Αρχική / Ενέργεια-ΑΠΕ / Αιτήσεις για 380 MW αιολικών και 240 MW φωτοβολταϊκών υπέβαλλαν οι επενδυτές – «Μένουν» 250 MW για νέο διαγωνισμό

Αιτήσεις για 380 MW αιολικών και 240 MW φωτοβολταϊκών υπέβαλλαν οι επενδυτές – «Μένουν» 250 MW για νέο διαγωνισμό

Ικανοποιητική είναι τελικά η συμμετοχή επενδυτών στους επικείμενους διαγωνισμούς για την εγκατάσταση νέων ΑΠΕ της 2ας Ιουλίου. Χθες, ως γνωστόν, έληγε η προθεσμία για την κατάθεση των αιτήσεων από επενδυτές που είχαν ώριμα έργα στις τρείς κατηγορίες: Αιολικά από 3 έως 50 Μεγαβάτ, «μεγάλα» φωτοβολταϊκά από 1 έως 20 Μεγαβάτ και «μικρά» φωτοβολταϊκά μικρότερα του 1 Μεγαβάτ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress (ανεπίσημες καθώς δεν υπάρχει σχετική ανακοίνωση), οι αιτήσεις που κατατέθηκαν ήταν πολλές σε πλήθος και αθροίζουν ένα ικανοποιητικό νούμερο σε ισχύ.

Ειδικότερα, οι αιτήσεις των αιολικών αφορούν συνολικά περίπου σε 380 Μεγαβάτ.

Οι αιτήσεις των φωτοβολταϊκών και στις δύο κατηγορίες φτάνουν στα επίπεδα των 240 Μεγαβάτ, εκ των οποίων περίπου τα 195 αφορούν τα «μεγάλα» φωτοβολταϊκά, από 1 έως 20 Μεγαβάτ.

Αυτό σημαίνει ότι θα δημοπρατηθούν στις 2 Ιουλίου περί τα 215 – 220 Μεγαβάτ αιολικών και περί τα 135 – 140 Μεγαβάτ φωτοβολταϊκών στις δύο κατηγορίες. Κι αυτό γιατί για λόγους ανταγωνισμού έχει θεσπιστεί ότι οι αιτήσεις θα πρέπει να υπερβαίνουν κατά 75% την τελικά δημοπρατούμενη ισχύ. Δηλαδή θα δημοπρατηθεί περίπου το 57% της συνολικής ισχύος που αντιπροσωπεύουν οι αιτήσεις που κατατέθηκαν.

Με δεδομένο λοιπόν ότι η ΡΑΕ έχει ορίσει στα 600 Μεγαβάτ την ισχύ που θα «δώσει» προς εγκατάσταση μέσα στο 2018, μετά τους διαγωνισμούς θα υπάρχει ακάλυπτη, μη παραχωρημένη ισχύς, γύρω στα 250 Μεγαβάτ. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η ΡΑΕ, η ακάλυπτη αυτή ισχύς θα βγεί σε δεύτερο διαγωνισμό μέχρι το Σεπτέμβριο του 2018 (ανεξάρτητον από τον κοινό διαγωνισμό αιολικών και φωτοβολταϊκών που επίσης έχει προγραμματιστεί για το έτος αυτό).

Πρέπει πάντως να υπογραμμιστεί ότι το τελικό επίσημο νούμερο, τόσο για τις αιτήσεις που κατατέθηκαν όσο και για την ισχύ που θα δημοπρατηθεί στις 2 Ιουλίου δεν θα γίνει γνωστό παρά στις 19 Ιουνίου, όταν με βαση τον προγραμματισμό η ΡΑΕ, μετά την εξέταση των αιτήσεων των υποψηφίων (και αφού προφανώς «κόψει» όσους δεν έχουν πλήρη τα απαιτούμενα) θα αναρτήσει τον τελικό πίνακα συμμετεχόντων και θα ανακοινώσει τη δημοπρατούμενη ισχύ.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφασή της η ΡΑΕ είχε καθορίσει ως εξής τις κατηγορίες υποψηφίων κατά τις ανταγωνιστικές διαδικασίες:

• Κατηγορία Ι: Φωτοβολταϊκούς Σταθμούς εγκατεστημένης ισχύος PPV ≤ 1 MW (Μέγιστη Δημοπρατούμενη Ισχύς 70MW)

• Κατηγορία ΙΙ: Φωτοβολταϊκούς Σταθμούς εγκατεστημένης ισχύος 1MW< PPV ≤ 20MW (Μέγιστη Δημοπρατούμενη Ισχύς 230MW)

• Κατηγορία ΙΙΙ: Αιολικούς Σταθμούς μέγιστης ισχύος παραγωγής 3MW< PWIND ≤ 50MW (Μέγιστη Δημοπρατούμενη Ισχύς 300MW).

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΡΑΕ

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 7 του Ν.4414/2016 προκήρυξε με την υπ’ αριθ. 321/2018 Απόφασή της (ΦΕΚ Β’ 1466/27.04.2018) τη διενέργεια τριών (3) ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών για ένταξη σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ σε καθεστώς λειτουργικής ενίσχυσης.

Σύμφωνα τους όρους των σχετικών υπ’ αριθ. 1/2018, 2/2018 και 3/2018 Προκηρύξεων, ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής και για τις τρεις ανταγωνιστικές διαδικασίες έχει ορισθεί η 05.06.2018 και ώρα 11.30 π.μ.  

Με την παρούσα διευκρινίζεται στους ενδιαφερομένους, ότι για λόγους τήρησης των αρχών της ίσης μεταχείρισης και διαφάνειας καθώς και για τη διασφάλιση της σύννομης ολοκλήρωσης της διαδικασίας επί τη βάσει των όρων των ως άνω Προκηρύξεων, δεν είναι δυνατή η χορήγηση παράτασης για την υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής.

Η ΡΑΕ, αντιλαμβανόμενη το μεγάλο ενδιαφέρον για συμμετοχή σταθμών ΑΠΕ σε ανταγωνιστικές διαδικασίες για την ένταξή τους σε καθεστώς λειτουργικής ενίσχυσης, ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για τον ορθό προγραμματισμό τους ότι σχεδιάζεται η διεξαγωγή των επόμενων ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών εντός του τρέχοντος έτους. Οι ανταγωνιστικές διαδικασίες για κάθε Κατηγορία θα αφορούν τη δημοπράτηση της υπολειπόμενης ισχύος ανά Κατηγορία, οπως αυτή θα προκύψει μετά τις τρέχουσες ανταγωνιστικές διασικασίες, στο πλαίσιο των ορίων που καθορίζονται με την υπ’ αριθ. ΑΠΕΕΚ/Α/Φ1/οικ.172859 Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΦΕΚ Β’ 1267/2018) για το έτος 2018, και οι σχετικές Προκηρύξεις θα εκδοθούν το αργότερο μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου 2018.

Check Also

Εμβληματική συνεργασία ΔΕΔΑ με YALE University και ΕΚΠΑ για την ανάπτυξη πράσινης ενέργειας

Σε μια εμβληματική συνεργασία προχωρά η ΔΕΔΑ με το Κέντρο Αριστείας για τις Περιβαλλοντικές Σπουδές …