Αρχική / Ενέργεια-ΑΠΕ / Αιολικά και φωτοβολταϊκά κάλυψαν το 41% της ηλεκτρικής κατανάλωσης στην Ελλάδα το 30ήμερο 28.03-26.04

Αιολικά και φωτοβολταϊκά κάλυψαν το 41% της ηλεκτρικής κατανάλωσης στην Ελλάδα το 30ήμερο 28.03-26.04

Κι όμως, ούτε ένα black-out: αιολικά και φωτοβολταϊκά κάλυψαν το 41% της ηλεκτρικής κατανάλωσης στην Ελλάδα το 30ήμερο 28.03-26.04.
Κατά 14% μειώθηκε η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ και το ΗΒ το διάστημα 28 Μαρτίου – 26 Απριλίου, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό.
Η ηλεκτροπαραγωγή από κάρβουνο και λιγνίτη κατέρρευσε κατά 43% (στην Ελλάδα κατά πάνω από 60%) ενώ ακόμα και εκείνη από φυσικό αέριο μειώθηκε κατά 30%.
Η ηλεκτροπαραγωγή από αιολικά έμεινε στάσιμη ενώ εκείνη από φωτοβολταϊκά αυξήθηκε κατά 28% (βοήθησαν και οι ασυνήθιστες λιακάδες στην Ευρώπη).
Μαζί κάλυψαν το 23% της ηλεκτρικής κατανάλωσης.
Το μεσημέρι της 5ης Απριλίου, σε 10 χώρες η τιμή του Ηλεκτρικού Συστήματος ήταν αρνητική.
Αυτό αναδεικνύει την υπερεπάρκεια και μη-ευελιξία θερμικής ισχύος, την ανάγκη για σημαντικά μέτρα στη διαχείριση της ζήτησης (πχ αποθήκευση ενέργειας, έξυπνοι μετρητές), καθώς και την ανάγκη ευελιξίας ακόμα και στις ΑΠΕ (τη Δευτέρα του Πάσχα η μισή χερσαία αιολική ισχύς της Γερμανίας έπρεπε να τεθεί εκτός Συστήματος λόγω χαμηλής ζήτησης).

Check Also

Εμβληματική συνεργασία ΔΕΔΑ με YALE University και ΕΚΠΑ για την ανάπτυξη πράσινης ενέργειας

Σε μια εμβληματική συνεργασία προχωρά η ΔΕΔΑ με το Κέντρο Αριστείας για τις Περιβαλλοντικές Σπουδές …