Αρχική / Έργα/Υποδομές / Το προφίλ της ρωσικής επένδυσης στο Σκορπιό

Το προφίλ της ρωσικής επένδυσης στο Σκορπιό

Με το κλείσιμο του 2020, πήρε το πράσινο φως για την υλοποίηση ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά έργα στη χώρα μας. Αυτό του VIP Exclusive Club του Ρώσου μεγιστάνα Ριμπολόβλεφ, στο νησί του Σκορπιού, που κάποτε ανήκε στην οικογένεια Ωνάση.

Τι προβλέπει όμως η ΚΥΑ που έδωσε το πράσινο φως; Πόσα και ποιά κτίρια και άλλες εγκαταστάσεις θα μετατρέψουν το νησί σε πολυτελές θέρετρο;

9 κτιριακές ενότητες

Σύμφωνα με την απόφαση, το έργο χωρίζεται σε εννέα κτιριακές ενότητες σε έκταση 430.947,10 τ.μ.. Θα κατασκευαστούν νέα κτίσματα αλλά και θα διατηρηθούν και υφιστάμενα, όπως η λεγόμενη Ροζ Βίλα της Χριστίνας Ωνάση, που θα ανακαινιστεί και θα μετατραπεί σε τουριστικό κατάλυμα.

Επίσης προβλέπονται:

  • ένα κύριο ξενοδοχειακό συγκρότημα δόμησης 9.420 τ.μ. που περιλαμβάνει την κύρια κατοικία (Master Suite), δύο μεγάλες βίλες (VIP1, VIP2) και βίλες μεσαίου μεγέθους (VIP3, VIP4, Guest Pavilion 1,2). Στο κύριο συγκρότημα περιλαμβάνονται επίσης χώροι που εξυπηρετούν τις κύριες και βοηθητικές λειτουργίες της τουριστικής εγκατάστασης, όπως συνεδριακό κέντρο, εστιατόριο,κέντρο ευεξίας, αίθουσα προβολών και χώρος ψυχαγωγίας.
  • τέσσερις ανεξάρτητες βίλες VIP5, VIP6, VIP7 & VIP8 με τους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους , στην τρίτη κέντρο πολλαπλών χρήσεων και αθλητικών εγκαταστάσεων και στην τέταρτη εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης λουόμενων όπως χώροι αποδυτηρίων, αποθηκευτικοί χώροι, πισίνα και βοηθητική προβλήτα προσέγγισης μικρών σκαφών. Το σύνολο των εγκαταστάσεων καλύπτει τον ειδικό όρο της ελάχιστης απόστασης 10 μέτρων από τον αιγιαλό.
  • βίλα του διευθυντή-διαχειριστή του Σκορπιού και χώρος αναμονής ελικοδρομίου συνολικής δόμησης 340 τ.μ., που θα βρίσκονται σε συνολική έκταση 3 στρεμμάτων (κτιριακή ενότητα 5). Σημειώνεται ότι σε μεγάλη εγγύτητα με το χώρο αναμονής βρίσκεται το ελικοδρόμιο.
  • εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης λουόμενων ανατολικής παραλίας, «με ειδική χρήση που δεν μεταβάλλει το γενικό προορισμό του ακινήτου» και δόμηση 403,5 τ.μ. από τα οποία αντιστοιχούν σε 148,5 τ.μ. και 255 τ.μ. στην υφιστάμενη και τη νέα δόμηση, αντίστοιχα. Οι εν λόγω εγκαταστάσεις θα βρίσκονται στην τέταρτη κτιριακή ενότητα επιφάνειας 1,2 χιλ. τ.μ.
  • το υφιστάμενο κτίριο προσωπικού, συνολικής δόμησης 592 τ.μ., με χρήση κατοικίας και υφιστάμενο κτήριο συνολικής δόμησης 881 τ.μ. που περιλαμβάνει βοηθητικές υποδομές (χώρος συντήρησης μηχανημάτων). Βάσει της ΚΥΑ, προβλέπεται η υλοποίηση εργασιών επισκευής και ανακαίνισης στα δύο αυτά κτίσματα, ώστε, για παράδειγμα, οι εγκαταστάσεις προσωπικού να φιλοξενήσουν κλίνες ή να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά. Νέο διώροφο κτίριο με δώμα με χρήση κατοικίας για το προσωπικό, όπως και αντλιοστάσιο αφαλάτωσης. Τα τέσσερα αυτά ακίνητα (εκ των οποίων δύο υφίστανται ήδη) θα βρίσκονται σε έκταση 3,2 στρεμμάτων (κτιριακή ενότητα 6).
  • νέο κτίριο με όλες τις απαραίτητες υποδομές φιλοξενίας αλόγων που θα διαθέτει ειδικό χώρο φιλοξενίας μικρών κατοικίδιων ζώων. Προβλέπεται ακόμη η αναβάθμιση της υφιστάμενης αρένας ιππασίας, η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών με πεδίο εξάσκησης ίππων και η αναβάθμιση των υπαίθριων γηπέδων καλαθοσφαίρισης και ποδοσφαίρου. Οι εγκαταστάσεις αυτές ανήκουν στη έβδομη κτιριακή ζώνη 4,7 χιλ. τ.μ. που είναι γνωστή ως «Αρένα, Στάβλοι και Κήπος Κατοικίδιων».
  • νέο κτήριο με εξωτερική κολυμβητική δεξαμενή 75 τ.μ., που τοποθετείται σε απόσταση τουλάχιστον 10 μ. από την δασική ζώνη απολύτου προστασίας. Ανήκει στην κτιριακή ενότητα 8 που είναι γνωστή ως «Σπίτι του Λόφου».
  • αμφιθέατρο που αναπτύσσεται βάσει του φυσικού ανάγλυφου του εδάφους. Στο πρώτο επίπεδο του αμφιθεάτρου, κάτω από τη σκηνή, προβλέπεται η κατασκευή βοηθητικών χώρων εξυπηρέτησης των ηθοποιών και του κοινού, όπως καμαρίνια, αποθήκες, WC, όπως και ανεξάρτητου μικρού αναψυκτηρίου. Οι εν λόγω εγκαταστάσεις ανήκουν στην ένατη και τελευταία κτηριακή ενότητα τεσσάρων στρεμμάτων.

 

Check Also

Τεχνικές προδιαγραφές για την καταγραφή/αναγνώριση οδικού δικτύου

Τις τεχνικές προδιαγραφές, τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για το πώς θα καταγραφεί το υπάρχον …