Αρχική / Ασφαλιστικά-Φορολογικά / Στη Βουλή το Ν/Σ για Ηλεκτρονικά Τιμολόγια στις Δημόσιες Συμβάσεις

Στη Βουλή το Ν/Σ για Ηλεκτρονικά Τιμολόγια στις Δημόσιες Συμβάσεις

Το Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης κατέθεσε στη Βουλή χθες, 11/2/2019, νομοσχέδιο που, μεταξύ άλλων, αφορά την έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων στο πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων.Πρόκειται για ενσωμάτωση ευρωπαϊκής Οδηγίας και συγκεκριμένα της αριθμ. 2014/55/ΕΕ Οδηγίας, ενώ όλες τις σχετικές λεπτομέρειες είχατε διαβάσει στον AIRETO ήδη από την 5η/11/2018.

Οι σχετικές διατάξεις αποτελούν το Τμήμα Β’ του κατατεθέντος, με την υπογραφή και του Υπουργού Εσωτερικών, νομοσχεδίου (άρθρα 148 έως και 154). Από αυτοδιοικητικής οπτικής, επισημαίνουμε, ενδεικτικώς, δύο σημεία, το ένα ως προς το πεδίο εφαρμογής και το άλλο για την έναρξη ισχύος.

Κατ’ αρχάς, όσον αφορά το πεδίο εφαρμογής του, δηλαδή ποιες δημόσιες συμβάσεις αφορά, στην παρ.2 του αρ.148 υπάρχει, μεταξύ άλλων, αναφορά των συμβάσεων που υπάγονται στο ν.4412/2016, γνωστό ως “νόμο Σπίρτζη”, με ειδικότερα οριζόμενες προϋποθέσεις.

Ειδικότερα, γίνεται μνεία των δημόσιων συμβάσεων έργων, εκπόνησης μελετών και παροχής τεχνικών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών, προμηθειών και γενικών υπηρεσιών των οποίων η εκτιμώμενη αξία, εκτός ΦΠΑ, είναι ίση προς ή ανώτερη από τα κατώτατα όρια των αρ.5 και 235 του ν.4412/2016.

Δεύτερο σημείο που χρήζει αναφοράς είναι ότι στην παρ.2 του αρ.154 προβλέπεται διαφορετική έναρξη ισχύος για τις μη κεντρικές αναθέτουσες αρχές και τους αναθέτοντες φορείς.

Αναλυτικότερα, εκεί ορίζεται πως ΚΥΑ θα καθορίσει το χρόνο έναρξης ισχύος του αρ.151 (υποχρεωτική παραλαβή και επεξεργασία ηλεκτρονικών τιμολογίων), ο οποίος δεν μπορεί να υπερβαίνει την 18η Απριλίου 2020 για τις μη κεντρικές αναθέτουσες αρχές και τους αναθέτοντες φορείς.Για την έννοια των μη κεντρικών αναθετουσών αρχών, τοΝ/Σ (σημείο 7 αρ.149) παραπέμπει στην περ.3 της παρ.1 του αρ.2 του“νόμου Σπίρτζη”, όπου ορίζονται ως αυτές “που δεν είναι κεντρικές κυβερνητικές αρχές”.

Σημειώνεται πως η νομοθέτηση διακριτής ημερομηνίας συμβαδίζει με τις προβλέψεις προθεσμιών που η ίδια η Οδηγία έχει ορίσει στα Κράτη – Μέλη. Η Οδηγία, στην αιτιολογική σκέψη 38 αυτής, περιέχει μέριμνα παρέκκλισης από τη γενική προθεσμία με “σκοπό τη διευκόλυνση της υλοποίησης του συστήματος έκδοσης ηλεκτρονικών τιμολογίων από ορισμένες αναθέτουσες αρχές, όπως τοπικές και περιφερειακές”.

Κατά τα λοιπά, το Ν/Σ περιγράφει ένα γενικό πλαίσιο.Αναφέρεται στο ευρωπαϊκό πρότυπο έκδοσης e-τιμολογίων, αποτυπώνει τα βασικά στοιχεία τους και ζητήματα παραλαβής και επεξεργασίας αυτών.Ειδικά άρθρα υπάρχουν για την προστασία δεδομένων και για τη χρήση τους όσον αφορά το ΦΠΑ.
Πέραν του γενικού πλαισίου που θέτει το Ν/Σ, στο αρ.154 υπάρχουν εξουσιοδοτικές διατάξεις για έκδοση Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων, όπου θα οριστούν όλες οι λεπτομέρειες εφαρμογής.

Σύμφωνα με tην Αιτιολογική Έκθεση, το ζήτημα της χρήσης ηλεκτρονικών τιμολογίων στις συμβάσεις του Δημοσίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εντάσσεται στην Ψηφιακή Ατζέντα για την Ευρώπη, έναν από τους πυλώνες της Στρατηγικής “Ευρώπη 2020”, που προσδιορίζει την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την ψηφιακή ενιαία αγορά ως κρίσιμα στοιχεία μιας σύγχρονης και ανταγωνιστικής οικονομίας.
Η εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης στις δημόσιες συμβάσεις κινείται στην κατεύθυνση της ψηφιοποίησης της Δημόσιας Διοίκησης, στον περιορισμό του διοικητικού φόρτου, την ενίσχυση της δυνατότητας λογιστικού ελέγχου και την αύξηση της διαφάνειας.Επιπλέον, θα συμβάλει στην αυτοματοποίηση και άλλων διαδικασιών μετά την ανάθεση, με δευτερογενή αποτελέσματα, όπως ηλεκτρονικές παραγγελίες, ηλεκτρονικές πληρωμές και ηλεκτρονική αρχειοθέτηση.

Check Also

Τέλος η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα – Αντικαθίσταται από το Ενιαίο Πιστοποιητικό Οικονομικής Ενημερότητας

Δυνατότητα έκδοσης Πιστοποιητικού Οικονομικής Ενημερότητας, με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν σήμερα για τη φορολογική και …