Αρχική / Έργα/Υποδομές / Ολοκληρώθηκε η πόντιση του πρώτου καλωδίου Κρήτη- Πελοπόννησος

Ολοκληρώθηκε η πόντιση του πρώτου καλωδίου Κρήτη- Πελοπόννησος

Προσαιγιαλώθηκε σήμερα στην Πελοπόννησο από την Prysmian το πρώτο υποβρύχιο καλώδιο της «μικρής» ηλεκτρικής διασύνδεσης.
 
Στην τελική ευθεία μπαίνει η υλοποίηση από τον ΑΔΜΗΕ της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτη-Πελοπόννησος, ώστε να ηλεκτρισθεί έως το τέλος του χρόνου ή στις αρχές του 2021, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα (20/11) ολοκληρώθηκε η πόντιση του ενός από τα δύο υποβρύχια καλώδια.

Η ολοκλήρωση της πόντισης του καλωδίου, το οποίο υλοποιείται από την Prysmian, έγινε πριν από λίγες ώρες, με την προσαιγιάλωσή του στην Πελοπόννησο. Όπως έχει ήδη γράψει το Worldenergynews, το ίδιο αναμένεται να γίνει το επόμενο διάστημα και με το καλώδιο της Fulgor, η οποία έχει ρίξει το πρώτο μισό του παράλληλου καλωδίου, από τα Χανιά έως τη μέση της θάλασσας, και σύντομα ξεκινά την πόντιση του δεύτερου μισού.

Στο πλαίσιο της τελικής φάσης του έργου, θα αποπερατωθούν τα χερσαία τμήματα της «μικρής» διασύνδεσης. Κάτι που αναμένεται να γίνει το αργότερο στις αρχές του 2021, σηματοδοτώντας έτσι την άρση της ηλεκτρικής «απομόνωσης» της Κρήτης.

Υπενθυμίζεται ότι τα δύο καλώδια, που λειτουργούν εφεδρικά μεταξύ τους, συναποτελούν τη μικρή διασύνδεση Κρήτης- Πελοποννήσου, συνολικού μήκους 174 χλμ, εκ των οποίων τα 132 χλμ κάτω από τη θάλασσα, από τον κόλπο του Κισσάμου στην Κρήτη ως τη Νεάπολη στην Πελοπόννησο. Πρόκειται, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, για τη μεγαλύτερη σε μήκος υποβρύχια καλωδιακή διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος στον κόσμο.

Check Also

Τεχνικές προδιαγραφές για την καταγραφή/αναγνώριση οδικού δικτύου

Τις τεχνικές προδιαγραφές, τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για το πώς θα καταγραφεί το υπάρχον …