Αρχική / Ασφαλιστικά-Φορολογικά / Ποιοι επαγγελματίες αποφεύγουν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές

Ποιοι επαγγελματίες αποφεύγουν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές

Γιατροί, Δικηγόροι, υπηρεσίες επισκευής ακινήτων, συνεργεία αυτοκινήτων, κομμωτήρια, υπηρεσίες εκπαίδευσης και ψυχαγωγία αποφεύγουν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Αυτές οι κατηγορίες είναι στην κορυφή της λίστας της φοροδιαφυγής και δεν απουσιάζουν ποτέ από τις ανακοινώσεις των ελεγκτικών μηχανισμών όταν εντοπίζονται περιπτώσεις φοροδιαφυγής και μάλιστα μεγάλης αξίας.

Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, παρά την αύξηση που παρατηρήθηκε την περίοδο 2015-2017, το μερίδιο των υπηρεσιών στις πληρωμές με κάρτα παραμένει δυσανάλογα   μικρό   σε   σχέση   με   τα αγαθά. Ειδικότερα, ενώ οι υπηρεσίες έχουν 59,7% μερίδιο στην ιδιωτική κατανάλωση το 2019, στην αξία των πληρωμών με κάρτα το μερίδιό τους περιορίζεται σε 31,3%. Ιδιαίτερα περιορισμένη είναι η διείσδυση της χρήσης καρτών στην εκπαίδευση, τις επαγγελματικές υπηρεσίες και τις επισκευές, ενώ παρά την πρόοδο που σημειώθηκε υπάρχει περιθώριο για σημαντική περαιτέρω αύξηση της χρήσης καρτών στην εστίαση. 

Ωστόσο, και το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει λάβει μέτρα έτσι ώστε να περιορίσει τη φοροδιαφυγή που συντελείται στους παραπάνω κλάδους. Είτε μέσω κινήτρων, είτε μέσω εντατικοποίησης των ελέγχων. Στη σχετική μελέτη τονίζεται ότι θα πρέπει να ληφθούν στοχευμένα μέτρα για την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας. Μάλιστα στη μελέτη τονίζεται ότι κατά τη θέσπιση του νόμου του 2019 (όπου προβλέπεται η υποχρέωση συγκέντρωσης αποδείξεων ίσες με το 30% του εισοδήματος) δεν δόθηκε έμφαση σε θετικά κίνητρα ή πρόσθετα μέτρα που στοχεύουν στην ενίσχυση της χρήσης των ηλεκτρονικών πληρωμών σε συγκεκριμένους κλάδους. Τα μέτρα που προτείνει το ΙΟΒΕ κινούνται σε δύο κατευθύνσεις. Στους καταναλωτές αλλά και στους επαγγελματίες.

Συγκεκριμένα: 

Κίνητρα για καταναλωτές 

* Επιστροφή χρημάτων σε καταναλωτές που πληρώνουν ηλεκτρονικά σε στοχευμένους κλάδους ή γεωγραφικές περιοχές 
* Έκπτωση φόρου εισοδήματος που χορηγείται σε περίπτωση μεγάλης χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών σε συγκεκριμένους κλάδους 
* Εφαρμογή ενός πιο στοχευμένου προγράμματος λοταρίας, τόσο ως προς το πεδίο εφαρμογής όσο και ως προς τη δημοσιότητα

Κίνητρα για επαγγελματικές ομάδες

* Λοταρία για αυτοαπασχολούμενους που επιτυγχάνουν στόχους διείσδυσης των Ηλεκτρονικών Μέσω Πληρωμής (ΗΜΠ)
* Πίστωση ή έκπτωση φόρου σε πωλητές αγαθών και παρόχων υπηρεσιών που επιτυγχάνουν στόχους διείσδυσης των ΗΜΠ τόσο σε σχέση με το επίπεδο χρήσης όσο και με την ετήσια αύξησή τους 
* Εφαρμογή ηλεκτρονικής τιμολόγησης 

Check Also

Τέλος η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα – Αντικαθίσταται από το Ενιαίο Πιστοποιητικό Οικονομικής Ενημερότητας

Δυνατότητα έκδοσης Πιστοποιητικού Οικονομικής Ενημερότητας, με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν σήμερα για τη φορολογική και …