Αρχική / Έργα/Υποδομές / Κρίσιμο ραντεβού για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών

Κρίσιμο ραντεβού για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών

Ένα κρίσιμο ραντεβού για τους φορείς διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών όλης της χώρας θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπό τον υπουργό, Κωστή Χατζηδάκη.

Πρόκειται για το πρώτο βήμα της διαβούλευσης για το μέλλον των φορέων διαχείρισης και συνεπώς για τις προστατευόμενες περιοχές, καθώς η σημερινή λειτουργία τους και όλο το πλαίσιο παρουσιάζει πολλά κενά και προβλήματα.

Κυρίαρχη σκέψη, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, είναι να διατηρηθούν μεν οι φορείς, όχι όμως ως ανεξάρτητοι, αλλά ως υπηρεσίες των Περιφερειών, κάτι που θα δώσει λύσεις σε μια σειρά ζητημάτων, όπως είναι η αποκατάσταση του προσωπικού που απασχολούν, η τακτική πληρωμή τους από διασφαλισμένους πόρους, η διαχειριστική επάρκεια, οι ξεκαθαρισμένες αρμοδιότητες, ο περιορισμός της πολυδιάσπασης αρμοδιοτήτων και η βέλτιστη προστασία των οικολογικά ευαίσθητων περιοχών της χώρας, με την παράλληλη αντιμετώπιση των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες, ο αγροτικός κόσμος, οι επιχειρήσεις κτλ.

Οι φορείς διαχείρισης σε όλη την Ελλάδα είναι 36. Από αυτούς οι οκτώ δημιουργήθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως ακόμη να έχουν σοβαρή υπόσταση. Στην Κεντρική Μακεδονία λειτουργούν τέσσερις φορείς: Κορώνειας – Βόλβης, Θερμαϊκού, Ολύμπου και Βεγορίτιδας.

Τα προβλήματα λειτουργίας, αρμοδιοτήτων και τα οικονομικά ζητήματα είναι χρονίζοντα και πολλά και έχουν αναδειχθεί κατά καιρούς από τους υπαλλήλους και τις διοικήσεις των φορέων. Μόνιμο άγχος και της Πολιτείας και των υπευθύνων των φορέων είναι η διασφάλιση των οικονομικών ζητημάτων, αφού χρηματοδοτούνται μια από το Πράσινο Ταμείο, μια από άλλες πηγές… Επίσης, ένα μείζον ζήτημα είναι η συμμετοχή τους σε ευρωπαϊκά προγράμματα, που είναι πολύτιμα για τις προστατευόμενες περιοχές. Χωρίς διαχειριστική και τεχνική επάρκεια, οι φορείς αναγκάζονται να μετέχουν σε τέτοια προγράμματα από το… παράθυρο, δηλαδή δια της συμμετοχής κάποιου δήμου ή άλλου φορέα που έχει επάρκεια.

Το υπουργείο δεν θέλει να οδηγηθεί σε κατάργηση των φορέων, όπως έλεγαν στελέχη του, αλλά εξετάζει τη δυνατότητα «απορρόφησής» τους από τις Περιφέρειες ή τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, προκειμένου να λυθούν πολλά από τα υφιστάμενα ζητήματα.

Στη διαβούλευση έχουν κληθεί να συμμετέχουν και οι επικεφαλής των φορέων διαχείρισης, οι οποίοι θα καταθέσουν τις απόψεις τους, ενώ είναι βέβαιο ότι στην πορεία αυτής της υπόθεσης θα ανοίξει και πάλι η αναμόρφωση του καθεστώτος των προστατευόμενων περιοχών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν μια σειρά από θέματα που ανέκυψαν όλα αυτά τα χρόνια από τον χαρακτηρισμό τους και ακόμη απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες, ενώ ορισμένα αποτελούν και τροχοπέδη στην ίδια την προστασία των περιοχών.

Check Also

Τεχνικές προδιαγραφές για την καταγραφή/αναγνώριση οδικού δικτύου

Τις τεχνικές προδιαγραφές, τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για το πώς θα καταγραφεί το υπάρχον …