Αρχική / Ενέργεια-ΑΠΕ / ΑΔΜΗΕ: Διασυνδέσεις, μπαταρίες και υπεράκτια αιολικά στο 10ετές πρόγραμμα

ΑΔΜΗΕ: Διασυνδέσεις, μπαταρίες και υπεράκτια αιολικά στο 10ετές πρόγραμμα

Οι άξονες του ευρύτατου επενδυτικού προγράμματος για τον πλήρη εκσυγχρονισμό του δικτύου του Διαχειριστή

Η εγκατάσταση μπαταριών στα νησιά αλλά και στην ηπειρωτική χώρα, οι νέες ηλεκτρικές διασυνδέσεις με Αλβανία, Ιταλία και Βουλγαρία και ο σχεδιασμός για την υποδοχή υπεράκτιων αιολικών πάρκων περιλαμβάνονται στο νέο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας για την περίοδο 2022-2031 που κατήρτισε ο ΑΔΜΗΕ.
Καθώς έχει δρομολογηθεί η διασύνδεση του συνόλου σχεδόν των νησιών, ο ΑΔΜΗΕ επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στην ενίσχυση των διεθνών διασυνδέσεων της χώρας, αλλά και σε νέες δραστηριότητες όπως η αποθήκευση ενέργειας.
Εκτιμάται ότι η αύξηση της μεταφορικής ικανότητας των διασυνδέσεων θα συμβάλει στη σύγκλιση των τιμών με τις γειτονικές χώρες, ενώ η αποθήκευση θα επιτρέψει την αύξηση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Έτσι το δεκαετές πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ για τα συστήματα αποθήκευσης προβλέπει:

  1. Την εγκατάσταση μπαταριών ισχύος 7 – 10 μεγαβάτ στη Νάξο, στον υφιστάμενο υποσταθμό του νησιού, με ορίζοντα υλοποίησης το 2022. ‘Άμεσος στόχος είναι η διασφάλιση εφεδρείας για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών σε περίπτωση βλάβης στη διασύνδεση των Κυκλάδων. Η εφεδρεία αυτή σήμερα καλύπτεται από τις παλιές μονάδες της ΔΕΗ, ΔΕΗ-1,78% οι οποίες όμως είναι ακριβές και σύντομα θα απαγορευθεί η λειτουργία τους για περιβαλλοντικούς λόγους. Το έργο θα υλοποιηθεί σε πιλοτική βάση προκειμένου το «μοντέλο» να επεκταθεί σε άλλα νησιά, όχι μόνο για την εξασφάλιση εφεδρειών αλλά και για την εξυπηρέτηση της κατασκευής υπεράκτιων αιολικών πάρκων, ή αιολικών πάρκων σε νησιά .
  2. Την εγκατάσταση σε πιλοτική βάση συσσωρευτών στη Στερεά Ελλάδα, με στόχο την υποστήριξη αυξημένης διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών και την αντιμετώπιση της συμφόρησης στο Σύστημα.

Εξάλλου η ανάπτυξη των διεθνών διασυνδέσεων διαδραματίζει κεντρικό ρόλο την αναπτυξιακή στρατηγική του Διαχειριστή, καθώς συμβάλλει ουσιαστικά στην ευστάθεια του Συστήματος και τη σύγκλιση των τιμών μεταξύ των διαφορετικών ευρωπαϊκών περιφερειών. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΑΔΜΗΕ προγραμματίζει τα εξής:

  – Ελλάδα-Βουλγαρία: Για τη νέα διασύνδεση με εναέρια γραμμή 400 kV μεταξύ του ΚΥΤ Ν. Σάντας και του Υ/Σ Maritsa East 1, προβλέπεται επίσπευση κατά ένα εξάμηνο, με ορίζοντα ολοκλήρωσης στα μέσα του 2022.
  – Ελλάδα-Ιταλία: Το επόμενο διάστημα θα εξεταστούν από τον ΑΔΜΗΕ και την TERNA οι εναλλακτικές λύσεις για την ανάπτυξη μιας νέας υποθαλάσσιας διασύνδεσης μεταξύ των συστημάτων Ελλάδας και Ιταλίας, ενώ                  παράλληλα θα διερευνηθεί η δυνατότητα αξιοποίησης υφιστάμενων υποδομών. Σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις η ανάγκη ενίσχυσης (ισχύς νέας διασύνδεσης) κυμαίνεται μεταξύ 500 – 1000 MW.
  – Ελλάδα-Αλβανία: Οι Διαχειριστές των δύο χωρών διερευνούν τη σχεδίαση μίας νέας διασυνδετικής γραμμής 400 kV μεταξύ του νοτίου συστήματος μεταφοράς της γειτονικής χώρας και κατάλληλου Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης στο ελληνικό Σύστημα.
  – Ελλάδα-Βόρεια Μακεδονία: Οι Διαχειριστές μελετούν σενάρια αναβάθμισης της υφιστάμενης διασύνδεσης 400 kV μεταξύ των χωρών.

Τέλος σε ότι αφορά τις διασυνδέσεις των νησιών υπενθυμίζεται ότι το 2018 ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων (διασύνδεση της Πάρου, της Μυκόνου και της Τήνου, μέσω της Σύρου), ακολούθησε εφέτος η δεύτερη (διασύνδεση της Νάξου με τη Μύκονο και με την Πάρο) και η τρίτη φάση (ενίσχυση της διασύνδεσης) ενώ προκηρύσσονται οι διαγωνισμοί για την τέταρτη και τελευταία φάση (Σαντορίνη, Μήλος, Σέριφος και Φολέγανδρος) που θα ολοκληρωθεί το 2023 για τη Σαντορίνη και το 2024 για τα άλλα νησιά. Η μικρή διασύνδεση της Κρήτης (Χανιά – Πελοπόννησος) τέθηκε ήδη σε δοκιμαστική λειτουργία ενώ έχει ξεκινήσει η κατασκευή της μεγάλης (Ηράκλειο – Αττική) που θα ολοκληρωθεί το 2023.
Τέλος το 2027 αναμένεται να ολοκληρωθεί η Διασύνδεση των Δωδεκανήσων, συνολικού προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ και το 2029 θα συνδεθούν και τα Νησιά Βορείου Αιγαίου, ένα έργο ύψους 885 εκατ. ευρώ.

Check Also

Εμβληματική συνεργασία ΔΕΔΑ με YALE University και ΕΚΠΑ για την ανάπτυξη πράσινης ενέργειας

Σε μια εμβληματική συνεργασία προχωρά η ΔΕΔΑ με το Κέντρο Αριστείας για τις Περιβαλλοντικές Σπουδές …