Αρχική / Έργα/Υποδομές / Τα 10 νέα πολυαναμενόμα μεγάλα έργα που θα δημοπρατηθούν

Τα 10 νέα πολυαναμενόμα μεγάλα έργα που θα δημοπρατηθούν

Στον τεχνικό κόσμο υπάρχει μεγάλη συζήτηση για την έλλειψη ικανής γενιάς νέων έργων για να μπορέσει να επιβιώσει. Οι επενδύσεις σε μεγάλα έργα δείχνουν να γίνονται όλο και περισσότερο πεδίο της αγοράς και όχι του κράτους. Είναι εμφανές επίσης ότι γίνεται μία προσπάθεια να αλλάξει το κλίμα και να περάσουμε σε μία εποχή ευμάρειας, τουλάχιστον καλύτερη από τη σημερινή.

Για να συμβεί θα πρέπει πολλά νέα έργα να αρχίζουν να τρέχουν για να απορροφηθεί το αξιόλογο δυναμικό της χώρας και να μην αναγκαστεί να αναζητήσει την τύχη του σε άλλα μέρη του κόσμου. Κάνοντας μία έρευνα, μαζέψαμε συνολικά 10 μεγάλα, πολυαναμενόμενα projects τα οποία θα μας συνοδεύσουν στο μέλλον. Μερικά στο άμεσο μέλλον και άλλα στο …μέλλον γενικότερα.

Ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως συναντάμε μόνο δύο project για αυτοκινητόδρομο. Μετρό, Σιδηρόδρομος και έργα σε Αεροδρόμια και Λιμάνια έχουν τον λόγο. Ας ξεκινήσουμε να τα «ξεφυλλίζουμε».

1.Σιδηροδρομική Γραμμή Θεσσαλονίκη-Καβάλα-Ξάνθη (ανατολική Σιδηροδρομική Εγνατία)

Ένα από τα σημαντικά μελλοντικά έργα υποδομής της χώρας, θα είναι η νέα μονή σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκη-Καβάλα-Ξάνθη. Η γραμμή αυτή θα είναι παραλιακή σχεδόν κατά μήκος της Εγνατίας Οδού και στόχος είναι να μειώσει την χρονοαπόσταση σημαντικά.

Το κόστος για αυτή τη νέα γραμμή κοστολογείται σε περίπου 1,25δισ.ευρώ και περιλαμβάνει περίπου 215χλμ νέας ηλεκτροκινούμενης γραμμής και είναι χωρισμένη σε δύο τμήματα.

Το πρώτο ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη και φτάνει μέχρι την Νέα Καρβάλη με κοστος 1δισ.ευρώ. Το δεύτερο τμήμα είναι το Νέα Καρβάλη-Τοξότες Ξάνθης, όπου συναντά την υφιστάμενη γραμμή για Αλεξανδρούπολη. Έχει μήκος 35χλμ και περιλαμβάνει σταθμό στο νέο λιμάνι της Καβάλας, στη Νέα Καρβάλη. Το κόστος εδώ φτάνει τα 250εκατ.ευρώ.

Στο σύνολο της η νέα γραμμή θα περιλαμβάνει ηλεκτροκίνηση, σηματοδότηση, ΕTCS και οι ταχύτητες θα φτάνουν μέχρι και 200χλμ/ώρα. Θα μειώνει κατά 130χλμ την απόσταση μεταξύ των δύο πόλεων και το Θεσσαλονίκη-Ξάνθη θα διεξάγεται σε λιγότερο από δύο ώρες ενώ αντίστοιχα θα μειώσει και την απόσταση μέχρι την Αλεξανδρούπολη σε περίπου 3 ώρες. Προς το παρόν είμαστε σε φάση μελετών και δεν υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

2. Νέος 4ος προβλήτας Λιμένα Πειραιά (ΟΛΠ)

Ένας νέος, τέταρτος προβλήτας στο Ικόνιο, συνολικού κόστους 300εκατ.ευρώ, περιλαμβάνεται στα αναβαθμισμένα επενδυτικά σχέδια της COSCO για το λιμάνι του Πειραιά. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, πρόκειται να κατασκευαστεί ανατολικά από τη θέση του Προβλήτα Ι.

Η δυναμικότητα του 4ου προβλήτα θα είναι στα 2,8 εκατ. teu, αυξάνοντας το συνολικό capacity του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας πάνω από τα 10 εκατ. teus. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια από την έναρξη κατασκευής του που τοποθετείται το 2020.

3.Ελευσίνα-Υλίκη

Το έργο παραχώρησης Ελευσίνα-Θήβα-Υλίκη, είχε αρχικά βγει στον αέρα το 2013. Τελικά ακυρώθηκε το 2015 λόγω προβλημάτων από την διεκδίκηση χρημάτων από την εταιρεία παραχώρησης Νέα Οδός (θα δημιουργούσε Γεγονός Ευθύνης του Δημοσίου).

Ο σχεδιασμός περιελάμβανε κατασκευή κλειστού αυτοκινητόδρομου μήκους 50χλμ με 2 λωρίδες +ΛΕΑ ανά ρεύμα κυκλοφορίας που θα παρέκαμπτε εντελώς την Αττική και το κέρδος των οδηγών θα έφτανε τα 50χλμ. Το έργο πρόσφατα μπήκε και πάλι στην ατζέντα των μελλοντικών μεγάλων project. Το μειονέκτημα του είναι η ανταγωνιστικότητα του με την υφιστάμενη Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας (Νέα Οδός). Περιμένουμε περισσότερα νέα το επόμενο διάστημα για το πως, πόσο και πότε.

4.Επεκτάσεις Αττικής Οδού

Το κόστος των επεκτάσεων της Αττικής Οδού, εκτιμάται σε πάνω από 1,5δισ.ευρώ. Περιλαμβάνει την αστική σήραγγα Κατεχάκη-Βουλιαγμένης που θεωρείται κρίσιμη λόγω της επένδυσης του Ελληνικού ενώ σημαντική θεωρείται για την εξομάλυνση της κίνησης και η επέκταση της Λ.Κύμης μέχρι την Λ.Κηφισού.

Σημαντικές είναι και οι επεκτάσεις προς τα περιφερειακά λιμάνια της Αττικής (Ραφήνα-Λαύριο). Θεωρούνται στρατηγικής σημασίας και λόγω της ταυτόχρονης επέκτασης μέχρι εκεί του Προαστιακού Σιδηρόδρομου.

5.Επεκτάσεις Γραμμής 4 προς Περισσό και Κατεχάκη

Πρόκειται ουσιαστικά για συμπληρωματικά έργα στο τμήμα Άλσος Βεϊκου-Γουδή που είναι σε διαγωνιστική διαδικασία. Η κυβέρνηση πιστεύει πως πρέπει η γραμμή 4 να κουμπώσει να με τις Γραμμές 3 και 1. Το πρώτο τμήμα είναι το Άλσος Βεϊκου-Περισσός με δύο σταθμούς και το δεύτερο τμήμα είναι το Γουδή-Κατεχάκη με  ένα σταθμό. Το κόστος εκτιμάται σε περίπου 250εκατ.ευρώ. Ωστόσο εδώ είναι νωρίς για να πούμε ότι έχουν ληφθεί αποφάσεις και μπορεί τελικά το αντικείμενο του διαγωνισμού να είναι μεγαλύτερο ή διαφορετικό.

6.Νέα Διπλή Ηλεκτροκινούμενη Σιδηροδρομική Γραμμή Αίγιο-Πάτρα

Πρόκειται για τμήμα περίπου 50χλμ που έχει κατά κύριο λόγο εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Ερωτηματικό παραμένει το τελικό τμήμα Ρίο-Άγιος Διονύσιος που παρότι έχει αποφασιστεί υπογειοποίηση, στην πράξη όμως φαίνεται πως υπάρχουν τεράστιες δυσκολίες. Για το τμήμα από το Κιάτο μέχρι το Ρίο αναμένονται δημοπρατήσεις και η γραμμή να λειτουργήσει μέχρι το 2023.

Το κόστος φτάνει τα 130εκατ.ευρώ. Για το τελικό τμήμα θα πρέπει να αναζητηθεί η πιο γρήγορη, αποδεκτή και πρόσφορη λύση  προκειμένου το θέμα της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Πάτρας και του λιμανιού της να γίνει πραγματικότητα. Το κόστος εδώ προς το παρόν είναι άγνωστο καθώς εξαρτάται από την τεχνική λύση που θα επιλεγεί.

7.Ολοκλήρωση 6ου προβλήτα ΟΛΘ

Το κόστος του έργου είναι 198,4εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, 160εκατ.ευρώ ποσό χωρίς ΦΠΑ), εκ των οποίων τα 130εκατ. (+ΦΠΑ) είναι για τις κατασκευές και τα 30εκατ. (+ΦΠΑ) είναι για προμήθεια εξοπλισμού (μεταξύ των οποίων αφορά και 4 νέες γερανογέφυρες). Τα έργα επέκτασης του Σταθµού Εµπορευµατοκιβωτίων αφορούν την κατασκευή ενός κρηπιδώµατος µήκους 440 µέτρων, πλάτους 300 µέτρων µε βάθος 16,5 µέτρα.

Με την ολοκλήρωση του ο νέος Προβλήτας θα υπερδιπλασιάσει τις δυνατότητες αποθήκευσης containers και συγκεκριμένα από 500.000 TEU θα φτάσει τα 1,2εκατ.TEU. Παράλληλα αυτό θα επιτρέψει στο να προσεγγίζουν το λιμάνι μεγαλύτερα πλοία μεταφοράς containers τύπου New Panamax με δυνατότητα 14.000TEU και κύριες γραμμές (mainliners) πράγμα που θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση την κίνηση εμπορευματοκιβωτίων από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης προς την χώρα αλλά και τα Βαλκάνια.

8.Επέκταση Τέρμιναλ του Αεροδρομίου της Αθήνας «Ελ.Βενιζέλος»

Σιγή ιχθύος επικρατεί σχετικά με την πολυαναμενόμενη «μεγάλη επέκταση» του αεροσταθμού του Αεροδρομίου της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος». Πρόκειται για επένδυση που προέκυψε από τον διπλασιασμό σχεδόν της κίνησης του ΔΑΑ την τελευταία πενταετία. Το κόστος δεν έχει γίνει γνωστό αλλά εκτιμάται από 200-300εκατ.ευρώ. Εδώ είμαστε κυριολεκτικά σε αναμονή.

9.Επέκταση Μετρό Θεσσαλονίκης προς δυτικά

Πρόκειται για σχέδιο που περιλαμβάει κυκλική γραμμή στα δυτικά προάστια της Θεσσαλονίκη που ξεκινά από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό και καταλήγει στο Σταθμό Δημοκρατίας. Το κόστος εκτιμάται σε περίπου 1 δισ.ευρώ. Πρόσφατα βγήκε στον αέρα ο διαγωνισμός για τις πρόδρομες εργασίες. Θα είναι η πρώτη μεγάλη επέκταση του μέσου.

10.Νέο ΚΤΕΛ Ελαιώνα

Εδώ είμαστε σε φάση μελετών αλλά στην πραγματικότητα δεν ξέρουμε τι μας περιμένει. Θα ξεκινήσει επιτέλους η διαδικασία υλοποίησης ενός νέου σύγχρονου τερματικού σταθμού υπεραστικών λεωφορείων για την Αθήνα; Το ειρωνικό είναι πως το ακίνητο υπάρχει στον Ελαιώνα. Το κόστος εκτιμάται σε 100-150εκατ.ευρώ. Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον εδώ και χρόνια. Είναι με βεβαιότητα η μεγαλύτερη «μακέτα» για την Αθήνα.

Check Also

Τεχνικές προδιαγραφές για την καταγραφή/αναγνώριση οδικού δικτύου

Τις τεχνικές προδιαγραφές, τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για το πώς θα καταγραφεί το υπάρχον …