή 10 σχολικών μονάδων που είναι οι παρακάτω:

1. 7ο Νηπιαγωγείο Πεύκων
2. ΓΕΛ Νέας Ευκαρπίας
3. 2ο Γυμνάσιο Λαγκαδά
4. 3ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου
5. 1ο ΓΕΛ Μίκρας- Τρίλοφο Μίκρας
6. 4ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκων
7. 6ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου
8. 4ο Δημοτικό Σχολείο Ευκαρπίας
9. 3ο Λύκειο Μετεώρων Πολίχνης
10. 1ο ΕΠΑΛ Συκεών

Οσον αφορά το είδος των σχολείων, πρόκειται για ένα νηπιαγωγείο, πέντε δημοτικά, ένα ειδικό νηπιαγωγείο και ειδικό δημοτικό σχολείο, τρία γυμνάσια, πέντε λύκεια, ένα επαγγελματικό λύκειο και ένα μουσικό γυμνάσιο-λύκειο (στην Κατερίνη).

Η όλη διαδικασία ξεκίνησε από το Φθινόπωρο του 2018, όταν ουσιαστικά βγήκε από την ναφθαλίνη, σχέδιο για 16 από τα 17 σχολεία που έτρεχε από τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας. Τότε λόγω της κρίσης δεν κατάφερε να υλοποιηθεί ποτε. Η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι ένθερμη οπαδός των ΣΔΙΤ καθώς ο υπουργός ΥΠΟΜΕ, Κώστας Καραμανλής έχει εκφραστεί επανειλημμένως θετικά και η υλοποίηση τους θεωρείται πλέον θέμα χρόνου.

Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό στόχος  είναι να βγει στον αέρα η προκήρυξη μέχρι το τέλος του έτους με την αίρεση της έγκρισης της από τη Διυπουργική. Περίπου ένα έτος αργότερα, εκτιμάται ότι θα φτάσουμε στην υποβολή των δεσμευτικών προσφορών (Β`φάση του διαγωνισμού). Η ανάδειξη του ανάδοχου επενδυτή εκτιμάται για μέσα στο 2022 και η υπογραφή της σύμβασης σύμπραξης μέχρι τα τέλη της ίδιας χρονιάς.

Η κατασκευαστική περίοδος σύμφωνα με τις μελέτες θα διαρκέσει δύο χρόνια και εφόσον η έναρξη ισχύος της κατασκευαστικής περιόδου του ΣΔΙΤ γίνει στις αρχές του 2023 τότε στις αρχές του 2025 θα ολοκληρωθεί το κατασκευαστικό αντικείμενο. Η λειτουργία των σχολείων κατ`ελάχιστον θα ξεκινήσει τη σχολική χρονιά 2025-2026.


 
Θα είναι τα πρώτα σχολεία-ΣΔΙΤ στη Βόρεια Ελλάδα ακολουθώντας το παράδειγμα της Αττικής, των Χανίων και εσχάτως της Ρόδου. Ειδικότερα τα σχολεία ΣΔΙΤ στην Αττική είναι πολυβραβευμένα και θεωρούνται πρότυπα του είδους τους.

Check Also

Τεχνικές προδιαγραφές για την καταγραφή/αναγνώριση οδικού δικτύου

Τις τεχνικές προδιαγραφές, τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για το πώς θα καταγραφεί το υπάρχον …