Αρχική / Έργα/Υποδομές / Πέντε επενδυτικά σχήματα προχωρούν στην β’ φάση του διαγωνισμού για το Flyover

Πέντε επενδυτικά σχήματα προχωρούν στην β’ φάση του διαγωνισμού για το Flyover

Με τη «βούλα» των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών οι 5 ισχυροί όμιλοι του κατασκευαστικού κλάδου «περνάνε» στη β’ φάση του μεγάλου διαγωνισμού για την ανάθεση Σύμβασης Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Φορέα του έργου «Αναβάθμιση της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης με Σ.Δ.Ι.Τ., ύψους περίπου 370 εκατ. ευρώ.

Από σχετικό έγγραφο της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων Κατασκευής και Συντήρησης Συγκοινωνιακών Υποδομών προκύπτει η Έγκριση Πρακτικού Επιτροπής διενέργειας Διαγωνισμού (Α’ Φάση) για το οδικό ΣΔΙΤ, βάσει της οποίας όλοι οι αρχικώς συμμετέχοντες στον διαγωνισμό προχωρούν στην επόμενη φάση της διαδικασίας.

Πρόκειται για τους εξής ομίλους (που είχαν καταθέσει και φακέλους με αρχικές προσφορές ενδιαφέροντος): ΑΒΑΞ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, INTRAKAT, «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – INTERTOLL EUROPE ZRt».

Κατά συνέπεια, ανοίγει ο δρόμος για την επόμενη φάση του διαγωνισμού στην οποία θα συμμετέχουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, το υπουργείο Υποδομών και η τοπική κοινωνία. Από εκεί θα προκύψει επακριβώς το φυσικό αντικείμενο του έργου, θα εκπονηθούν οι μελέτες και θα ληφθούν οι εγκρίσεις. Η Β’2 φάση σχετίζεται με την υποβολή δεσμευτικών προσφορών.

Η Επιτροπή Διαγωνισμού εισηγήθηκε, ομόφωνα και παμψηφεί, την προεπιλογή των ως άνω αναφερθέντων πέντε υποψήφιων για τη συμμετοχή τους στη Β’ Φάση του Διαγωνισμού, κρίνοντας ότι οι φάκελοι εκδήλωσης ενδιαφέροντος ήταν επαρκείς και παραδεκτοί.

Η Νέα Ανατολική Περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης, θα είναι ένας νέος, υπερσύγχρονος εναέριος αυτοκινητόδρομος, που θα εξασφαλίσει οριστική λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης, θα κάνει τις μετακινήσεις πολύ πιο γρήγορες, οικονομικές και πιο ασφαλείς και ευκολότερη την πρόσβαση από τη μία άκρη της πόλης στην άλλη με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον.

Το έργο της αναβάθμισης περιλαμβάνει τα εξής:

· Την κατασκευή μιας Υπερυψωμένης Ταχείας Λεωφόρου (ΥΤΛ, το λεγόμενο Flyover), μήκους περίπου 9,5 χιλιομέτρων, τέσσερα εκ των οποίων σε συνεχή γέφυρα, με τέσσερεις λωρίδες, δύο συν λωρίδα έκτακτης ανάγκης (ΛΕΑ), ανά κατεύθυνση.

· Το Flyover με 13 χιλιόμετρα έργου, 9 ανισόπεδους κόμβους, 4 χιλιόμετρα συνεχόμενης γέφυρας Flyover, 8 νέες γέφυρες και 3 νέες σήραγγες.

Η διάρκεια της σύμβασης είχε οριστεί σε 360 μήνες (30 χρόνια) εκ των οποίων τα πρώτα 4 χρόνια αφορούν την κατασκευή. Το έργο αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και τον κ. Καραμανλή, ενώ όπως πρόσφατα είχε αναφέρει ο Γ.Γ. Υποδομών, Γ. Καραγιάννης, φιλοδοξία του υπουργείου είναι ότι στο τέλος του 2021 ή στις αρχές του 2022 να έχουμε οριστικό ανάδοχο για το έργο.

Check Also

Τεχνικές προδιαγραφές για την καταγραφή/αναγνώριση οδικού δικτύου

Τις τεχνικές προδιαγραφές, τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για το πώς θα καταγραφεί το υπάρχον …