Αρχική / Ενέργεια-ΑΠΕ / Αγώνας δρόμου για να εφαρμοστεί το νέο σύστημα αδειοδότησης ΑΠΕ – Πως θα αξιολογηθούν οι παλιές αιτήσεις στη ΡΑΕ

Αγώνας δρόμου για να εφαρμοστεί το νέο σύστημα αδειοδότησης ΑΠΕ – Πως θα αξιολογηθούν οι παλιές αιτήσεις στη ΡΑΕ

Από τον «κύκλο» του Ιουνίου 2020, σύμφωνα με το σχέδιο που πρόκειται να φέρει στη Βουλή το ΥΠΕΝ, η διαδικασία υποβολής αίτησης και έκδοσης άδειας παραγωγής από τη ΡΑΕ για τις επενδύσεις ΑΠΕ αντικαθίσταται από την παροχή μιας απλής Βεβαίωσης Καταχώρησης στο ηλεκτρονικό Μητρώο Παραγωγών που δημιουργείται.

Το πρώτο πρόβλημα που τίθεται, είναι το αν θα είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρα η οποία θα υποδέχεται τις αιτήσεις των επενδυτών και πάνω στην οποία θα δημιουργηθεί το ηλεκτρονικό μητρώο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress αναζητείται λύση ώστε το συγκεκριμένο έργο να ανατεθεί και να «χτιστεί» σύντομα, ώστε πράγματι να είναι σε θέση να τεθεί σε λειτουργία από τον «κύκλο» του Ιουνίου. Εναλλακτικά εξετάζεται το ενδεχόμενο να κατασκευαστεί μια πρώτη πλατφόρμα η οποία δεν θα καλύπτει παρά μόνον τη μεταβαιτική περίοδο, για να δώσει μετά τη θέση της στο οριστικό πληροφοριακό σύστημα. Πάντως αυτή τη στιγμή ασφαλής λύση δεν έχει ακόμα βρεθεί.

Δεύτερο και σημαντικότερο πρόβλημα είναι το τι θα γίνει με τον τεράστιο όγκο των αιτήσεων για άδειες παραγωγής που έχουν κατατεθεί στη ΡΑΕ κατά τους προηγούμενους τριμηνιαίους «κύκλους».

Ο όγκος αυτός, των χιλιάδων αιτήσεων, πλησιάζει σε δυναμικότητα τα 28 Γιγαβάτ (!) και βεβαίως θα πρέπει με κάποιο τρόπο να ξεκαθαριστεί. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΡΑΕ θα συνεχίσει να εξετάζει με το παλιό καθεστώς όλες τις αιτήσεις του «κύκλου» με τον οποίο ασχολείται σήμερα, σε κάθε τεχνολογία. Αν, για παράδεγμα, αξιολογεί αιτήσεις φωτοβολταϊκών του Μαρτίου του 2018 (τυχαίο το παράδειγμα), θα συνεχίσει μέχρι να τελειώσει όλες τις αιτήσεις φωτοβολταϊκών του συγεκεκριμένου «κύκλου». Οι αιτήσεις μεταγενέστερων «κύκλων» θα αξιολογηθούν με το νέο καθεστώς της Βεβαίωσης Καταχώρησης.

Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα «ξεμπλοκάρει» το σύστημα (τουλάχιστον από τη ΡΑΕ) και ταυτόχρονα δεν θα υπάρχουν παράπονα για αδικίες.

Το τρίτο πρόβλημα αφορά τον ενδιάμεσο και μεταβατικό «κύκλο» του Μαρτίου, όπου, κανονικά, θα πρέπει να υποβληθούν από τους ενδιαφερόμενους αιτήσεις με το παλιό καθεστώς, δηλαδή για Άδεια Παραγωγής.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η σκέψη να καταργηθεί εντελώς ο «κύκλος» αυτός του Μαρτίου, κερδίζει έδαφος όλο και περισσότερο. Το ΥΠΕΝ δεν θέλει να δώσει την εντύπωση πως παγώνει η διαδικασία αδειοδότησης αφού στόχος του είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών. Από την άλλη, οι επενδυτές δεν θεωρούν πάγωμα το να μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις με το νέο απλοποιημένο καθεστώς τον Ιούνιο, αποφεύγοντας τη διπλή διαδικασία (πρώτα αίτηση για άδεια παραγωγής τον Μάρτιο και στη συνέχεια επαναβεβαίωση της αίτησης με το νέο σύστημα τον Ιούνιο). Αποφάσεις πάντως επ΄ αυτού δεν έχουν ακόμα ληφθεί.

Check Also

Εμβληματική συνεργασία ΔΕΔΑ με YALE University και ΕΚΠΑ για την ανάπτυξη πράσινης ενέργειας

Σε μια εμβληματική συνεργασία προχωρά η ΔΕΔΑ με το Κέντρο Αριστείας για τις Περιβαλλοντικές Σπουδές …