Αρχική / Έργα/Υποδομές / Σε Σπάτα και Κορωπί τα data centers της Microsoft με ηλεκτρική ενέργεια μηδενικού άνθρακα

Σε Σπάτα και Κορωπί τα data centers της Microsoft με ηλεκτρική ενέργεια μηδενικού άνθρακα

Το success story της ελληνικής κυβέρνησης, οι μεγάλες επενδύσεις που υποσχέθηκε να υλοποιήσει στη χώρα μας ο Αμερικανικός κολοσσός Microsoft “κλείδωσαν” για την περιοχή των Σπάτων και του Κορωπίου.

Η Microsoft κατέθεσε αίτηση για ένταξη των επενδύσεων που προβλέπεται να κάνει για κέντρα δεδομένων στο πρόγραμμα Στρατηγικών Επενδύσεων σύμφωνα με το κείμενο διαβούλευσης που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του Enterprise Greece.

Πιο συγκεκριμένα, επενδυτικό φάκελο «Investment in Data Centers in Greece» της εταιρείας Microsoft Operations 4733 Hellas Single Member, κατατέθηκε στον φορέα με την υπ’ αρίθμ. 8600/07-10-2021 αίτηση και την υπ’ αρίθμ. 8607/19-12-2021 τροποποίηση αιτήματος.

Το έργο αφορά στη δημιουργία ενός Συγκροτήματος Κέντρων Δεδομένων και Τεχνολογικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων.

Αποτελείται από τρία Κέντρα Δεδομένων (Data Centers) στο νομό Αττικής με σκοπό την ανάπτυξη και παροχή υπηρεσιών Υπολογιστικού Νέφους (Microsoft Cloud) στην Ελλάδα.

Τα τρία Κέντρα Δεδομένων έχουν πλήρη αλληλεξάρτηση μεταξύ τους αποτελώντας μια επιχειρηματική, λειτουργική και οικονομική οντότητα, σε τρία σημεία εγκατάστασης.

Όπως αναφέρεται το ένα θα αναπτυχθεί στο Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδος, ενώ τα υπόλοιπα σε εκτάσεις στο Δήμο Κρωπίας. Οι συγκεκριμένες εκτάσεις χωροθετούνται εντός περιοχών που εμπίπτουν σε καθεστώτα περιβαλλοντικής ή αρχαιολογικής δέσμευσης και δεν αποτελούν δασικές εκτάσεις στο σύνολό τους.

Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται οτι θα ξεπεράσει κατά πολύ τα € 75εκ. ευρώ, και θα ανέλθει και σε πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν, κατά βιώσιμο τρόπο, άνω των εκατό νέων Ε.Μ.Ε. (Ετήσιες Μονάδες Εργασίας).

Η δημόσια διαβούλευση αναμένεται να διαρκέσει ως την Κυριακή 23 Ιανουαρίου και τέλος Φεβρουαρίου η πρόταση θα κατατεθεί στην αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή για την ένταξη του επενδυτικού σχεδίου στις «στρατηγικές επενδύσεις».

“Carbon Negative, Water Positive and Zero Waste”  data centers

Η Microsoft αποβλέπει να καλύψει το 100% της ηλεκτρικής της ενέργειας με αγορές ενέργειας μηδενικού άνθρακα, να προβεί στη ψύξη των συστημάτων με αέρα αντί νερού και να προβεί στην ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση του 90% των μηχανημάτων και εξαρτημάτων που αντικαθίστανται.

“Πόλος έλξης” οι επενδυτές σε Data Center

Η χώρα μας έχει μπει εδώ και καιρό στο “στόχαστρο” των τεχνολογικών κολοσσών με σημαντικές επενδύσεις να βρίσκονται στα… σκαριά από ομίλους (εκτός της Microsoft) όπως η Lamda Hellix, που εκτιμάται ότι θα φτάσει στα €300-€400 εκατ. αλλά και πολλές μικρότερες επενδύσεις έως €10 εκατ. από ομίλους όπως οι ΤΙ Sparkle, Hellas Sat, Cloudrock και Lancom. Υπενθυμίζεται ότι και η Amazon Web Services (AWS) έχει συμπεριλάβει την Ελλάδα στο “γκρουπ” δημιουργίας υποδομών “τοπικών ζωνών” (Local Zones) εκτός των ΗΠΑ, μαζί με άλλες 20 τοποθεσίες στην Ευρώπη.

Check Also

Τεχνικές προδιαγραφές για την καταγραφή/αναγνώριση οδικού δικτύου

Τις τεχνικές προδιαγραφές, τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για το πώς θα καταγραφεί το υπάρχον …