Αρχική / Ασφαλιστικά-Φορολογικά / Στους επαγγελματίες η χαμηλότερη εισπραξιμότητα εισφορών τον Ιούλιο

Στους επαγγελματίες η χαμηλότερη εισπραξιμότητα εισφορών τον Ιούλιο

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυταπασχολούμενοι αποδείχτηκαν οι πιο ευάλωτοι στην κορονο-κρίση ως προς τη δυνατότητά τους να ανταπεξέλθουν στην καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, τον Ιούλιο, σημειώθηκε πτώση σχεδόν 50% στα έσοδα των ταμείων από τις κρατήσεις τους.

Συγκεκριμένα, εισπράχθηκαν μόλις 107 εκατ. ευρώ έναντι 202 εκατ. ευρώ πέρσι τον ίδιο μήνα.

Να σημειωθεί πως η πτώση από τα έσοδα από τις εργοδοτικές εισφορές σε μηνιαία βάση, από τον περασμένο Μάρτιο έως και τον Ιούλιο, κατά το μέγιστο έφτασε κοντά στο 35%, ενώ σε 7μηνη βάση, έφτασε στο 26%.

Αυτό σημαίνει πως η μέγιστη πτώση στα έσοδα από εισφορές στον ιδιωτικό τομέα σημειώθηκε στις εισφορές αυτασφάλισης των επαγγελματιών και όχι στις εισφορές των μισθωτών που πληρώνουν οι εργοδότες.

Πριν, το ξέσπασμα της κρίσης του κορονοϊού,  η εισπραξιμότητα των εισφορών στους μη μισθωτούς  (επαγγελματίες, αγρότες, “μπλοκάκηδες”, κλπ) δεν ξεπερνούσε κατά μέσο όρο το 55%-60%.

Με άλλα λόγια, εισπράττονταν το 55% -60% όσων εισφορών είχαν βεβαιωθεί από τα ταμεία για περίπου 1,5 αυτασφαλισμένους.

Αυτό σημαίνει πως μόνο κοντά στους 750.000 μη μισθωτούς πλήρωναν κάθε μήνα τις προβλεπόμενες εισφορές τους. 

Η πτώση 50% στα έσοδα από εισφορές τον περασμένο μήνα σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι  (όπου η εισπραξιμότητα κυμαινόταν στο 55% -60%) “δείχνει” πως έως και  375.000 από τους 750.000 μη μισθωτούς που προ κρίσης πλήρωναν  κάθε μήνα τις εισφορές φαίνεται πως δεν μπόρεσαν να κάνουν το ίδιο κατά τον Ιούλιο, σύμφωνα με τις πρώτες άτυπες εκτιμήσεις αρμόδιων στελεχών των ταμείων, ενώ όσοι μπόρεσαν, όντας κατά συντριπτική πλειοψηφία πληττόμενοι (βάσει ΚΑΔ) επέλεξαν να καταβάλλουν τις εισφορές τους με έκπτωση 25% (ίσχυε έως και το Μάιο του 2020).

Ο επόμενος μήνας θα είναι, όμως, καθοριστικός για τα έσοδα από εισφορές των πληττόμενων επαγγελματιών, καθώς λήγουν οι παρατάσεις για τις εισφορές του διαστήματος Φεβρουαρίου -Μαΐου.  Οι εισφορές Φεβρουαρίου -Μαρτίου θα πρέπει να πληρωθούν σε 4 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από το Σεπτέμβριο. Οι επόμενες 3  δόσεις πρέπει να πληρωθούν τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και το Δεκέμβριο.  

Οι εισφορές του Απριλίου, μπορούν να καταβληθούν, επίσης, σε 4 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον ερχόμενο Οκτώβριο. Οι επόμενες 3 δόσεις, θα πρέπει να καταβληθούν  το Νοέμβριο, το Δεκέμβριο του 2020 και, τέλος, τον Ιανουάριο του 2021.

Check Also

Τέλος η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα – Αντικαθίσταται από το Ενιαίο Πιστοποιητικό Οικονομικής Ενημερότητας

Δυνατότητα έκδοσης Πιστοποιητικού Οικονομικής Ενημερότητας, με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν σήμερα για τη φορολογική και …