Αρχική / Έργα/Υποδομές / Σε υψηλή ζήτηση τα κτίρια γραφείων – Τα projects που τρέχουν στην Αθήνα

Σε υψηλή ζήτηση τα κτίρια γραφείων – Τα projects που τρέχουν στην Αθήνα

Υψηλή ζήτηση προσελκύουν τα κτήρια γραφείων, γεγονός που γίνεται εμφανές όχι μόνο από την αύξηση των επενδύσεων από τις Ανώνυμες Εταιρείες Επένδυσης σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ) στη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων. Αλλά και από τα επαγγελματικά κτήρια, που ανεγείρονται στους τελευταίους αδόμητους χώρους της Αθήνας.

Τα νέα projects

Η λίστα των νέων projects, που γίνονται ορατά δια…γυμνού οφθαλμού περιλαμβάνει το εννιαώροφο κτήριο γραφείων, καταστημάτων και χώρων στάθμευσης, με εμβαδόν 17,1 χιλ. τ.μ. και έξι υπόγεια επιφάνειας 19,4 χιλ. τ.μ., στην Λεωφ. Κηφισίας στους Αμπελόκηπους. Το έργο υλοποιεί η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για λογαριασμό της εταιρείας Noval του ομίλου Βιοχάλκο.

Τη δραστηριότητά της ενισχύει στη συγκεκριμένη αγορά και η Ten Brinke, που διαθέτει σε πλήρη ανάπτυξη υπερσύγχρονο κτήριο γραφείων επί της Λεωφόορυ Αλεξάνδρας, έντεκα ορόφων, που θα έχει εμβαδόν 6.424 τ.μ., θα αποτελείται από 8 υπέργειους και τρεις υπόγειους ορόφους 3,7 χιλ. τ.μ. και 2,6 χιλ. τ.μ., αντίστοιχα. Μεταξύ Αλεξάνδρας και Βασιλίσσης Σοφίας, λίγο πάνω από την Πλατεία Μαβίλη, η Ten Brinke έχει αγοράσει και το κτίριο που στεγάζει τα γραφεία της Ευρωκλινικής. Λίγο πιο πέρα, επί της Βασιλίσσης Σοφίας, η εταιρεία μετατρέπει σε υπερσύγχρονο κτήριο γραφείων, εμβαδού 2.830 τ.μ., με πιστοποίηση LEED το κτίριο που στέγαζε επί χρόνια το νοσοκομείο Κυανούς Σταυρός. Ακόμη, έχει προχωρήσει στην αγορά κτηρίου γραφείων 2.800 τ.μ. στη Γλυφάδα. Η εταιρεία, όπως έχει αναφέρει το Economix.gr, έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η Prodea Investments σε κοινοπραξία με την Dimand αναμένεται, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, να επιλεγούν, ύστερα από διαγωνισμό για τις εργασίες αξιοποίησης του κτηρίου του πύργου στου Πειραιά (εμποροναυτιλιακό κέντρο), το οποίο πρόκειται να ανακατασκευάσουν. Τα σχέδια των δύο εταιρειών προβλέπουν την ανακατασκευή του κτηρίου, με στόχο αυτό να αποκτήσει χρήσεις γραφείων. Προχωρούν ακόμη τα projects στα πρώην κτίρια Παπαστράτος στον Πειραιά αλλά και η αξιοποίηση του πρώην κτιρίου της Ελευθεροτυπίας πίσω από το Α Νεκροταφείο.

Γιατί επενδύουν σε γραφεία

Όπως εξηγούν αναλυτές στο Economix.gr, η μικρή προσφορά καλής ποιότητας γραφείων, σε συνδυασμό με τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος οδηγεί σε σημαντική αύξηση της ζήτησης για καινούργια γραφεία. Ταυτόχρονα, το spread του ελληνικού ομολόγου βρίσκεται σε διαρκή αποκλιμάκωση, ενώ από τις εκλογές του Ιουλίου έως και τον Σεπτέμβριο έχει υποχωρήσει κατά 250 μονάδες βάσης. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, συνήθως, η συμπίεση των αποδόσεων των ομολόγων συμβαδίζει με το “ψαλίδισμα” των αποδόσεων των επαγγελματικών χώρων, γεγονός που σημαίνει ότι το ρίσκο της επένδυσης στην αγορά ακινήτων υποχωρεί. Να σημειώσουμε ότι σήμερα η απόδοση των γραφείων διαμορφώνεται, κατά μέσο όρο, σε 7,7%.

Ταυτόχρονα, προβλέπεται άνοδος των ενοικίων στα καλής ποιότητας γραφεία, με τις τιμές μίσθωσης, που κυμαίνονται από 18 έως 22 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, να έχουν αυξηθεί κατά 17,2% από την αρχή του έτους μέχρι και τον Ιούνιο του 2019. Η Αθήνα, σύμφωνα με μελέτη που παρουσίασε, πρόσφατα, η Prodea Investments βρίσκεται στην αρχή του κύκλου της επιτάχυνσης της αύξησης των ενοικίων. Στον αντίποδα, το Βουκουρέστι, η Γενεύη και η Κωνσταντινούπολη βρίσκονται στο τέλος του συγκεκριμένου κύκλου, αγγίζοντας οριακά τη φάση της πτώσης των ενοικίων.

Νέες αγορές

Εάν λάβουμε υπόψη τα παραπάνω δεδομένα, δεν προκαλεί απορία το γεγονός ότι η Prodea δρομολογεί τα επόμενα χρόνια επενδύσεις ύψους 800 εκατ. ευρώ, ενώ βρίσκεται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για το 30% των δρομολογούμενων επενδύσεων από τις οποίες περισσότερες από τις μισές (55%) αφορούν οικιστικά ακίνητα, αποθηκευτικούς χώρους, ξενοδοχεία και ακίνητα μικτής χρήσης. Εξάλλου, η εταιρεία έχει αποφασίσει να υλοποιήσει Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, με στόχο τη χρηματοδότηση των επενδύσεών της στο real estate. 

Όπως έχει αναφέρει το economix.gr, ήδη η Prodea προγραμματίζει την ανάπτυξη σύγχρονων γραφειακών χώρων (9,1 χιλ. τ.μ.) σε δύο όμορα οικόπεδα που απέκτησε, προς 4,2 εκατ. ευρώ, πέρσι, στην οδό Φραγκοκκλησιάς στο Μαρούσι (Αττική) συνολικής επιφάνειας 5,2 χιλ. τ.μ.. Η συνολική επένδυση αναμένεται να διαμορφωθεί σε 13,5 εκατ. ευρώ, βρίσκεται στο στάδιο της αδειοδότησης και προσελκύει, ήδη, σημαντική ζήτηση. Παράλληλα, σχεδιάζει να προχωρήσει στην ανακατασκευή δύο ακινήτων στην Αθήνα που αποτελούν τμήμα της πρόσφατης συμφωνίας με την τράπεζα Κύπρου, τα οποία μένει να δούμε πόσες και τί είδους χρήσεις θα έχουν. Πρόκειται για δύο όμορα εμπορικά ακίνητα εκ των οποίων το ένα είναι συνολικής επιφάνειας 6,9 χιλ. τ.μ. περίπου και βρίσκεται επί της Λεωφόρου Συγγρού & Λαγουμιτζή και το δεύτερο συνολικής επιφάνειας 2 χιλ. τ.μ. περίπου βρίσκεται επί των οδών Ευρυδάμαντος και Λαγουμιτζή.

Επίσης, αρχές Σεπτεμβρίου, η Trastor απέκτησε, προς 2,9 εκατ. ευρώ, στον Παράδεισο Αμαρουσίου κτήριο με δυο υπόγειους χώρους στάθμευσης και γραφειακούς χώρους που εκτείνονται σε πέντε επίπεδα, συνολικής επιφάνειας 2.204 τ.μ. Ένα ακόμη αυτοτελές κτήριο γραφείων 3.386 τ.μ. απέκτησε, τον περασμένο Ιούλιο, η εταιρεία προς 4,4 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία έχει συμφωνήσει με τον όμιλο Κοπελούζου – Prometheus Gaz να αγοράσει συγκεκριμένο πακέτο ακινήτων και επενδύει στην περιοχή της διασταύρωσης Γρανικού και Γραβιάς.

Γραφειακό χώρο 420 τ.μ., προς 1,46 εκατ. ευρώ, απέκτησε και η Briq Properties, με το ακίνητο να βρίσκεται στον τέταρτο όροφο στην οδό Μητροπόλεως 3 στο Σύνταγμα. Ακόμη, πρiν λίγους μήνες, προχώρησε στην αγορά αυτοτελούς γωνιακού εξαώροφου ακινήτου εξαιρετικής προβολής και τοποθεσίας, το οποίο βρίσκεται στην Ι. Γενναδίου 4 και Υψηλάντου στο Κολωνάκι. Το ακίνητο έχει συνολική επιφάνεια 1.629,30 τ.μ. και στέγαζε την Πρεσβεία του Καναδά μέχρι τα μέσα του 2015.

Ακόμη το προηγούμενο διάστημα από το χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας Πειραιώς μέσω Bain Capital μεταβιβάστηκαν αφενός στην Dromeus Greco Fund ακίνητο επί της οδού Όθωνος 6 επάνω στην Πλατεία Συντάγματος (γραφεία που χρησιμοποιούν μεταξύ άλλων η EBRD, η McKinsey και το Bloomgerg) και αφετέρου στο Ίδρυμα Παπαγεωργίου ακίνητο επί της Σέκερη 1 στο Κολωνάκι (σχεδόν απέναντι από τη Βουλή, η οποία το έχει μισθώσει).

Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, αναμένεται σύντομα να προχωρήσει πώληση πακέτου ακινήτων από το χαρτοφυλάκιο της Alpha Bank μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνονται αρκετοί γραφειακοί χώροι αλλά και το γνωστό ακίνητο – πολυχώρος στο Δέλτα Φαλήρου. 

Check Also

Τεχνικές προδιαγραφές για την καταγραφή/αναγνώριση οδικού δικτύου

Τις τεχνικές προδιαγραφές, τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για το πώς θα καταγραφεί το υπάρχον …