Αρχική / Ενέργεια-ΑΠΕ / Βγήκε η απόφαση του ΥΠΕΝ για τους διαγωνισμούς ΑΠΕ για το 2019 και το 2020

Βγήκε η απόφαση του ΥΠΕΝ για τους διαγωνισμούς ΑΠΕ για το 2019 και το 2020

Το ΥΠΕΝ δημοσίευσε την υπουργική απόφαση με την οποία ρυθμίζει το πλήθος, την ισχύ και τις τιμές των διαγωνισμών ΑΠΕ για φέτος και το 2020.

Αναλυτικότερα, η απόφαση (βλέπε το επισυναπτόμενο στο τέλος του κειμένου) προβλέπει για φέτος ένα διαγωνισμό αιολικών με 400 μεγαβάτ προσφερόμενης ισχύος, καθώς και ένα διαγωνισμό φωτοβολταϊκών με 430 μεγαβάτ. Όπως έχει ήδη αναφέρει σε ρεπορτάζ του το energypress, οι διαγωνισμοί αυτοί αναμένεται να γίνουν τον Ιούνιο με απαιτητό επίπεδο ανταγωνισμού +40%.

Για το 2020 από την Υπουργική Απόφαση προβλέπεται η διεξαγωγή ενός κοινού διαγωνισμού με ισχύ 500 μεγαβάτ, καθώς και ενός διαγωνισμού αιολικών με 300 μεγαβάτ, ενός διαγωνισμού για μικρές ανεμογεννήτριες με προσφερόμενη ισχύ 20 μεγαβάτ και ενός διαγωνισμού φωτοβολταϊκών με 300 μεγαβάτ.

Αναλυτικότερα, την εικόνα για τους προσεχείς διαγωνισμούς μπορείτε να τη δείτε αναλυτικά στον εξής πίνακα:

1_6.png?itok=_uc0LagG
 

Όσον αφορά τις τιμές, η απόφαση αναφέρει τα εξής:

1) Για την πρώτη ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών ανά είδος ανταγωνιστικών διαδικασιών, τεχνολογία και κατηγορία σταθμών, η ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή προσφοράς καθορίζεται:

α. Για την ειδική κατά τεχνολογία ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών για φωτοβολταϊκούς σταθμούς εγκατεστημένης ισχύος μεγαλύτερης ή ίσης των 500 kW και μικρότερης ή ίσης των 20 MW, στα 69,26 €/MWh .

β. Για την ειδική κατά τεχνολογία ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών για αιολικούς σταθμούς μέγιστης ισχύος παραγωγής μεγαλύτερης των 3 MW και μικρότερης ή ίσης των 50 MW και για αιολικούς σταθμούς που ανήκουν σε Ε.Κοιν. Μέγιστης Ισχύος Παραγωγής μεγαλύτερης των 6 MW και μικρότερης ή ίσης των 50 MW, στα 69,18 €/MWh.

γ. Για την ειδική κατά περιοχή ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών για την κάλυψη του περιθωρίου του ειδικού διασυνδετικού έργου «Σύνδεση Ν. Μάκρη – Πολυπόταμος και Δίκτυο ΥΤ Ν. Εύβοιας», στα 65€/MWh.

δ. Για τις ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών ειδικές κατά περιοχή, μετά τη διασύνδεση ενός ή περισσοτέρων Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών και για περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως κορεσμένα δίκτυα κατά την έννοια της παρ. 5 του άρθρου 3 του ν.3468/2006, όπως ισχύει, κατά τα οριζόμενα στην παρ. 2.α

2. Για τις ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών μετά την πρώτη ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών ανά είδος ανταγωνιστικών διαδικασιών, τεχνολογία και κατηγορία σταθμών, η ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή προσφοράς καθορίζεται:

α. Για τις ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών ειδικές κατά τεχνολογία, ως η μέση τιμή που προκύπτει από τη μεσοσταθμική τιμή των κατακυρωθεισών προσφορών της προηγηθείσας ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών της ίδιας τεχνολογίας και κατηγορίας και της ανώτατης επιτρεπόμενης τιμής προσφοράς της προηγηθείσας ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών της ίδιας τεχνολογίας και κατηγορίας.

β. Για τις κοινές ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών, ως η ελάχιστη τιμή μεταξύ των υψηλότερων κατακυρωθεισών προσφορών σε καθεμιά από τις αμέσως προηγούμενες ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών, ειδικές κατά τεχνολογία, των κατηγοριών «αιολικοί σταθμοί Μέγιστης Ισχύος Παραγωγής μεγαλύτερης των 3 MW και μικρότερης ή ίσης των 50 MW» και «φωτοβολταϊκοί σταθμοί εγκατεστημένης ισχύος μεγαλύτερης ή ίσης των 500 kW και μικρότερης ή ίσης των 20 MW», απομειούμενη κατά 1%.

γ. Για τις ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών ειδικές κατά περιοχή, μετά τη διασύνδεση ενός ή περισσοτέρων Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών και για περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως κορεσμένα δίκτυα κατά την έννοια της παρ. 5 του άρθρου 3 του ν.3468/2006, όπως ισχύει, κατά τα οριζόμενα στην παρ. 2α. 

Η απόφαση εδώ: https://energypress.gr/sites/default/files/media/6k8a4653p8-fea.pdf

Check Also

Εμβληματική συνεργασία ΔΕΔΑ με YALE University και ΕΚΠΑ για την ανάπτυξη πράσινης ενέργειας

Σε μια εμβληματική συνεργασία προχωρά η ΔΕΔΑ με το Κέντρο Αριστείας για τις Περιβαλλοντικές Σπουδές …