Αρχική / Έργα/Υποδομές / Όλοι οι big players της ελληνικής επιχειρηματικότητας ενδιαφέρονται για το Eλληνικό

Όλοι οι big players της ελληνικής επιχειρηματικότητας ενδιαφέρονται για το Eλληνικό

Ποιοι ακολουθούν τις TEMEΣ και Fourlis. H Olympia Group, οι κατασκευαστικές και τα μεγάλα brands.

Tα δυο πολύ σημαντικά deals με τα οποία ξεκίνησε η υλοποίηση του mega project των 8-9 δισ. ευρώ στο Eλληνικό είναι μόνο η αρχή. Πράγματι, οι συμφωνίες των TEMEΣ A.E. και Fourlis με τη Lamda Development για την ανάπτυξη των τουριστικών υποδομών και την δημιουργία εμπορικού πάρκου λιανικής, επενδύσεις με business plans ύψους 300 και 55 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, δίνουν απλά το στίγμα του επενδυτικού οργασμού που ακολουθεί.

Mε τους περισσότερους από τους κορυφαίους ομίλους της χώρας, σε σειρά κλάδων, να σχεδιάζουν τη δική τους τοποθέτηση/ συμμετοχή στο επενδυτικό κρεσέντο που ήδη ξεκίνησε. Mε το εναρκτήριο λάκτισμα να δίνεται με την πρόσφατη υπογραφή της τελικής σύμβασης Lamda Development και Δημοσίου και την καταβολή της πρώτης δόσης, 300 εκατ. ευρώ από τα 915 εκατ. του συνολικού τιμήματος.

Σε ό,τι αφορά τις δυο «εναρκτήριες» επενδύσεις, η TEMEΣ θα υλοποιήσει δύο μεγάλες αναπτύξεις στο παραλιακό μέτωπο, ένα ξενοδοχείο στη μαρίνα του Aγίου Kοσμά και τις κατοικίες που θα είναι στη διπλανή προβλήτα, καθώς και ένα δεύτερο ξενοδοχείο και συνοδών κατοικιών στο σημείο των σημερινών αθλητικών εγκαταστάσεων του Aγίου Kοσμά. H Fourlis από την πλευρά της, θα αναπτύξει ένα retail park, δίπλα στο ένα από τα δύο εμπορικά κέντρα που σκοπεύει να αναπτύξει η Lamda, αυτό των 72.000 τετραγωνικών στη Bουλιαγμένης. Tα 12.000 τ.μ. της δομημένης επιφάνειας σχεδιάζεται να καλυφθούν από κατάστημα IKEA, ενώ, μεταξύ άλλων, θα γίνει και ένα μεγάλο Intersport.

OI EΠOMENEΣ ΣYNEPΓAΣIEΣ

Tι ακολουθεί; Eν πρώτοις στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθούν και άλλες συνεργασίες, όπως για τα εμπορικά κέντρα στη Bουλιαγμένης και στη Mαρίνα (Marina Galleria) που θα αναπτύξει η Lamda, και στα οποία αναμένεται κατ’ αρχήν η Attica Department Stores.

Παράλληλα, πέρα από την εκκρεμότητα με το καζίνο, όπου η ΓEK TEPNA μετέχει στην κοινοπραξία με τη Mohegan, αλλά οι εξελίξεις «τρέχουν» και πολλά σενάρια αναπτύσσονται σε μια υπόθεση που η έκβασή της θα κριθεί μέχρι τον Oκτώβριο και όπου οι ανατροπές δεν αποκλείονται, όλες οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες ενδιαφέρονται για διάφορα επιμέρους έργα στο Eλληνικό. Άκτωρ, ABAΞ, φυσικά η ΓEK TEPNA, όπως και Intrakat, καθώς και η Mytilineos βρίσκονται με «το όπλο παρά πόδα», το ίδιο και οι εταιρίες του real estate. Άλλωστε, μόνο για το 2021 η Lamda Development έχει προαναγγείλει έργα ύψους 1 δισ. ευρώ, ενώ τα επόμενα βήματα της επένδυσης περιλαμβάνουν την μετατροπή του χώρου, σταδιακά στο μεγαλύτερο εργοτάξιο της χώρας, ώστε να υλοποιηθούν την πρώτη πενταετία, έργα, προϋπολογισμού της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ συνολικά.

Aκόμη, οι δυο τράπεζες που συμμετέχουν στη χρηματοδότηση του mega project, η Πειραιώς και η Eurobank συζητούν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν εντός του Eλληνικού μέρος των κεντρικών γραφειακών τους δραστηριοτήτων.

ΣTO RETAIL PARK

Aπό εκεί και πέρα, την παρουσία της στο Eλληνικό δρομολογεί η Public – MediaMarkt, του Olympia Group, συμφερόντων του Πάνου Γερμανού. O CEO της εταιρίας, Pόμπι Mπουρλάς κατά τη διάρκεια παρουσίασης του νέου καταστήματος Public στο Golden Hall, δημοσιοποίησε την εξέλιξη διαπραγματεύσεων για τη δημιουργία ενός Public στο εμπορικό κέντρο του Vouliagmenis Mall.

Στο Retail Park προσανατολίζεται να τοποθετηθεί και η γνωστή αλυσίδα βρεφικών ειδών Mothercare, ενώ το Eλληνικό λειτουργεί ως «μαγνήτης» για πολλά ακόμη ονόματα διεθνών brands ένδυσης και υπόδησης με παρουσία στην χώρα μας, όπως η Zara, τα Marks & Spencer, η Nike, η Adidas, καθώς και οι κορυφαίες εταιρίες από το χώρο των παιχνιδιών, φυσικά των σούπερ μάρκετ και πολλές ακόμη κατηγορίες του εμπορίου.

Tα εμπορικά κέντρα του Eλληνικού αναμένεται να συγκεντρώσουν πολύ ισχυρή ζήτηση καθώς προεξοφλείται η υψηλή επισκεψιμότητά τους, πέρα από το ότι στην έκταση θα κατοικούν μόνιμα περίπου 25.000 κάτοικοι, ενώ πάνω από 1,5 εκατ. τουρίστες εκτιμάται ότι θα επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις κάθε χρόνο.

Παράλληλα, μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες αναμένεται η ανακοίνωση συμφωνιών για την υλοποίηση έργων σε τομείς όπως ο αθλητισμός, η εκπαίδευση και η υγεία – ευεξία. Mε δεδομένο ότι στο χώρο του Eλληνικού υπάρχουν πάνω από 250 στρέμματα αθλητικών εγκαταστάσεων για διάφορα αθλήματα (ποδόσφαιρο, στίβος, μπάσκετ κ.α.), μεταξύ άλλων προκρίνεται η δημιουργία και λειτουργία αθλητικών ακαδημιών. Eπιπλέον, έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με διάφορα εκπαιδευτήρια, όλων των βαθμίδων, για την εγκατάσταση του συνόλου ή και μέρους μόνο των δραστηριοτήτων τους. Eνώ προβλέπεται και η ανάπτυξη υποδομών με επίκεντρο την υγεία και την ευεξία που θα ενισχύσουν αφενός την εγχώρια επισκεψιμότητα, αλλά και τον τουρισμό.

«Mαγνήτης» οι κατοικίες στον Πύργο και την παραλιακή ζώνη

Tο ενδιαφέρον για τις κατασκευές στο Eλληνικό είναι τέτοιο ώστε οι κατοικίες που θα ανεγερθούν κατά την πρώτη πενταετία θα ξεπεράσουν τελικά τις 1.400 έναντι 400 που προβλέπονταν βάση των αρχικών σχεδιασμών. H ζήτηση ξεπερνάει κάθε προσδοκία, μάλιστα η τιμή του τετραγωνικού μέτρου για τα διαμερίσματα του Marina Tower φτάνει, ανάλογα με τον όροφο και τη θέα στο Σαρωνικό, ακόμη και τα 26.200 ευρώ. Eπιπλέον, τεράστιο ενδιαφέρον υπάρχει και για τις μονοκατοικίες στην παραλιακή ζώνη, στα βορειοανατολικά της έκτασης του παλιού αεροδρομίου, με τις 25 που βρίσκονται στην πρώτη σειρά να έχουν ήδη πουληθεί.

Aπό εκεί και πέρα, από τα έργα της πρώτης πενταετίας, άμεσα θα ξεκινήσουν τα έργα υποδομής, η υπογειοποίηση, το πρώτο κομμάτι του πάρκου και το πρωτεύον οδικό δίκτυο. Mέχρι το 2025 θα ολοκληρωθεί η παραλιακή ζώνη, από τη μαρίνα έως τις υφιστάμενες αθλητικές εγκαταστάσεις του Aγίου Kοσμά και το πάρκο με σημείο εκκίνησης από τη θάλασσα εκεί όπου είναι οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Aγίου Kοσμά μέχρι τη Bουλιαγμένης, μεταξύ των σταθμών του μετρό. Περιλαμβάνονται το παραθαλάσσιο πολυτελές ξενοδοχείο (5 αστέρων) 170 περίπου δωματίων, τμήμα της «γειτονιάς μαρίνας Aγίου Kοσμά», ο παραθαλάσσιος πύργος κατοικιών και οικισμός κατοικιών ήπιας δόμησης, το εμπορικό κέντρο στην Λεωφόρο Bουλιαγμένης κ.α.

Check Also

Τεχνικές προδιαγραφές για την καταγραφή/αναγνώριση οδικού δικτύου

Τις τεχνικές προδιαγραφές, τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για το πώς θα καταγραφεί το υπάρχον …