Αρχική / Έργα/Υποδομές / Τα σημαντικότερα έργα στις απολιγνιτοποιημένες περιοχές – 80 επενδυτικά πλάνα και 16 εμβληματικές επενδύσεις

Τα σημαντικότερα έργα στις απολιγνιτοποιημένες περιοχές – 80 επενδυτικά πλάνα και 16 εμβληματικές επενδύσεις

Eχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής 80 επενδυτικά πλάνα, ενώ 16 επενδύσεις έχουν χαρακτηριστεί ως εμβληματικές και αφορούν τη Δυτική Μακεδονία και την Πελοπόννησο.

Το ότι το masterplan απολιγνιτοποίησης προσελκύει μεγάλο αριθμό ξένων και Ελλήνων επενδυτών είναι ήδη γνωστό, όπως και ο αριθμός των υποβληθέντων επενδυτικών πλάνων και των πιο εμβληματικών επενδύσεων. Αυτό που δεν έχει εξεταστεί είναι οι επενδύσεις για τις οποίες έχουμε πλέον γνώση, το ύψος του προϋπολογισμού και οι θέσεις εργασίας που αναμένεται να δημιουργηθούν.

Πιο συγκεκριμένα, έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής 80 επενδυτικά πλάνα, ενώ 16 επενδύσεις έχουν χαρακτηριστεί ως εμβληματικές και αφορούν τη Δυτική Μακεδονία και την Πελοπόννησο.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε συνοπτικά τα 16 σημαντικότερα επενδυτικά πλάνα:

• Τα φωτοβολταϊκα πάρκα ισχύος 2,3 GW στη Δ. Μακεδονία, από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες (ΔΕΗΑΝ) σε συνεργασία με τη γερμανική RWE και άλλες επιχειρήσεις ενώ το πρώτο μεγάλο project της ΔΕΗΑΝ είναι η κατασκευή πάρκου ισχύος 230 MW με την επένδυση να ανέρχεται στα 133 εκατ. Ευρώ.
• Η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 0.5 GW από τη ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη
• Η άμεση έναρξη της κατασκευής του φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη με την επένδυση να ανέρχεται στα 130 εκατ. ευρώ,
• Η μονάδα πράσινου υδρογόνου από τη Solaris στη Δ. Μακεδονία,
• Η εγκατάσταση αποθήκευσης ενέργειας στη Δ. Μακεδονία από τη Eunice.
• Δημιουργία πρότυπης φαρμακοβιομηχανίας στη Μεγαλόπολη
• Ανάπτυξη έξυπνης μονάδας υδροπονίας στη Δ. Μακεδονία
• Ανάπτυξη έξυπνης μονάδας υδροπονίας στη Μεγαλόπολη
• Βιομηχανικό Πάρκο ηλεκτροκίνησης στη Δ. Μακεδονία
• Οικοσύστημα οινικού τουρισμού, στα πρότυπα της Β. Ιταλίας, στη Δυτική Μακεδονία
• Πεδίο ενεργειακής έρευνα και τεχνολογίας με φορέα υλοποίησης το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
• Υπερσύγχρονη κλινική φυσικής αποκατάστασης στη Δυτική Μακεδονία
• Δημιουργία θεματικού Πάρκου Ψυχαγωγίας και Εκπαίδευσης στη Μεγαλόπολη
• Δημιουργία ΜΕΑ στη Δυτική Μακεδονία
• Κέντρο Επεξεργασίας Βιομάζας στη Δυτική Μακεδονία
• Δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου στη Μεγαλόπολη

Οι επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη

Μελετώντας τις επενδύσεις αυτές καταλήγουμε στις πιο σημαντικές, οι οποίες έχουν και «ονοματεπώνυμο». Ξεκινώντας από τον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έχουμε την μονάδα παραγωγής πράσινου υδρογόνου στην Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας από τη Solaris, η οποία έχει ως βάση την Πολωνία. Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί μέρος του White Dragon Project της πολωνική εταιρίας και θα περνάει από 4 ευρωπαϊκές χώρες και η συνολική επένδυση ανέρχεται στα 2.5 δις. ευρώ.

Επιπλέον η Eunice επενδύει στον πολύ σημαντικό τομέα της αποθήκευσης ενέργειας μέσω μπαταριών (αντλησοταμίευση) καθώς προωθεί το πρώτο σχετικό έργο στη χώρα μας, το οποίο και ονομάζει «Battery Energy Storage System” με τη συνολική επένδυση να ανέρχεται στα 285 εκατ. ευρώ. Το έργο θα κατασκευαστεί σε μία έκταση 80 με 100 στρεμμάτων στο λιγνιτωρυχείο του Αμυνταίου και αναμένεται πως θα αποθηκεύει 250 MW. Στην ίδια περιοχή θα κατασκευαστεί και υποσταθμός για τη διασύνδεση της παραπάνω μονάδας με το δίκτυο υπερυψηλής τάσης, την οποία θα διαχειρίζεται ο ΑΔΜΗΕ.

Ακολουθεί η κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων 2.3 GW στη Δυτική Μακεδονία με τις επενδύσεις να υπολογίζονται περί τα 1.6 δις. ευρώ. Σε αυτά υπολογίζονται και τα φωτοβολταϊκά πάρκα της ΔΕΗ (ΔΕΗΑΝ) και των ΕΛΠΕ, τα οποία είναι ήδη υπό κατασκευή, θα ανέρχονται στα 0.5 GW με τα 230 εξ’ αυτών να παράγονται από την πρώτη και τα υπόλοιπα από τη δεύτερη.

Προχωρώντας στον τομέα της ηλεκτροκίνησης έχουμε το βιομηχανικό πάρκο ηλεκτροκίνησης στη Δυτική Μακεδονία από την Sunlight. Το έργο αφορά την κατασκευή μίας μονάδας παραγωγής μπαταριών λιθίου και η παραγωγή ενέργειας υπολογίζεται στις 2 GWh/ έτος. Η μονάδα αυτή αναμένεται να εγκατασταθεί στην Κοζάνη ή την Πτολεμαΐδα και υπολογίζεται πως κατά την κατασκευή της θα δημιουργηθούν 200 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, ενώ κατά τη λειτουργία της θα απασχοληθούν 600 άτομα. Η κατασκευή θα ξεκινήσει από το 2024, όπου και θα εκδοθεί η απαραίτητη οικοδομική άδεια, και η ολοκλήρωσή της αναμένεται περί το 2026. Το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται στα 200 εκατ. ευρώ ενώ ο ετήσιος κύκλος εργασιών θα κινείται στα 400 εκατ. ευρώ.

Στα της Μεγαλόπολης έχουμε τα φωτοβολταϊκά πάρκα που θα παράγουν 550 MW και σε αυτά υπολογίζονται τα 50 MW της ΔΕΗ (ΔΕΗΑΝ). To συνολικό ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 350 εκατ. ευρώ και μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 400.

Επενδύσεις και σε άλλους τομείς πέραν της ενέργειας

Όμως οι επενδύσεις δεν περιορίζονται μόνο στην ενέργεια και τις ΑΠΕ αλλά επεκτείνονται σε ένα πλήθος τομέων καθώς, από ότι φαίνεται και από τα 16 επενδυτικά πλάνα, υπάρχουν και έργα που αφορούν τη διαχείριση απορριμμάτων, τον τουρισμό (και ειδικά τον οινοτουρισμό), την ιατρική, κτηνοτροφικές μονάδες, θεματικά πάρκα, ακόμα και τη φαρμακοβιομηχανία.

Μάλιστα, όσον αφορά τον τελευταίο τομέα μία σημαντική επένδυση είναι αυτή της φαρμακοβιομηχανίας DEMO, η οποία προτίθεται να κατασκευάσει 5 μονάδες παραγωγής φαρμάκων στην Μεγαλόπολη και το κόστος της επένδυσης θα ανέρχεται στα 90 εκατ. ευρώ. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του έργου, η οποία θα γίνει σταδιακά από το 2021 έως το 2025, αναμένεται να δημιουργηθούν έως και 350 θέσεις εργασίας, ενώ κατά τη λειτουργία του υπολογίζεται πως απασχολούνται 1100 άτομα.

Check Also

Τεχνικές προδιαγραφές για την καταγραφή/αναγνώριση οδικού δικτύου

Τις τεχνικές προδιαγραφές, τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για το πώς θα καταγραφεί το υπάρχον …