Αρχική / Έργα/Υποδομές / Στα σκαριά τρία διαμετακομιστικά κέντρα στην Ελλάδα

Στα σκαριά τρία διαμετακομιστικά κέντρα στην Ελλάδα

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την δημιουργία τριών ολοκληρωμένων διαμετακομιστικών κέντρων στην Ελλάδα, ξεκινώντας από το Θριάσιο παρουσίασε ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Οπως είπε, «η θέση της Ελλάδας ως logistics gateway είναι στρατηγικής σημασίας εδώ και χρόνια και η κυβέρνηση ενισχύει τις υποδομές που θα της δώσουν τη δυνατότητα να γίνει ένας διεθνής παίκτης.

Για παράδειγμα, σήμερα, εκτιμάται ότι ένα ταξίδι από την Ασία, ας πούμε στην Τσεχία, μέσω του Πειραιά, είναι περίπου 8-9 ημέρες συντομότερο, σε σύγκριση με το ίδιο ταξίδι μέσω του Ρότερνταμ ή του Αμβούργου.

Αυτό οφείλεται στο ότι οι υπηρεσίες εμπορευματικών σιδηροδρομικών μεταφορών από τον Πειραιά στα μεγάλα κέντρα εφοδιαστικής της Κεντρικής Ευρώπης εκτελούνται σε περίπου τέσσερις ημέρες, με τρένα αποκλειστικής χρήσης, ενώ το θαλάσσιο ταξίδι από την Κίνα στον Πειραιά είναι 8-9 ημέρες μικρότερο σε σύγκριση με τα λιμάνια της Βόρειας Ευρώπης.
 
Σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική κυβέρνηση, μαζί με άλλα ευρωπαϊκά κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεσμεύεται να προωθήσει έναν κοινό χάρτη πορείας, που περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και τα  έργα υποστήριξης, όπως ο Διάδρομος X. 
 
“Η χώρα μας πρέπει να επικεντρωθεί σε δύο θέματα σχολιάσε ο υφυπουργός: την Interconnectivity, για την οποία ήδη γίνονται βήματα, όπως για παράδειγμα η εγκατάσταση του ευρωπαϊκού συστήματος ελέγχου των τρένων, αλλά και την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαμετακομιστικών κέντρων.
 
Που θα γίνουν τα τρία εμπορευματικά κέντρα

Στην Περιφέρεια Αττικής και εν αναμονή των τελικών εγκρίσεων από την ΕΕ, το Θριάσιο  πρόκειται να μετατραπεί  σε ένα από τα πιο σημαντικά σύγχρονα εμπορευματικά κέντρα συνδυασμένων μεταφορών και logistics στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, δεδομένης της γειτνίασης με το λιμάνι του Πειραιά. 

Επιπλέον, έως τον Ιούνιο του 2021 αναμένεται να ξεκινήσει η νέα υποβολή προσφορών για ένα δεύτερο ΣΔΙΤ στην ίδια τοποθεσία, το Θριάσιο ΙΙ, ένα επίσης εμπορευματικό κέντρο συνδυασμένων μεταφορών που θα αναπτυχθεί δίπλα στο Θριάσιο 1.
 
Στην Κεντρική Μακεδονία ξεκίνησε η διαδικασία ανάπτυξης του εμπορευματικού κέντρου στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη, το οποίο εκτιμάται ότι έχει  γεωστρατηγική σημασία, καθώς δεν αφορά μόνο την ελληνική αγορά, αλλά και  ευρύτερα τη Βαλκανική.
 
Όπως και στην περίπτωση του Θριάσιου, το έργο χαρακτηρίζεται από μοναδικά πλεονεκτήματα, όπως η εγγύτητα με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης (8 χλμ.) και η διατροπικότητα.
 
Τέλος η κυβέρνηση ξεκινά την εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας για τη δημιουργία ενός τρίτου κέντρου εφοδιαστικής στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου ζάχαρης στη Λάρισα.

Check Also

Τεχνικές προδιαγραφές για την καταγραφή/αναγνώριση οδικού δικτύου

Τις τεχνικές προδιαγραφές, τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για το πώς θα καταγραφεί το υπάρχον …