Αρχική / Ασφαλιστικά-Φορολογικά / Επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας: Το 25% μέχρι στιγμής στοχεύει ψηλότερα

Επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας: Το 25% μέχρι στιγμής στοχεύει ψηλότερα

13.3.2020 εκπνέει η προθεσμία για την επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του κόμβου από υψηλόβαθμο στέλεχος του υπ. Εργασίας, από τις 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους του Ε.Φ.Κ.Α. έχουν ήδη επιλέξει ασφαλιστική κατηγορία οι 335.203. Από αυτούς, οι 252.734 επέλεξαν των κατώτατη κατηγορία των 210,00 ευρώ και οι υπόλοιποι 82.469 επέλεξαν ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία. Δηλαδή, ποσοστό 25% των ασφαλισμένων που ολοκλήρωσαν μέχρι στιγμής τη διαδικασία επιλογής έδειξε εμπράκτως εμπιστοσύνη προς τον νέο ασφαλιστικό νόμο «Βρούτση». Οι ασφαλισμένοι που επέλεξαν ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία «στόχευσαν» υψηλότερα προκειμένου να αποκομίσουν τα μελλοντικά οφέλη του νέου νόμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η πραγματική επιβάρυνση των ασφαλιστικών εισφορών σχετίζεται άμεσα με το υφιστάμενο φορολογικό καθεστώς που ισχύει από 1.1.2020 και μετά, γεγονός που δεν πρέπει να παραβλέπει κανείς επαγγελματίας. Τα δηλωθέντα εισοδήματα, σε συνδυασμό με τους ισχύοντες φορολογικούς συντελεστές και την εισφορά αλληλεγγύης (σ.σ. για τα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ), οδηγούν σε μια πραγματική επιβάρυνση σχετικά με τις εισφορές που είναι αρκετά μικρότερη σε σχέση με την ονομαστική αξία των μηνιαίων εισφορών. Μάλιστα, όσο μεγαλύτερα είναι τα κέρδη που δηλώνονται τόσο μικρότερη είναι η τελική πραγματική επιβάρυνση των ασφαλιστικών εισφορών.

Στον παρακάτω πίνακα που επιμελήθηκε η επιστημονική ομάδα του κόμβου, ο κάθε επαγγελματίας μπορεί να διαπιστώσει πόσο τελικά θα του στοιχίσει η κάθε ασφαλιστική κατηγορία, συνεπώς όσοι δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη την επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας στην πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ, πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψιν τους.

epibarinsi_eisforon.png

Read more at Taxheaven: https://www.taxheaven.gr/news/47727/epilogh-asfalistikhs-kathgorias-to-25-mexri-stigmhs-stoxeyei-pshlotera

Check Also

Τέλος η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα – Αντικαθίσταται από το Ενιαίο Πιστοποιητικό Οικονομικής Ενημερότητας

Δυνατότητα έκδοσης Πιστοποιητικού Οικονομικής Ενημερότητας, με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν σήμερα για τη φορολογική και …