Αρχική / Ασφαλιστικά-Φορολογικά / Εγκύκλιος φέρνει νέες εισφορές για τα εισοδήματα του 2017

Εγκύκλιος φέρνει νέες εισφορές για τα εισοδήματα του 2017

Ξαφνική ανατροπή φέρνει νέα εγκύκλιος στις εισφορές που πληρώθηκαν το 2017! Ελεύθεροι επαγγελματίες του ΟΑΕΕ, γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι από τα Ταμεία επιστημόνων, ΤΣΑΥ, ΤΣΜΕΔΕ, και ΤΑΝ, καθώς και αγρότες του ΟΓΑ θα βρεθούν να χρωστάνε επιπλέον εισφορές, ή και να χάσουν τυχόν επιστροφές εισφορών, που είχαν βάσει της εκκαθάρισης εισφορών με το εισόδημα του 2016, καθώς τώρα επισπεύδεται η νέα εκκαθάριση εισφορών μεταξύ του τι πλήρωσαν και τι έπρεπε να πληρώσουν για το εισόδημα του 2017!

Η διαδικασία αυτή θα έπρεπε να ξεκινήσει μετά τον Δεκέμβριο του 2018 και όπως φαίνεται επισπεύδεται για να τονωθούν τα έσοδα του ΕΦΚΑ. Νέα εγκύκλιος που υπογράφεται από τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Τ. Πετρόπουλο, προβλέπει λοιπόν και νέα εκκαθάριση εισφορών για τα εισοδήματα του 2017.

Αυτό που περιγράφει η εγκύκλιος είναι ότι οι μη μισθωτοί του ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ, αν βρεθούν με εισοδήματα της περασμένης χρονιάς που διαφέρουν από το εισόδημα βάσει του οποίου καταβάλλουν εισφορές, θα κληθούν να χρεωθούν με επιπλέον εισφορές που θα πρέπει να πληρωθούν ακόμη και σε μια δόση!

Ολα αυτά θα γίνουν ενόσω οι ασφαλισμένοι θεωρούσαν ότι η εκκαθάριση μεταξύ καταβληθεισών και αναλογουσών εισφορών του 2017 έγινε μια φορά και η «χρεοπίστωση» ποσών, από τις διαφορές που προέκυψαν, τακτοποιήθηκε είτε με επιστροφές εισφορών από τον ΕΦΚΑ είτε με συμπληρωματικές πληρωμές σε 5 δόσεις από τους ίδιους τους ασφαλισμένους.

Ενώ λοιπόν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες, έχουν πάρει ήδη από τον Μάιο τα ειδοποιητήρια με το τι πρέπει να δώσουν επιπλέον ή με τα ποσά που πρέπει να τους επιστρέψει ο ΕΦΚΑ, έρχεται η νέα εγκύκλιος που τους λέει ουσιαστικά ότι οι μεταβολές εισοδήματος που είχαν το 2017 (και δηλώθηκαν στη φορολογική δήλωση του 2018) θα ελεγχθούν και είτε θα χρεωθούν κι άλλες εισφορές είτε θα χαθούν τυχόν επιστροφές εισφορών.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Ιδού τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα που περιγράφει η εγκύκλιος Πετρόπουλου:

1. Ασφαλισμένος ελεύθερος επαγγελματίας είχε εκκαθάριση εισφορών τον Μάιο του 2018 και βγήκε να πληρώσει 500 ευρώ επιπλέον στον ΕΦΚΑ για τις εισφορές του 2017. Τον Ιούνιο του 2018 διενεργείται νέα εκκαθάριση λόγω μεταβολής των εισοδημάτων (με βάση τη φορολογική δήλωση του 2018) και προκύπτει νέο χρεωστικό υπόλοιπο ύψους 800 ευρώ για τις εισφορές του 2017. Ο ασφαλισμένος πρέπει να καταβάλει τη διαφορά ύψους 300 ευρώ (€ 800,00 – € 500,00), σε τρεις δόσεις των 100 ευρώ εκάστη πέραν των 500 ευρώ που οφείλει να αποδώσει ως το τέλος Νοεμβρίου. Εάν η νέα εκκαθάριση γίνει τον Νοέμβριο του 2018, τότε η διαφορά των 300 ευρώ θα πρέπει να πληρωθεί εφάπαξ μέχρι 31/11/2018, δηλαδή σε μια και μόνον δόση!

2. Σε ασφαλισμένο μη μισθωτό που είχε από την πρώτη εκκαθάριση μηδενικό υπόλοιπο εισφορών για το 2017 διενεργείται νέα εκκαθάριση και λόγω μεταβολής εισοδημάτων προκύπτει χρεωστικό υπόλοιπο 300 ευρώ στις καταβληθείσες εισφορές του 2017. Σε αυτή την περίπτωση έχει 3 μήνες ((Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο 2018) για να πληρώσει το αναδρομικό χαράτσι με δόσεις των 100 ευρώ.

3. Σε ασφαλισμένο που είχε επιστροφή εισφορών με την πρώτη εκκαθάριση διενεργείται νέα εκκαθάριση τον Νοέμβριο του 2018, και προκύπτει χρεωστικό υπόλοιπο 300 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση ο ασφαλισμένος, χάνει την επιστροφή που του είχε βγάλει αρχικά ο ΕΦΚΑ και οφείλει και 300 ευρώ επιπλέον από τη νέα εκκαθάριση που πρέπει να τα πληρώσει στο τέλος Νοεμβρίου!

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Check Also

Τέλος η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα – Αντικαθίσταται από το Ενιαίο Πιστοποιητικό Οικονομικής Ενημερότητας

Δυνατότητα έκδοσης Πιστοποιητικού Οικονομικής Ενημερότητας, με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν σήμερα για τη φορολογική και …