Αρχική / Έργα/Υποδομές / ΥΠΕΝ: Διαδικασίες fast track για την υπογειοποίηση ηλεκτρικών καλωδίων – Με απλή ενημέρωση τα έργα εντός δασικών εκτάσεων

ΥΠΕΝ: Διαδικασίες fast track για την υπογειοποίηση ηλεκτρικών καλωδίων – Με απλή ενημέρωση τα έργα εντός δασικών εκτάσεων

Την άρση των πιθανών εμποδίων που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την ανάπτυξη του προγράμματος υπογειοποίησης γραμμών ηλεκτροδότησης σε όλη τη χώρα, παράλληλα βέβαια με την αναζήτηση πόρων για την κατά το δυνατόν διεύρυνσή του, επιδιώκει το ΥΠΕΝ.

Στο πλαίσιο αυτό νομοθέτησε, κατά την ψήφιση του πρόσφατου νομοσχεδίου για τη διαχείριση απορριμμάτων, ειδική κατ΄εξαίρεση διαδικασία για την ταχεία διεκπεραίωση έργων υπογειοποίησης μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις, χωρίς να απαιτείται η συνήθης αναμονή για έγκριση από τις δασικές υπηρεσίες.

Ειδικότερα, ενώ για μια σειρά έργων και παρεμβάσεων, επιτρέπεται μεν η εγκατάστασή τους αλλά απαιτείται πρώτα η λεγόμενη “έγκριση επέμβασης” από τις δασικές υπηρεσίες, για τη διέλευση υπόγειων δικτύων ρεύματος από δάση, δασικές εκτάσεις και αναδασωτέες εκτάσεις ορίστηκαν τα εξής:

“Ειδικά για την εγκατάσταση στις ανωτέρω εκτάσεις υπόγειων δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας δεν απαιτείται η ανωτέρω έγκριση, παρά μόνο ενημέρωση της οικείας δασικής αρχής ως προς το χρονοδιάγραμμα των εργασιών και την ακριβή όδευση του υπογείου δικτύου μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας εντός δάσους ή δασικής έκτασης”.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται στο νόμο, “η ανωτέρω επέμβαση εξαιρείται από την υποχρέωση αναδάσωσης ή δάσωσης και καταβολής ανταλλάγματος χρήσης της παρ. 8 του άρθρου 45”.

Πρακτικά, το ΥΠΕΝ θεσπίζει μια διαδικασία fast track, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους διαχειριστές, ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ, να προχωρούν χωρίς καθυστερήσεις ή κινδύνους ματαίωσης, τα έργα υπογειοποίησης γραμμών, είτε πρόκειται για καινούργια δίκτυα είτε για αντικατάσταση παλιών.

Η ανάγκη υπογειοποίησης μέρους του δικτύου ηλεκτρισμού ήρθε στην επιφάνεια μετά την κακοκαιρία του χειμώνα και τα πολυήμερα προβλήματα ηλεκτροδότησης, αλλά και κατά τις εν εξελίξει πυρκαγιές που είχαν επίσης σοβαρές συνέπειες στην ηλεκτροδότηση περιοχών, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τα εναέρια δίκτυα προκάλεσαν αναφλέξεις.

Όπως έχει γράψει το energypress, πέραν της άρσης των γραφειοκρατικών θεμάτων, σημαντικό κεφάλαιο της υπόθεσης είναι η χρηματοδότηση των παρεμβάσεων υπογειοποίησης.

Το budget του Ταμείου Ανάκαμψης (RRF) είναι συγκεκριμένο, προβλέπει μόνο 187 εκατ. ευρώ. Και με ένα μέσο κόστος 85.000 ευρώ το χιλιόμετρο, αρκεί μόνο για υπογειοποιήσεις 2.150 – 2.200 χλμ. Στην εποχή όμως των ακραίων δασικών πυρκαγιών όπως αυτές της Αττικής και των «mega fires» της Εύβοιας, τα δεδομένα αναθεωρούνται, καθώς οι ανάγκες είναι σαφώς μεγαλύτερες. 

Στην λογική αυτή, το ΥΠΕΝ σκέφτεται να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα χρηματοδότησης περαιτέρω υπογειοποίησεων μέσω του ΕΣΠΑ. Η διερεύνηση θα ξεκινήσει άμεσα και αποτελεί για το υπουργείο μέρος της ευρύτερης αντιμετώπισης του προβλήματος της κλιματικής κρίσης.

Check Also

Τεχνικές προδιαγραφές για την καταγραφή/αναγνώριση οδικού δικτύου

Τις τεχνικές προδιαγραφές, τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για το πώς θα καταγραφεί το υπάρχον …