Αρχική / Ασφαλιστικά-Φορολογικά / Το νέο καθεστώς στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών των διαχειριστών των Ο.Ε., Ε.Ε., ΕΠΕ και των ΙΚΕ που είναι ταυτόχρονα και εταίροι

Το νέο καθεστώς στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών των διαχειριστών των Ο.Ε., Ε.Ε., ΕΠΕ και των ΙΚΕ που είναι ταυτόχρονα και εταίροι

Σε ισχύ τίθεται από αύριο, 1η Ιουνίου 2018, το νέο καθεστώς των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΦΚΑ  για τους διαχειριστές χιλιάδων επιχειρήσεων όλων των εταιρικών μορφών.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, αποσαφηνίζεται το καθεστώς του ποσοστού των εισφορών για τις αμοιβές των διαχειριστών και για τα μερίσματα που εισπράττουν. Η αποσαφήνιση έγινε 1,5 χρόνο μετά την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού καθεστώτος, αλλά στις περιπτώσεις που οι νέες εισφορές είναι μειωμένες, δεν προβλέπεται η επιστροφή των επιπλέον εισφορών που καταβλήθηκαν για το προηγούμενο 17μηνο (από 1-1-2017).

Οι αλλαγές αφορούν στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών των διαχειριστών των Ομόρρυθμων Εταιρειών (Ο.Ε.), Ετερόρρυθμων Εταιρειών (Ε.Ε.), Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ) και των Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών (ΙΚΕ) που είναι ταυτόχρονα και εταίροι.

Αναλυτικότερα, από αύριο, 1η Ιουνίου 2018, οι εταίροι σε εταιρείες μορφής ΟΕ, ΕΕ και ΕΠΕ υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του πρώην ΟΑΕΕ και καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές 26,95% επί του εισοδήματός τους.

Εάν οι εταίροι ασκούν ταυτόχρονα καθήκοντα διαχείρισης, χωρίς να προβλέπεται αμοιβή για την άσκηση αυτών των καθηκόντων, αλλά πρόκειται να λάβουν την αναλογία επί των κερδών της επιχείρησης, εξακολουθούν να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές επί των σχετικών μερισμάτων ως ελεύθεροι επαγγελματίες (26,95%).

Σε περίπτωση όμως που για την άσκηση καθηκόντων διαχείρισης προβλέπεται αμοιβή, τότε πρέπει να ασφαλιστούν ως μισθωτοί ΙΚΑ για το τμήμα του εισοδήματος που προέρχεται από την διαχείριση, ενώ πρέπει να εφαρμοστούν οι προβλέψεις του νόμου Κατρούγκαλου για την παράλληλη ασφάλιση. Στην περίπτωση αυτή, δεν ισχύει το κατώτατο πλαφόν στο ασφαλιστέο εισόδημα από το ελεύθερο επάγγελμα – μέρισμα.

Ακόμη, στην περίπτωση που διαχειριστής σε εταιρείες ΟΕ, ΕΠΕ, ΕΕ έχει οριστεί τρίτο πρόσωπο, και λαμβάνει αμοιβή για την άσκηση των καθηκόντων του ως διαχειριστή, θα πρέπει να ασφαλιστεί ως μισθωτός.

Δηλαδή, τα μέλη των Ο.Ε., Ε.Ε. και ΕΠΕ που είναι ταυτόχρονα και διαχειριστές των εταιρειών αυτών θα καταβάλλουν δύο τύπους εισφορών, ανάλογα με το εισόδημα που αποκτούν σε σχέση με την ιδιότητα την οποία έχουν μέσα στην εταιρεία.

Οι εισφορές για τις ΙΚΕ

Σε ότι αφορά στις ΙΚΕ, τον νέο τύπο εταιρικής μορφής, προβλέπεται πως οι εταίροι, δεν έχουν υποχρέωση υπαγωγής στην ασφάλιση του πρώην ΟΑΕΕ και ως εκ τούτου δεν υποχρεούνται στην καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.

Ωστόσο, όταν εταίρος ΙΚΕ έχει οριστεί και διαχειριστής στην ΙΚΕ, τότε, ως διαχειριστής έχει υποχρέωση ασφάλισης και καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές ύψους 26,95% επί του εισοδήματος που προκύπτει από την άσκηση της διαχείρισης και όχι επί εισοδήματος που προκύπτει από την σχέση του εταίρου.

Επίσης, εάν ως διαχειριστής της ΙΚΕ έχει οριστεί τρίτο πρόσωπο πληρώνει το τρίτο πρόσωπο την εισφορά 26,95% και οι εταίροι δεν πληρώνουν τίποτα.
Όσον αφορά στους μοναδικούς εταίρους Μονοπρόσωπης ΙΚΕ που είναι παράλληλα και διαχειριστές ΙΚΕ, υποχρέωση ασφάλισης προκύπτει και για τις δύο ιδιότητες, και, ως εκ τούτου, οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται στο 26,95% επί του αθροίσματος του μερίσματος και της αμοιβής διαχείρισης.

Check Also

Τέλος η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα – Αντικαθίσταται από το Ενιαίο Πιστοποιητικό Οικονομικής Ενημερότητας

Δυνατότητα έκδοσης Πιστοποιητικού Οικονομικής Ενημερότητας, με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν σήμερα για τη φορολογική και …