Αρχική / Έργα/Υποδομές / Παρουσίαση της τουριστικής επένδυσης Project Blue 46,5 εκατ. ευρώ στην Άνω Μερά Μυκόνου

Παρουσίαση της τουριστικής επένδυσης Project Blue 46,5 εκατ. ευρώ στην Άνω Μερά Μυκόνου

Ολοκληρώνονται σταδιακά τα «προαπαιτούμενα» για την έναρξη υλοποίησης της τουριστικής επένδυσης 46,5 εκατ. ευρώ, γνωστής και ως project blue στην Άνω Μερά Μυκόνου, που απέχει 400 μέτρα από την κοσμοπολίτικη παραλία Καλό Λιβάδι. Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του έργου βρίσκεται στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης, βήμα απαραίτητο ώστε το έργο να μπει στην τελική ευθεία για την κατασκευή. Την επένδυση υλοποιούν από κοινού οι εταιρείες Grivalia Hospitality S.A. που έχει απορροφηθεί από την Eurobank και η κυπριακών συμφερόντων Frontisa management.

Τι περιλαμβάνει το project blue

Το έργο, που μάλλον οφείλει το όνομά του στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, αντιστοιχεί σε έκταση 92,5 στρεμμάτων που βρίσκεται στη Δημοτική Κοινότητα Άνω Μεράς, του Δήμου Μυκόνου. Σε τμήμα του ακινήτου, δηλαδή σε 14,3 χιλ. τετραγωνικά μέτρα -όση είναι η προβλεπόμενη δόμηση του έργου- σχεδιάζεται η κατασκευή ξενοδοχείου πέντε αστέρων συνολικής δυναμικότητας 340 κλινών. Ειδικότερα, η επένδυση που θα δημιουργήσει 300 θέσεις εργασίας, περιλαμβάνει μία τουριστική έπαυλη (276 τ.μ. ), τέσσερις προεδρικές σουίτες (~170 τ.μ. ), τέσσερις 4 βίλες (250-300 τ.μ. ), 41 σουίτες (60-77 τ.μ.) και 100 δωμάτια επισκεπτών (25-59 τ.μ.).

κτηριολογικό πρόγραμμαΠηγή Εικόνας: ΣΜΠΕ
Ενδεικτικό κτηριολογικό πρόγραμμα του έργου.

Σχετικά με το συντελεστή δόμησης:

-στη Ζώνη Τουρισμού – Αναψυχής 84,2 στρεμμάτων προβλέπεται 0,15 και κατά συνέπεια η μέγιστη συνολική δόμηση ανέρχεται σε 12,6 χιλ. τ.μ. Το ποσοστό κάλυψης καθορίζεται στο 20% με μέγιστο ύψος κτηρίων τα 4,5 μέτρα για τα μονώροφα κτήρια και 7,5 μέτρα για τα διώροφα.

– στη ζώνη Τουρισμού – Αναψυχής ΙΙ συνολικής έκτασης 8.337 τ.μ. 0,072, με μέγιστη δόμηση 600 τ.μ. και μέγιστο ύψος μονώροφων και διώροφων κτηρίων 4,5 μ. και 7,5 μέτρα.

Η αρχιτεκτονική πρόταση

Η αρχιτεκτονική μελέτη του έργου προβλέπει τα εξής:

-Τα κτίσματα είναι κυρίως ισόγεια με σημειακές εξάρσεις του ύψους για διαφοροποίηση των όγκων τους.

-Χωροθέτηση ιδιωτικών πισίνων στην πλειονότητα των δωματίων καθώς και ιδιωτικών κήπων ή βεραντών σχεδόν σε κάθε δωμάτιο.

-Τα κτίρια ενοποιούνται με χώρους πρασίνου σε οργανικές φόρμες που τονίζουν την εναρμόνιση του συγκροτήματος με το φυσικό περιβάλλον.

-Η μορφολογία των κτιρίων και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου εναρμονίζονται με το χαρακτήρα της Μυκόνου και της περιοχής χωροθέτησης του τουριστικού συγκροτήματος.

– Στα κτίρια θα δεσπόζει η πέτρα και η φύτευση που σε συνδυασμό με την ανάδειξη των υφιστάμενων φυσικών βράχων (βραχώδεις εξάρσεις) που βρίσκονται στην περιοχή επέμβασης θα τονίζουν τον φυσιολατρικό και οικολογικό χαρακτήρα του συγκροτήματος.

Θέση του έργουΠηγή Εικόνας: ΣΜΠΕ
Η θέση του έργου σε σχέση με την παραλία Καλό Λιβάδι

– Η τοποθέτηση των κτιρίων γίνεται με γνώμονα το ανάγλυφο του εδάφους (π.χ. κτίσματα που ακολουθούν τις υψομετρικές καμπύλες ώστε να έχουν όλα την επιθυμητή θέα προς τη θάλασσα και νότιο προσανατολισμό, υπόσκαφα κτίρια ή/και πράσινες φυτεμένες στέγες).

– Η τοποθέτηση των κτισμάτων γίνεται με τρόπο ώστε να μην αλλοιώνεται η ελεύθερη θέα από το οδικό δίκτυο.

– Δημιουργία δικτύου πεζοδρόμων για την εσωτερική επικοινωνία του ξενοδοχειακού συγκροτήματος.

Επίσης, για την προστασία και ανάδειξη του φυσικού και νησιωτικού τοπίου της Μυκόνου, σχεδιάζονται τα εξής:

-Η διαφύλαξη και ανάδειξη των τοπιακών αξιών του νησιού, έχουν ενσωματωθεί ουσιαστικά ως κρίσιμη συνιστώσα του σχεδιασμού της επιδιωκόμενης επένδυσης και ταυτόχρονα έχουν αντιμετωπιστεί ως μια από τις εναλλακτικές επιλογές για τη διατήρηση της ελκυστικότητας της Μυκόνου ως τόπου διαβίωσης και επίσκεψης.

-Αναδεικνύονται περιοχές στο σύνολο της έκτασης που προορίζονται για ήπια αναψυχή, μέσω του εκτεταμένου δικτύου διαδρομών.

– Φυτοτεχνικές επεμβάσεις με συμβατά με τα αυτοφυή είδη καλλωπιστικού πρασίνου.

-Υψηλής αισθητικής διαμορφώσεις του περιβάλλοντος χώρου με αυλές σε αναβαθμίδες, πέργκολες

-Προστατεύονται και αναδεικνύονται οι αναβαθμίδες (πεζούλες), βραχώδεις σχηματισμοί (συμπαγείς βραχώδεις εξάρσεις και μεμονωμένοι ογκόλιθοι) και ξερολιθιές που τυχόν υπάρχουν στην έκταση και δεν περιλαμβάνονται στην κάλυψη και δόμηση των κτιρίων.

Σχετικά με τη διαχείριση αποβλήτων, αυτά που συλλέγονται από τα δωμάτια των επισκεπτών και του προσωπικού δεν θα διαχωρίζονται, αλλά θα διατίθενται ως σύμμικτα, μαζί με το υπόλειμμα των ανακυκλώσιμων. Υπολογίζεται ότι σε ημερήσια βάση, θα δημιουργούνται 895 κιλά συμμείκτων αποβλήτων, ενώ προβλέπεται η τοποθέτηση κάδων για κάποια από τα ειδικά ρεύματα αποβλήτων (ΑΗΗΕ, ηλεκτρικές στήλες και συσσωρευτές, λαμπτήρες, τόνερ). Η αποκομιδή των αστικών (σύμμεικτων) στερεών αποβλήτων θα γίνεται από το Δήμο Μυκόνου. Θα γίνεται επίσης από το Δήμο Μυκόνου η συλλογή των ρευμάτων ανακυκλώσιμων υλικών για τα οποία διαθέτει δίκτυο διαχείρισης. Σε άλλες περιπτώσεις θα πραγματοποιείται η συλλογή και μεταφορά των χωριστά συλλεγμένων ρευμάτων αποβλήτων μέσω συμβάσεων με πιστοποιημένους φορείς διαχείρισης.

Πριν την έναρξη της λειτουργίας του έργου θα εκπονηθεί ειδικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων, ώστε να προσδιοριστούν ακριβώς οι ανάγκες υποδομής και οργάνωσης για την ορθολογική διαχείριση αποβλήτων. Για κάθε ρεύμα θα διερευνηθούν οι διαθέσιμες επιλογές για ανακύκλωση / ανάκτηση και τελική διαχείριση. Τα αποτελέσματα θα συναξιολογηθούν με τις σχετικές νομικές απαιτήσεις και τα χαρακτηριστικά του κάθε ρεύματος αποβλήτων, προκειμένου να αναπτυχθεί ένα ρεαλιστικό σχέδιο διαχείρισης.

Check Also

Τεχνικές προδιαγραφές για την καταγραφή/αναγνώριση οδικού δικτύου

Τις τεχνικές προδιαγραφές, τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για το πώς θα καταγραφεί το υπάρχον …