Αρχική / Ενέργεια-ΑΠΕ / Άθλια παιγνίδια εις βάρος της ενεργειακής επάρκειας της Κρήτης

Άθλια παιγνίδια εις βάρος της ενεργειακής επάρκειας της Κρήτης

Στον ενεργειακό τομέα και σε ό,τι έχει σχέση με την Κρήτη, η εβδομάδα που πέρασε χαρακτηρίστηκε από την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΑΔΜΗΕ και Euroasia Interconnector, που βυθίζει στην αβεβαιότητα το έργο εκτέλεσης της “μεγάλης” καλωδιακής διασύνδεσης της Αττικής με την Κρήτη (Κορακιά).

Πρόκειται, ουσιαστικά, για πλήρη διακοπή συνεργασίας μεταξύ των δυο φορέων, οι οποίοι επρόκειτο να συμπράξουν στο όλο έργο, τουλάχιστον ως προς τον αρχικό σχεδιασμό. Υπενθυμίζεται ότι το “καλώδιο” μεταξύ Κορακιάς και Αττικής, θα αποτελούσε το τρίτο μέρος του (αμφίδρομου) καλωδίου που θα ξεκινούσε από το Ισραήλ, θα περνούσε από την Κύπρο και μέσω Κρήτης θα έφθανε στην Αττική.

Οι λόγοι της διαμάχης μεταξύ  ΑΔΜΗΕ και Euroasia Interconnector, θα πρέπει να αναζητηθούν σε οικονομικά συμφέροντα που εξυπηρετεί η μια και η άλλη πλευρά, που διεκδικούν το “πάνω χέρι” στο έργο λόγω της μεγάλης χρηματοδότησης που πρόκειται να εξασφαλιστεί από την Κομισιόν.

Έτσι, αυτή τη στιγμή, κανείς δεν ξέρει τί θα απογίνει με το “μεγάλο καλώδιο” της Κρήτης, ούτε πότε θα γίνει, ούτε ποιός θα το κάνει, ούτε αν θα γίνει καν.

Ενεργειακό πρόβλημα στην Κρήτη

Όμως, η ηλεκτρική διασύνδεση της Αττικής με την Κρήτη επείγει, καθώς στο τέλος του 2019, από το νησί θα πρέπει να αποσυρθούν οι περισσότερες πετρελαιοκίνητες μονάδες παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ. Κι αυτό επειδή κοινοτική οδηγία βάζει αυστηρούς περιορισμούς για τις εκπομπές ρύπων από τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Για την ακρίβεια, την επόμενη χρονιά λήγει η εξαίρεση της λειτουργίας των μονάδων αυτών, σύμφωνα με την Οδηγία 201/75/ΕΕ.

Για να γίνει ακόμη περισσότερο αντιληπτή η σοβαρότητα του θέματος, αρκεί να αναφερθεί πως οι τέσσερις νομοί της Κρήτης ηλεκτροδοτούνται από μονάδες συνολικής ισχύος 813 MW και βάσει του κοινοτικού πλαισίου τα 601 MW πρέπει να αποσυρθούν.

  Με βάση την κοινοτική νομοθεσία, σε ένα – δυο χρόνια ο σταθμός παραγωγής ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων θα απαγορεύεται να λειτουργεί. Χωρίς το “μεγάλο καλώδιο”μ η Κρήτη δεν θα μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της!
Επιπλέον από το 2021 οι μονάδες αυτές θα υπόκεινται σε ακόμη μεγαλύτερους περιορισμούς. Το ενεργειακό έλλειμμα της Κρήτης δεν μπορεί επίσης να καλυφθεί ούτε καν με αναβάθμιση των μονάδων αυτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και να γίνουν επενδύσεις από τη ΔΕΗ (όπου είναι δυνατό τεχνικά ακόμα και αν η εταιρεία αντέχει οικονομικά…), αυτά τα 601 MW θα μπορούν να διατίθενται μόνο για διάστημα 500 έως 1.500 ωρών ετησίως, όταν ένας χρόνος έχει 8.760 ώρες. Αυτό ενώ το 2020 το νησί, που γνωρίζει πρωτόγνωρη ανάπτυξη και αύξηση του τουρισμού, θα χρειάζεται 700 MW, έναντι 630 σήμερα, σύμφωνα με τον Διαχειριστή Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ).

Το μικρό και το μεγάλο καλώδιο

Πάντως σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται η μικρή διασύνδεση Πελοποννήσου – Κρήτης συνολικής ισχύος 200 MW. Αυτή θα έχει ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020, αλλά και πάλι δεν είναι αρκετή να καλύψει το έλλειμμα ισχύος του νησιού. Η μεγάλη και με διπλό καλώδιο διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική θα δίνει ρεύμα ισχύος 700 MW, αλλά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του ΑΔΜΗΕ το έργο θα είναι έτοιμο το 2022, αν τελικά το έργο εκτελεστεί κι αν το αναλάβει ο ΑΔΜΗΕ.

Check Also

Εμβληματική συνεργασία ΔΕΔΑ με YALE University και ΕΚΠΑ για την ανάπτυξη πράσινης ενέργειας

Σε μια εμβληματική συνεργασία προχωρά η ΔΕΔΑ με το Κέντρο Αριστείας για τις Περιβαλλοντικές Σπουδές …